• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Skuggan reste sig och roade i Rocky Town (recension)


Ovälkommen uppvaktning. Alla damer gillar inte karlar med stadigt grepp.

 

Sheriffens hjältegloria halkar på sned

 

RECENSION/SÖDERKÖPING Spänning, humor, slagsmål, pangpang och lite kärlek. En ärkeskurk, en sheriff med ett lögnaktigt förflutet, sköna damer och en suput. Se där några av ingredienserna i Teater Sythercopies pjäs Skuggan reser sig. En nyskriven Västern där Daniella Karlsson både har skrivit manuset, regisserat och spelar med. I lördags var det premiär i Salong Ramunder.

Manusförfattaren hoppas i programbladet på att publiken ska gå från föreställningen med ett leende på läpparna. Och det gjorde nog de flesta.

 

Skuggan reser sig
Sheriffen Jim Falk råkar illa ut ett tag.

 

Skurken Morgan Winston, kallad Skuggan, dyker upp i Rocky Town efter att ha varit ”död” i 27 år. Han möter sin gamle ärkefiende sheriffen Jim Falk, som nu äntligen lyckas oskadliggöra honom. Tror han. Men Skuggan reser sig igen och lovar att komma tillbaka och ta hämnd.

Det är handlingen i Teater Sythercopies westernpjäs Skuggan reser sig. Men mycket hinner hända mellan början och slutet. Dock kommer ingenting att avslöjas här, med tanke på kommande publik. I lördags var det premiär på Salong Ramunder i Söderköping.

Pjäsen har skrivits av Daniella Karlsson som också står för regin och som dessutom spelar med i rollen som sheriffens dotter, den kaxiga pojkflickan Jill.

Daniella Karlsson har haft ett tufft jobb, mycket har strulat under repetitionstiden, enligt vad hon själv berättar i programbladet. Av det förnimms ingenting under premiären.

En spännande berättelse som även innehåller en klick komik. Så beskriver Daniella Karlsson själv sin pjäs. Tittar man lite djupare så handlar det också om avslöjandet av en stor livslögn där den skroderande sheriffens hjältegloria halkar ordentligt på sned.

Pjäsen lockar inte till några gapskratt, mest lite fnitter då och då. Vågar man kanske inte skratta när det i grunden handlar om liv och död?

 

Skuggan reser sig
Äkta par. Fylltratten Eric frestar på hustruns tålamod.

 

Skådespelarna vågar ta ut svängarna i sin gestaltning av de olika, mycket olika, karaktärerna. Några premiärnerver märktes inte hos någon. Alla var intensivt närvarande både vad gällde flirt och kärleksgnabb, superi, och slagsmål.

Kanske ändå att en av dem bör nämnas, Carola Fogelgren som spelar fylltratten Erics argbigga till hustru. Hon är helt enkelt oemotståndlig. Det är också Carola Fogelgren som, med den äran, står för kostymerna.

Första aktens saloon är på pricken. Skurklyan i andra akten kunde kanske ha varit något ruffigare. Ibland är det svårt att höra vad de båda vackra damerna Hanna och Josephine säger. Och vid några tillfällen kan man kanske önska lite mera fart på handlingen.

Men det är randanmärkningar. På det hela taget är Teater Sythercopies nya uppsättning lättsam och trevlig underhållning.

© Text: Bibi Friedrichsen
© Foto: Boy Svedberg

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

SALOON RAMUNDER Söderköping

25, 28 februari, 7, 11 mars 2017
Skuggan reser sig
Västernpjäs
Manus och Regi: Daniella Karlsson
Slagsmålsinstruktion: Tarmo Hietala
Prod: Robin Karlsson, Teater Sythercopie

MEDVERKANDE
Barbro Alvebo Littorin, Michael Björkman, Jan Carlson,
Carola Fogelgren, Anders Larsson, Daniella Karlsson, Robin Karlsson, Margrét Ósk Konráðsdóttir och Stefan Urdell

LÄNKAR
Teater Sythercopie hemsida Facebook Skuggan/Facebook
Skuggan reser sig på Saloon Ramunder reportage Kultursidan.nu 22/2 2017
Sythercopie sätter upp västernpjäs KortNytt Kultursidan.nu 9/10 2016

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.