• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Musikklasser möttes i Hedvigs kyrka

Hagaskolans och Adolf Fredriks musikklasser
Gå. Sitta. Stå. En del av onsdagseftermiddagens övningar ägnades åt att träna hur musikklassernas elever skulle förflytta sig inför kvällens konsert i Hedvigs kyrka.

 

Barnrösterna klingar så fint i kyrkorummet

 

Hedvigs kyrka blev platsen för ett roligt, spännande och inte minst vackert musikmöte under onsdagen. Förutom att umgås och sjunga tillsammans fanns det också tid för lek och stoj samt mat naturligtvis. Och det hela avslutades med en konsert när onsdagseftermiddagen gick över i kväll.

Bakgrunden var följande: Hagaskolans musikklasser årskurs 6 gästade i höstas Adolf Fredriks musikklasser årskurs 6 i Erik Ericsson hallen i Stockholm. Gästspelet var en del i EIC:s (EIC = Eric Ericson International Choral Centre) projekt att låta olika körer träffas och utbyta erfarenheter.

Vid detta gästspel uppstod musikaliskt tycke mellan de båda körerna och man beslutade att ses igen. Det var denna återträff som vi kunde ta del av på onsdagen då 120 sjätteklassare trängdes vid altaret och upphov sina stämmor och sjöng av hjärtans lust. I bänkarna satt stolta föräldrar och mobiltelefonerna användes flitigt. Det gällde ju att få sin skönsjungande son eller dotter på bild.

 

Uppvärmning. Sträck – och tänj.
Sträck och tänj. Körsångarna värmde upp inför sångövningen.

 

Programmet var väldigt blandat. Önskvärt hade varit att körledarna (eller någon annan) hade berättat lite om de olika musikstyckena. Det hade varit intressant.

Endast en gång berättar Ingrid Risberg, körledare på Hagaskolan, om hur Felix Mendelssohn hade varit i Rom och där hört musik som strömmat ut från ett nunnekloster. Det lät så vackert att just den musiken inspirerade Mendelssohn till att skriva Laudate pueri som betyder ”Prisa Herrens tjänare” och tillägna den till nunnorna.

En hel del vår- och sommarsånger fanns med i repertoaren, liksom folkmusik, gospel, svensk körlyrik, musikal och vokalpop. Om jag ska kritisera något så blir det att de unga sångarna får lite för bråttom ibland. Som i Nu grönskar det till exempel. Det går undan lite väl mycket när de ska hinna med alla orden.

Men bortsett från det – de ljusa fina barnrösterna klingar så fint i kyrkorummet. Speciellt gillar jag In Trutina ur Carmina Burana. Den är så oerhört vacker, så det blir aftonens första frysögonblick. Det andra kommer vid Sommarpsalm eller En vänlig grönskas rika dräkt som jag oftast kallar den. Och ett tredje kommer vid den tidigare omnämnda Laudate pueri.

 

Haga och Adolf Fredriks musikklasser i Hedvig.
Välklingande barnröster. Sjätteklassarna kom från både Hagaskolan och Adolf Fredriks musikklasser.

 

Memory ur Cats får vi lyssna till också liksom The Joiku som är en liten lekfull variant av en jojk. Chili con carne är en lite lustig sång som också innehåller både dans och rytmik. Den sistnämnda sången hade lätt kunnat fastna i hjärnans vindlingar, om inte den vackra Laudate pueri hade pockat på uppmärksamhet och avslutat hela konserten.

Huruvida detta musikaliska samarbete och erfarenhetsutbyte kommer att fortsätta vet jag inte, men idén är fin och att ungdomarna har roligt tillsammans är inte att ta miste på.

© Text: Eva Lindblad
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin och Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

HEDVIGS KYRKA Norrköping

1 juni 2016
Musikaliskt möte

Norrköpings musikklasser Haga (klass 6c, 6d)
Adolf Fredriks musikklasser (klass 6e, 6f)
Piano: Mats Jansson

Lärare: Ingrid Risberg och Jerker Hårdänge (Haga)
Lärare: Lotta Gullberg (Adolf Fredrik)

LÄNKAR
Adolf Fredriks musikklasser hemsida
Föreningen Norrköpings musikklasser hemsida Facebook
Hagaskolan hemsida blogg Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.