• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Calundur framtidens kalenderbygge

Rustan Håkansson, Calundur
Färgglatt och logiskt. Rustan Håkansson med Calundurs förstasida på datorskärmen.

 

Gemensam grund för olika tillämpningar

 

När kommer det cirkus till stan? Rustan Håkansson vill revolutionera din digitala kalender genom samverkan. Hans system Calundur ska fungera över hela världen och alla ska kunna hitta de aktiviteter de vill, offentliga eller föreningsknutna.

Vilket kalendarium passar dig bäst? Visit Östergötlands Evenemangkalender täcker det mesta, men i Norrköping är det Evenemang i Östergötlands som är störst. Sedan finns det en uppsjö av offentliga kalendarier som vänder sig till olika målgrupper: Wherevent har både styrelsemöten och nattklubbar, Hej event listar de största Facebookevenemangen. Facebooks evenemangskalender förstås. Och så biljettförsäljarna som Tickster, Ticket, Billetto. Och en hel del till. Det som är intressant skriver du in eller kopplar till din egen digitala kalender i mobilen eller datorn.

– Glöm dem… inte, är Rustan Håkanssons budskap när jag träffar honom två trappor upp i Strykbrädan mitt på Laxholmstorget, platsen där nya små företag kan växa sig stora.

 

Calundurs inskrivningsmall
Inmatning. Vem som helst kan hjälpa till med att skriva in ett evenemang. Om någon upptäcker fel så är det lätt att påpeka, det är så wikimetoden fungerar, att alla hjälps åt.

 

Utvecklingen har passerat den tid då det räckte med att sätta upp en affisch ute på stan för att locka publik. Målet för Calundur är ett kalendarium som täcker hela världen och finns på 100 språk, mot dagens nitton språk. Han jämför gärna med ideellt drivna Wikipedia.

Själv tänker jag på Insportant, det nesligen kapsejsade sportprojektet med världsomfattande framtidsplaner. Men han har svar på varje invändning – ”Insportant hade en helt annan inriktning” – och på varje fråga.

Rustan Håkansson är (nästan färdig) civilingenjör i datorteknik, har ägnat sig åt politik och jobbat på ett Gasellföretag med just wikiteknik. Nu lägger han all kraft på att utveckla Calundur och dess affärsmodell.

– Annonsfinansierade kalendarier vill driva folk så att de klickar runt så mycket som möjligt. Calundur vill att folk hittar direkt vad de vill ha, säger Rustan Håkansson.

Han visar på söksidan som är logisk och färggrann men knappast sexig ens för en kalenderbitare.

– Vad händer inom fågelskådning för 500 personer i Sverige? Eller när kommer cirkus till stan?, exemplifierar han som användarfrågor.

Rustan Håkansson visar hur sökparametrarna kan klickas i för genre, plats, publikantal, månad och datum. Ju fler detaljer som fylls i desto mer specifikt blir det. Den som vill kan koppla ”bevakning” till sin egen kalender i mobilen eller datorn.

 

Evenemang i din kalender
Stort evenemang mitt i vintern. Så här kan det se ut i användarens privata kalender.

 

Det är gratis att lägga in information och gratis att hämta information. Inga annonser. På sin höjd tar han en liten engångssumma, 100 kronor, för organisationer som vill ha med sin logotype och komma högt upp. Och så vill han samverka med de kalendarier som redan finns. Var hittar han i så fall pengarna?

– Genom tjänster. De som vill ha ett avancerat urval och vill ha ett skräddarsytt kalendarium på sin hemsida, är svaret.

Idén är alltså att skapa en gemensam grund för olika tillämpningar. Grunden blir gratis, avancerade tillämpningar kostar.

Östergötland är Calundurs showroom, den region som ska bli det goda exemplet att peka på. Nu lägger han sin mesta tid på att få olika organisationer, stora som Region Östergötland och Destination Norrköping eller små som föreningar, att inse det praktiska i att mata in sin information på ett enda ställe.

– Mitt mål är att möjliggöra för alla typer av event att synas på ett enkelt sätt.

Från Calundurs evenemangsbas kan evenemangen nå ut i flera kanaler. Norrköpings stadsbibliotek ligger i startgroparna. Rustan Håkansson hoppas att ändå större aktörer som Visit Östergötlands Evenemangskalender och Evenemang Östergötland ser fördelarna i att samverka med Calundurs bas.

Liksom att vanliga föreningar öppnar ett kalenderfält på sina egna hemsidor med specialsydd information typ ”allt som händer i vår förening”.

– En vanlig privatperson kanske aldrig ser Calundur.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

LÄNKAR
Calundur hemsida

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.