• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Vårsalong över sommarens gräns på GMS

Ronny Knutsson
Vårsalong. Ronny Knutssons ljusa pasteller är kanske de mest vårlika inslagen i en utställning som redan brakar mot sommarens fulla färgstyrka. 

 

Trassligheterna väcker tankar

 

I år har våren gått svindlande fort. Vårsalongen på Galleri mot strömmen öppnade 14 maj och har öppet sista dagen på lördag. Åtta lokala och regionala bildkonstnärer, alla medlemmar i Svenska konstnärsförbundet, ställer ut.

Några är på hemmaplan, som norrköpingskonstnärerna Ronny Knutsson och Margareta Brandin samt Anna-Stina Gerdin, Åby. Fyra verk vardera hänger på galleriets väggar, grupperade efter person. Det gör utställning lättavläst om än lite orytmisk. Faktiskt så saknar jag de skulpturer som brukar vara med på samlingsutställningarna här. Men det är bara att finna sig.

 

John Arvidsson
Förhöjda landskapsbilder av John Arvidsson.

 

John Arvidsson målar prickar som blir bilder. Hans prickar är tydliga, nästan som korsstygnsbroderi, uppenbart inspirerad av de franska pointillisterna. Det förtydligar hans landskapsbilder, lyfter upp dem ur vardagen, förhöjer.

Ronny Knutsson visar landskap i pastell. Och fina akvareller med stora fält och rinnande färg. Han har varit med här på Galleri mot strömmen tidigare.

Det har även Margareta Brandin vars måleri utvecklas och undersöks i rasande takt. Två av hennes bilder fyller ytan med färgfält, det känns nytt. På en annan visar hon slingrande rör/tunnlar/linjer/tarmar. Den här delen av hennes måleri är roligt eftersom det går att föreställa sig dessa labyrintiska möjligheter i olika storleksformat. En liten fin bild visar en gestalt i fosterställning, kanske med kläder på.

Tina Liljegren har bidragit med något som ser ut som teckningar men visar sig vara grafik. På sätt och vis är det bara två motiv, två gestalter tecknade av trassliga linjer som återkommer på två papper men med lite olika bearbetningar. Trassligheten fascinerar, väcker tankar.

 

Anna-Stina Gerdin
Svanen, av Anna-Stina Gerdin, öppnar sig mot universums djup.

 

Anna-Stina Gerdin susar bland rymdens galaxer. Finast är nog Svanen, det finns en stjärnbild som heter så men här är det en fågelsilhuett som öppnas för universums djup.

Sonja Tolander klipper och klistrar. Collagen visar huvuden mot flaggfältsliknande bakgrunder. Alla pryds av en frän huvudbonad, några med inslag av text. Bilderna får mig att tänka på Gunilla Pontén. Effektfullt.

Lea Karlssons gröna landskap har en färgmättad dramatik. Linjerna är rundade som fotografier tagna med vidvinkel. En stadsbild om natten oroar. Färger, former kontrasterar.

Ingemar Härdelins koloristiska verk fascinerar mig mest. Han tycks klistra och riva bort trasor med färg. Hur skulle annars alla effekterna kunna uppstå? Ett väl avvägt kaos.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Nils-Göran Tillgren och Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Vårsalong på Galleri mot strömmen

GALLERI MOT STRÖMMEN Norrköping

14 maj – 4 juni 2016
Vårutställning

John Arvidsson
Ronny Knutsson
Margareta Brandin
Tina Liljegren
Anna-Stina Gerdin
Sonja Tolander
Lea Karlsson
Ingemar Härdelin

LÄNKAR
Galleri mot strömmen Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.