• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

ArbetSam drog i trådarna för museimässa

Tråddragning
Tråddragning med en eldsjäl från Töllstorps industrimuseum.

 

Mimmi blev Årets arbetsmyra

 

Skor, hattar och varför inte lite nydragen tråd. I dagarna har det varit Museimässa på Arbetets museum med utställare, föredrag och seminarier om allt från bussturism till Levingitarrer.

För fjärde året i rad ägde museimässan rum på Arbetets Museum i helgen. Arrangör var ArbetSam, en samarbetsorganisation för landets många (cirka 1.450) arbetslivsmuseer, merparten ideellt föreningsdrivna.

På plats i Laxholmskällaren var ett 20-tal utställare varav flera återkommande gäster, som Svenska Skoindustrimuseet i Kumla. Norrköpings stadsmuseum var med förra året och var på plats igen medan Norrköpings Skolmuseum hittat hit först detta år. Glommers Hattmuseum är ett annat nytillskott, med damhattar i sin monter.

 


Ny på mässan. Glommers Hattmuseum visade modeller genom tiderna.

 

Redan i museets entré möter publiken bokförlag och militära museer. Man kan inte gå många steg utan att få sig till livs eldsjälarnas intressanta berättelser eller fastna vid allt som visas. Dubbelt upp hade bokförläggaren för Busfrö förlag och Balkongförlaget. Teknikinriktade Arsenalen i Strängnäs berättade om sin samling av militärfordon. Smålands militärhistoriska sällskap berättade om sin verksamhet.

Lantbruksmuseet i Ljusfallshammar hade både tröskverk och varggrop i sin monter, i pytteformat. Tykarpsgrottan utanför Hässleholm lockade med fladdermöss. Och Töllstorps industrimuseum stod och drog tråd på gammalt vis.

Några trappor upp i byggnaden hittade vi också en Levinentusiast. Det var jämtlänningen Johan ”Bottleneck John” Eliasson som visade instrument ur sin stora samling av Levintillverkade gitarrer, mandoliner och banjor. Till och med att han visade foton från fabriken som var verksam från år 1900 till 1977. Rariteten i hans samling är en gitarr från 1902. Han genomförde också några uppskattade musikframträdanden.

På programmet stod också ett fotoföredrag om Oljeön och Alunda gjuteri vid Ängelsberg utanför Fagersta.

 


Skönheter. Levins gitarrfabrik tillverkade även andra instrument, som de här mandolinerna.

 

På fredagen utsågs Årets Arbetsmyra, ett pris som delas ut till en eldsjäl av Arbetets museum vänner. Mimmi Mickelsen, spårvagnsinstruktör i Göteborg, fick utmärkelsen och 5.000 kronor för sitt stora engagemang inom Museispårvägen och Svenska Spårvagnssällskapet. Särskilt arbetar hon för Spårvagnssällskapet undomsverksamhet.

Nästa helg är det Tåghelg på Arbetets museum.

Text: Sven Åke Molund och Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

ARBETETS MUSEUM Norrköping

23–24 januari 2015
Museimässa

Arr: ArbetSam

LÄNKAR
ArbetSam hemsida
Arbetets museum hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.