• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Från romantik till skräck på Flimmer (krönika)

Café Society
1930-talsvåffla. Woody Allens Café Society får efterlängtad Sverigepremiär vid Norrköpings filmfestival Flimmer och visas som Mittfilm.

 

Något svagt startfält – kan bli dundersuccé

 

På fredag inleds årets stora filmvecka – Norrköpings filmfestival Flimmer. Om startfältet inte imponerar vid första anblicken så titta en gång till. Woody Allens nya, ”Harry Potter” som FBI-agent… och en riktig skräckis.

Den 30:e september inleds Flimmers 18:e (!) filmfestival i Norrköping och tio dagar framåt får vi se film från eftermiddag till natt på Cnema. Årets program kanske inte imponerar så värst mycket vid en första anblick, men efter lite trailer-tittande och googlande är jag ändå lite försiktigt exalterad på årets festival.

Mixen känns dessutom ganska bra, även fast jag saknar någon spännande dokumentär.

Såhär på förhand ser jag mest fram emot att se följande filmer:

Café Society (Sverigepremiär) Den här Woody Allen-sagan fick äran att öppna årets Cannes-festival och har blivit hyllad av enad presskår. Hans senaste film Irrational Man var utan tvekan det bästa han gjort på många år, så peppen på den här 1930-talsvåfflan i Brooklynmiljö är enorm.

imperium
Känner du igen Daniel Radcliiffe. Nej, han är inte nazist. Han är FBI-agent undercover.

Imperium (Sverigepremiär) ”Harry Potter” (Daniel Radcliffe) spelar en FBI-agent som går undercover som nazist för att hitta försvunna kärnvapendelar. Det här får man inte missa! Dessutom besöks visningen av filmens regissör Daniel Ragussis.

vvitch
Svag för häxor? VVitch skräms i biomörkret.

The VVitch (Sverigepremiär) Hade premiär på Sundance 2015 och blev enormt hyllad. Jag har varit sugen på att se den sen dess, är oerhört svag för häx-filmer.

Do the Right Thing
Helt rätt! Spike Lee’s film från 1989 kommer tillbaka.

Do The Right Thing Spike Lee’s absoluta bästa film! Lika aktuell idag som 1989. Det här gott folk är film när det är som bäst. Ingen, och då menar jag ingen får missa chansen att uppleva den här filmen på stor duk.

Men det bästa med att gå filmfestival är att bli överraskad, låta sig bli helt golvad av en film man inte ens visste fanns. Så mitt råd är att se så mycket som möjligt under de här tio dagarna för vi är väl förunnad att ha en så här pass bra festival i Norrköping med alla regissörsbesök och Sverigepremiärer.

© Text: Fredrik Frank
© Foto: Norrköpings filmfestival Flimmer/filmbolagen

CNEMA Norrköping

30 september – 9 oktober 2016
Norrköpings filmfestival Flimmer
86 filmvisningar, spelfilmer, kortfilmspaket, dansfilmer, filmsamtal

samt Filmquiz, Guldsvanen, Filmbranschdag, Flimmerfest
Arr: Filmföreningen Flimmer

LÄNKAR
Filmföreningen Flimmer hemsida Facebook Filmfestival

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.