• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Mats Huddén fäktas med Goldoni igen

Josefin Schönbeck.

– Hållningen var att de skulle vila händerna på höftkuddarna. Josefin Schönbeck spelar huvudrollen Rosaura i Carlo Goldonis pjäs Den listiga änkan som har premiär på fredag i Brunnssalongen i Söderköping.

 

 ”Låt det porla, låt det strömma”

 

Hennes rollkaraktär har gift upp sig. Själv har hon gjort en snabb skådespelarkarriär. Josefin Schönbeck skulle spela tjänsteflicka, sedan en syster till huvudrollen. Nu är hon Den listiga änkan själv i Magicoms 1700-talskomedi av Carlo Goldoni som har premiär på fredag i Söderköpings Brunnssalong. Det har blivit en hel del extra manusläsning.

– Det får bära eller brista, det är så det känns, säger Josefin Schönbeck under en paus i repetitionerna.

 


– Hur ska jag göra med skorna? Helena Lord i samtal med regissören Mats Huddén.

 

Den listiga änkan är Magicoms fjärde Goldoniuppsättning och ett av dramatikerns tidigare verk. Mats Huddén har en förkärlek för den drivne advokaten i norditalienska Bergamo som skrev komedier där kärleksförvillelser var en del av samhällskritiken. Något som påminner starkt om förebilden Molière i Frankrike.

– Goldoni tog upp sociala konflikter på scenen och lyfte upp kvinnorna, säger Mats Huddén som tillsammans med hustrun Marianne också översatt pjäsen.

Med italienska och engelska förlagor i bagaget reste paret Huddén till Axel Munthes hem på Capri där de fick bo, tack vare ett arbetsstipendium, hos San Michelestiftelsen. ”En fantastisk miljö” säger Mats Huddén och syftar både på den vackra villan och ön men också på kvällarna när de svenska gästerna berättade om sina olika arbetsprojekt för varandra.

– Vi vet att det finns svenska översättningar från 1950-talet, men de är så fulla av högaktning. Vi har tittat på tidiga översättningar från när komedin skrevs 1748, de är mer mustiga. När den engelska översättningen inte räckt till så har vi gått till det italienska originalet.

 


Snart ska här bli ädel kamp. Kostymering och lysande strumpor berättar både om rollernas karaktär och om deras nationalitet. Klas Johansson till vänster är en tydlig britt. Hans motståndare Nicklas Linder bär italienska färger

 

Fäktningsträning pågår på golvet i Brunnssalongen. Ännu är publikens stolar inte på plats så det är gott om utrymme. Änkans friare utmanar varandra under Mats Huddéns överinseende. Kostymrepetitionerna har börjat, mer eller mindre. En fin skjorta möter ett par jeans. En bred kjol, gjord för eleganta salonger och låga emmafåtöljer, möter en enkel tröja. Några herrar bär mycket randiga strumpor. Men deras klädsel skiljer sig åt.

– Kläderna gör mycket. De ger elegans, uppskattar Klas Johansson som spelar gentlemannen Milord Runebif, friare från England som konkurrerar med kolleger från andra länder. Goldoni driver här med olika nationaliteter.

Det förklarar varför dialogen trycker så mycket på italienare och det italienska, något som kan tyckas märkligt om man vet att 1748 fanns inte tanken på ett Italien som en italiensk nation. Venedig var en av många självständiga stater.

Klas Johansson och Josefine Schönbeck trivs med sin regissör, säger att Mats Huddén uppmuntrar och är väldigt tillåtande. De berättar också att efter förra Goldoniuppsättningen De venetianska tvillingarna fick skådespelarna se föreställningen som spelats in. Sedan visade Mats Huddén en italiensk uppsättning.

Av de italienska föreställningarna, som Mats och Marianne Huddén sett flera av under sina italienska resor, har regissören lärt sig mycket, inte minst om replikföringen.

– Igår sa Mats: ”Låt det inte betyda något viktigt utan låt det porla, låt det strömma”.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Michael Strandhed och Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

BRUNNSSALONGEN Söderköping

3 – 25 oktober 2014
Den listiga änkan

av Carlo Goldoni
Översättning: Mats och Marianne Huddén
Regi: Mats Huddén
Scenografi: Anders Nyhlén
Kostym och skrädderi: Lena Victor (urval av Agneta Skarp, Mats Huddén och Lena Victor)
Mask och peruk: Anna Andersson
Ljus och ljud: A-ljudet
Föreställningstekniker: Julia Mattsson
Prod: Magicom med stöd av Östgötateatern

MEDVERKANDE
Josefin Schönbeck, Helena Lord, Bo Höglund, Mats Huddén, Klas Johansson, Mattias Schönbeck, Elias Dahlgren, Nicklas Linder, Lotta Månsson, Fredrik Pettersson.

LÄNKAR
Carlo Goldoni Wikipedia/eng.
San Michelestiftelsen hemsida
Magicom hemsida
Raska vändningar i De venetianska tvillingarna recension Kultursidan.nu 11/10 2011
En makalös malör recension Kultursidan.nu 27/4 2010

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.