• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Bo Olls ställer ut på Galleri Sander

Drömspår II. Genom att pröva olika beskärningar och färgställningar
skapar konstnären Bo Olls nya bilder med nya innebörder.
Intervju med Bo Olls. 2:56 min.

 

Från ögonblickets ingivelse till begrundan

 

Flow – det gudabenådade ögonblick då allt flyter, problem löses i full koncentration och allt är möjligt. Med detta tema har konstnären Bo Olls strävat till och från under tio års tid – han är också konstsamordnare på Östsam – pulat, testat, funderat, ändrat, tagit bort och testat igen. För ett par år sedan genomförde konstnären en starkt laddad installation på temat med projicerade bilder, musik och text i Drags gamla kraftstation.

Nu visar han utställningen Angel in disguise på Galleri Sander. Ett citat av poeten Rainer Maria Rilke står skrivet på väggen – om änglar som kanske inte är så flygfärdiga som man gärna tänker. Varken Bo Olls eller ens Rilke är de första som grunnat över ängeln i människan, det finns såväl i Bibelns Första Mosebok som hos Elvis.

Bo Olls Fenixprojekt, som vi bland annat kan se resultatet av i Louis De Geers vackra konsertbyggnad i Norrköping var ett avstamp. Ett fotografi av konstnärens farmor som ung kvinna ett annat. När Bo Olls såg fotografiet fångades hans blick av hur kvinnans nakna armar lyftes uppåt och ut från kroppen på ett sätt som liknade hans Fenixskulpturers vingar. Men den unga kvinnans huvud fortsatte rörelsen uppåt. Kanske som en mottagande rörelse. Bo Olls såg en sinnebild för inspiration – ingivelse – flow.

Två tidiga verk från 2004 pekar ut den väg han genom åren följt i Rilkesviten med mixed media på glas, merparten från de senaste tre åren, och med en serie nya fotoprint på papper. Konstnären har utgått från ursprungsbilden men bearbetat det 100 år gamla fotot så att det fått en än mer arkaisk prägel med bubblor och blåsor. Genom att pröva olika färgställningar och beskärningar skapas åter och åter nya bilder för åskådaren att ge innebörd.

Kanske Bo Olls gör sin slutredovisning och är på väg att lämna Angel in disguise. Helt nya Blue I visar kvinnan, jag tror det är samma, i en ny pose. Med huvudet lutat framåt nedåt, som i en behagfull gest eller i stilla begrundan över det som varit.

Text, film och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

  • GALLERI SANDER Norrköping

  • 15-30 oktober 2011 förlängd till 12 november
    Bo Olls
    Angel in disguise

 

LÄNKAR
Galleri Sander hemsida

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN   ALT/MOBIL – KLICKA HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Bo Olls ställer ut på Galleri Sander

  1. Pingback: Bjurhamn & Olls Vintage på KIFiN – KULTURSIDAN.nu

  2. Pingback: I god form | KULTURSIDAN.nu