• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Färgsprakande Caporales i Flygeln

Svosch. Kjolarna snurras upp i feminino.

Trailer. 1:37 min. Visas med tillstånd från BKN.

 

”Det finns en glädje i musiken och dansen”

 

De korta kjolarna snurras upp och flyter horisontellt i luften, färgsprakande rött och glittrigt förstås. Dansträningen pågår för fullt när vi kommer till Bolivia Kommittén Norrköpings lokal på Generalsgatan. Tjejerna jobbar hårt med danssteg som innefattar hela kroppens rörelser, inte minst höfter och armar. Killarna börjar komma in och förbereder sig, tar på knäskydden, men än så länge får de tunga stövlarna vara. Caporales är en ung dansform i Sverige, men den växer allt mer i popularitet.

– Av alla tjejerna är det bara Issa som har en boliviansk bakgrund, säger Cliver Sardán Oropeza, nybliven ordförande i Bolivia Kommittén, BKN.

 


Femininogruppen slipar på synkroniseringen.

 

Förre ordföranden Alvaro Orellana har i stället fullt upp med att styra med  Nationella Caporales Dansmästerskap som hålls i Flygeln fredag och lördag. I år är det artonde upplagan och Norrköpings tur att vara värdstad. Det är en färgsprakande danstävling där flera hundra dansare från de bolivianska föreningarna i Sverige samlas och tävlar i fem kategorier: pareja (par), feminino (kvinnogrupp), masculino (mansgrupp), machas (kvinnor som dansar masculino) och mixto (blandad grupp).

– När vi kom till Bolivia för att delta i karnevalen blev vi placerade näst längst fram i karnevalståget. Det var häftigt. Förskolläraren Belinda Christensen har dansat caporale sedan 2005. Hon valde bort streetdance så snart hon introducerats för de bolivianska rytmerna. Under senare år har BKN rest till Bolivia under vinterkarnevalen och Belinda har alltså följt med till landet som kallas Sydamerikas hjärta.

– Det finns en glädje i musiken och dansen. Och vi har en sammanhållning i gruppen som ger så otroligt mycket mer än street nånsin kan ge, tycker Belinda.

 


Oscar och Belinda är Norrköpings Boliviakommittés hopp i parejo (pardans).

 

Nu är hon med i sin nionde Caporalestävling och dansar i två klasser: feminino och parejo. Belinda och danspartnern Oscar är BKN:s hopp i parejo. Dansen har de utvecklats tillsammans, grundstegen är viktiga men där finns också en frihet i berättelsen som handlar mycket om uppvaktning mellan man och kvinna.

– Vi har skapat den tillsammans. Inspirationen kommer från musiken och sångtexten, Oscar kan spanska.

– Vi köper nya dräkter från Bolivia varje år, berättar Cliver Sardán Oropeza.

De handsydda dräkterna är ofta färgglada, säkert är att de innefattar mycket paljetter. Det finns också dräkter med fjädrar, präglade av djungelns tropiska fågelliv, medan de dräkter som härstammar från de höga bergen är betydligt mer ”påklädda”.

– Bolivia är ett stort land, där finns 20 erkända språk, säger Cliver Sardán Oropeza som också kan berätta att dansen har en historisk bakgrund från slavtiden.

– Man ser det i männens dräkter, där stövlarna med stora bjällror symboliserar slavarnas kedjor. Han bär en hatt i sin vänstra hand och ibland även en piska i sin högra. Caporal betyder förman, den man som blev vald av spanjorerna under deras erövring av Sydamerika och fick slavarna att arbeta i gruvorna.

 


– Bjällrorna på männens stövlar ska påminna om slavarnas kedjor, säger Cliver Sardán Oropeza.

 

De årliga danstävlingarna, som är en stor händelse i Caporales-Sverige, utvecklar dansen. Men de dansande får inte avvika allt för mycket från grundstegen, något juryn ska hålla reda på. Ett viktigt moment i boliviansk dans är kjolen, vilket även juryn kommer att bedöma. Det är mycket höftrörelser och det gäller att synkronisera. Juryn bedömer även publikkontakt, karisma, formationer och övergångar.

På långfredagen är det semifinal där alla tävlanden presenteras. De fem främsta grupperna i varje klass går vidare till lördagens final. De två dagarna kommer att fylla Flygelns lokaler i Norrköping med glädje och gemenskap. Och lite spiller det över i resten av stan, med Latin Spring Party på El Mojito, Tegelvalvets nattklubb.

Text: Josefina Dernsjö och Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Isabel Hoffmann och Ann-Charlotte Sandelin

FLYGELN Norrköping

18-19 april 2014 (från kl 14)
XVIII Nationella Caporales Dansmästerskap
Arr: Bolivia Kommittén Norrköping

LÄNKAR
Nationella Caporales Dansmästerskap Info Facebook
Bolivia Kommittén Norrköping Facebook
FLER BILDER FRÅN REPETITIONEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157644095982235″]

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.