• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

KSM:s bitska ”sanning” om Surbullestan


Upplev Surbullestan. Genom att framställa Norrköpings invånare som gnällmånsar vill KSM-studenterna få betraktaren att tänka till. Det är lite väl enkelt att bunta ihop en grupp och tro att den går att beskriva på ett enkelt sätt.

 

Vasst på gränsen till provokativt

 

NORRKÖPING Är Norrköpingsborna extremt gnälliga? En grupp KSM-studenter tar satiren till hjälp i sin serieutställning Upplev Surbullestan. Tanken är att den som reagerar på generaliseringarna om stadens invånare ska få upp ögonen för förenklingens problematik. Och gärna få sig ett gott skratt.

 

Upplev Surbullestan
Extremt gnälliga. Hur gick det här till – när blev de ylledoftande textilarbetarna sura typer?

 

Sedan i fredags finns utställningen Upplev Surbullestan i Spiralen galleria i centrala Norrköping, närmare bestämt vid Lindahls entré. Formatet är litet och naggande gott med ifrågasättande och kritiska texter. Att utställarna är studenter på Linköping Universitet står inte att läsa men det är fyra studenter som studerar på KSM, universitetsprogrammet Kultur, Samhälle och Mediagestaltning som står bakom utställningen.

Tecknade serierutor och storbildsformat. Utställningen fångar in begreppen ”Upplev Norrköping” och ”Surbullestan” och för ihop dem till ett – ”Upplev Surbullestan”. Det är vasst på gränsen till provokativt.

Under terminen har fokus i studierna legat på just representation och problemen som kan uppstå när en grupp i samhället skall representeras av en utomstående.

– Genom att själva gå i fällor som förenkling och generalisering i vår beskrivning av Norrköping och dess invånare hoppas vi att folk skall få upp ögonen för en problematik som kanske inte så ofta dyker upp i samtalen kring köksbordet och om vi dessutom kan locka fram ett och annat asgarv är det bara en bonus!, säger KSM-studenten Gabriella Norenius.

 

Upplev Surbullestan
Tänk om… Fast egentligen är hela utställningen bara ett tankeexperiment, en demonstration av hur förenklade bilder fungerar.

 

Tecknat bilderna har satirikern och serietecknaren William Sulka gjort. William, också han KSM-student fast för flera år sedan, har tidigare gjort satiriska serier bland annat om hemorten Finspång.

Utställningen kommer att sitta uppe i tre veckor.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Sven Åke Molund

NEDRE PLAN, SPIRALEN 1 Norrköping

13 – 31 januari 2017
Upplev Surbullestan

Satirutställning av KSM-studenter
Tecknare: William Sulka

LÄNKAR
Surbullestan Norrköpingsprojekts blogg

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.