• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Vision för Musikstaden Norrköping 2020

Surfa på Bråvallafestivalens våg för att skapa begreppet Musikstaden Norrköping.

Surfa på Bråvalla. Visionen om Norrköping som Musikstaden kräver insatser inom högre musikutbildning och ökat samarbete mellan musikbranschen och näringslivet.

 

Vill surfa på vågen från Bråvalla

 

År 2020 – om sju år – är Musikstaden Norrköping vida känd. Musiklivet blomstrar i smått och i stort. Världsartister gästar staden och många kan leva på att ägna sig åt musik eller åt företagande runt den musikaliska kärnan.

I tisdags presenterades visionen Musikstaden Norrköping, ett projekt som pågått sedan cirka ett år tillbaka. I nätverket ingår både tjänstemän och politiker från kommunen men framför allt arrangörer som Lucky You och Skrikhult men också Studiefrämjandet.

 

Anne Revland, näringslivsdirektör, ser en potential i musikbranschen.
 Anne Revland, näringslivsdirektör, ser en potential i musikbranschen.

 

Intressant är att näringslivskontoret har en stor roll i detta arbete. Det var också näringslivsdirektören Anne Revland som höll i presentationen i Strykbrädan vid Laxholmstorget.

– Bråvallafestivalen har gett uppmärksamhet åt Norrköping. Nu kan vi surfa på den vågen, menade Anne Revland.

Deltagande nöjesarrangörer betonade samverkan för stora arrangemang och några menade att det nu saknas lämpliga lokaler när Hörsalen inte är möjlig att använda och Skandiateatern är stängd. Det saknas en scen som är något mindre än Flygeln.

 

Göran Hanning från Studiefrämjandet står för det musikutövande som startar på mindre scener.
Göran Hanning från Studiefrämjandet representerar det musikutövande som startar på mindre scener. 

 

Vägen till Musikstaden Norrköping går genom insatser inom Utbildning, Bransch och Näringsliv. Det krävs satsning på musikutbildning för att musiker ska kunna nå en yrkesmässig nivå i Norrköping. Dessutom bör näringslivet utvecklas för att kunna ge musikerna möjlighet att försörja sig i samarbete med musikbranschen, alltså arrangörerna, vars arrangemang utgör plattformen för musiker att nå ut.

Arbetet fortsätter med nätverkande och arbetsmöten och det blir spännande att se vart man landar med visionerna. Intresset från media var i alla fall mycket stort så arbetsgruppen har en ganska stor press på sig att visa på resultat.

Text: Sven Åke Molund och Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund och Robert Betts

FLER BILDER FRÅN MUSIKSTADEN NORRKÖPING – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157637881763534″]

Tagged , . Bookmark the permalink.