• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Pettson och Findus repar på Färgargården

Pettson och Findus
Personlig betjäning. Findus har flyttat hemifrån …men inte alltför långt bort. I sommar spelar Chopp event Pettson & Findus på Färgargården vid Strömmen.

 

”Det måste komma inifrån”

 

Solen skiner på Färgargården. Bland kafégästerna rör sig en katt. Typisk bondkatt med ränder och vita fläckar i pälsen, klädd i gröna byxor och med en liten grön hatt på huvudet. Chopp event spelar Pettson & Findus i sommar.

Snart kommer hönsen och grannen Gustavsson från skolan. Regissören Carina Perenkranz påpekar att sommarjobbarna ju inte slutat ännu för terminen. Men gubben Pettson och katten Findus är på plats, de professionella skådespelarna Lasse Olofsson och Julia Strandljung.

På lördag är det premiär på Färgargården vid Strömmen. Carina Perenkranz är nöjd med flytten från Knäppingsborg ut till ”gamla Norrköping” där de fått låna nyckeln till Färgargårdens hus som Stadsmuseet förvaltar men ytterst sällan visar.

Den församlade pressen får se hur Findus tar kvällsmaten ut från Färgargårdens veranda som i sommar blivit Pettsons och sätter sig ute på gårdsplanen. Findus äter glatt och förnöjt. Gubben Pettson sitter kvar i ett vemod. Findus har flyttat hemifrån.

– Det känns på båda håll, man känner sig lite övergiven, säger skådespelaren Lasse Olofsson och tillägger:
– Jag kan känna igen mig, min son flyttade nyligen hemifrån,

 

Pettson
Rufs. Skådespelaren Lasse Olofsson har spelat Pettson förr.

 

Lasse Olofsson är gammal bekant med Pettson. Inte bara för att han läst böckerna högt under småbarnsåren utan för att han spelat gubben Pettson på teaterscenerna förr. Men då i en annan pjäs, så den här gången är replikerna och situationerna nya.

– Jag tycker jättemycket om Pettson. Han är den varma, finurliga och mysiga gubben. Han är den som har tid. Han har väldigt mycket tid, klurar och tänker, säger Lasse om sin karaktär.

Tre somrar på Friluftsteatern i Linköping och två vintrar på turné har satt sina spår.

– Jag tror jag har kantat av honom med tiden, det är främst en känsla jag vill få fram. Ju mer avslappnad jag är desto tryggare är min gubbe.

Just nu saknar han Pettsons hatt. De runda glasögonen sitter nedhasade på näsan och håret har han rufsat till men hatten som beställts såg inte ut som Pettsons när den kom.

– Den ska var 13 centimeter högre, förklarar Carina Perenkranz som resolut skickade tillbaka den till kostymmakarna.

Julia Strandljung spelade titelrollen i Pippi Långstrump på de sju haven med Chopp event förra sommaren och nu har hon klätt sig i Findus kattdräkt. 25-åriga Julia tillhör den generation som är uppväxt med Sven Nordqvists böcker om Pettson och Findus. Hon hade direkt en bild av hur hennes Findus är.

– Jag måste vara påhittig. Jag måste vara som ett barn och det måste komma inifrån, säger Julia Strandljung entusiastiskt.

– Det är tur att han har katten som håller honom vid liv, säger Lasse om Pettsons vän som kom till honom i en låda som det stod Findus på.

– Jag tror att det är Findus som håller honom ung, svarar Julia Strandljung.

 

Pettson & Findus
Findusgeneration. Julia Strandljung har sin egen bild av hur Findus är. En egensinnig, påhittig men också vänlig katt.

 

Carina Perenkranz har varit sugen på Pettson & Findus ett bra tag efter att Chopp event spelat pjäser av Astrid Lindgren under en lång rad år. Först Ronja rövardotter i Kolmården, sedan Emil i Lönneberga i Värmekyrkan och på Strömsholmen och så Pippi Långstrump på de sju haven i Knäppingsborg.

Pettson & Findus är rolig och underfundig. Den har en fin sensmoral och man blir varm i hela kroppen, säger Carina Perenkranz som också framhåller att Chopp event med sommarens föreställning välkomnar en publik från 2 år och uppåt.

– För treåringar är den perfekt.

Den som vill förbereda den unga publiken på det som händer kan läsa böckerna Findus flyttar hemifrån och Rävjakten.

På Färgargården blir det 18 föreställningar med Pettson & Findus i sommar. Dessutom är sex föreställningar inbokade norröver, på Mälarhöjdens friluftsteater.

Nu hoppas Carina Perenkranz att kommunens Kultur- och fritidsnämnd ger sitt stöd till en miniturné till Klockaretorpet, Ringdansen och Ljuraparken i sommar. Alltså föreställningar med fri entré.

– Det är ett hjärteprojekt, säger Carina Perenkranz.

Chopp event har också en fot kvar i Knäppingsborg, med Pippi på allsång! som genomförs vid några tillfällen i sommar.

Solen skiner, repetitionsvädret kunde inte vara bättre. Efter pressträffen vidtar förberedelser, som uppfinningen som ska skrämma bort räven från hönsgården. Kafégäster som satt sig i solen får också se dasset ställas på plats. Nu har både hönsen och grannen Gustavsson kommit från skolan.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Sven Åke Molund och Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

FÄRGARGÅRDEN Norrköping

4 juni – 12 augusti 2016
Pettson & Findus

Familjeteater från 2 år
av Sven Nordqvist
Regi: Carina Perenkranz
Koreografi: Marcus Fyrberg
Prod: Chopp Event

MEDVERKANDE
Lasse Olofsson
Julia Strandljung
m.fl.

KNÄPPINGSBORG Norrköping

29 maj, 27 och 28 juli 2016
Pippi på allsång!

Prod: Chopp Event

LÄNKAR
Chopp Event hemsida Facebook
Mycket teaternöje även sommaren 2016 LISTA Kultursidan.nu 26/5 2016

Bookmark the permalink.

Comments are closed.