• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Premiär för Folket flyger med Pelikanen


Lilly och Lydia. Skådespelarna Eva Carlsson och Malin Kärrbrink spelar tanterna som rullar in med barnvagnen och slår sig ned. Sedan börjar de berätta, den ena historien efter den andra.

 

Det är tanternas tur nu, Lillys och Lydias

 

NORRKÖPING Sagor om egoism, frihetsdrömmar och barnens rättigheter. Teater Pelikanens berättarföreställning Folket flyger har premiär på Teater Bråddgatan 34 på söndag. I sommar vill de ut i parkerna, i höst in i skolorna.

Det finns alltid en historia bakom. Till denna hör Vem ska trösta Knyttet? som Norrköpingsgruppen Teater Pelikanens Eva Carlsson satte upp tillsammans med Malin Kärrbrink, skådespelare bosatt i Vadstena, för tio år sedan.

– Redan då fanns två läskiga tanter med, som vi ville jobba vidare med, berättar Malin Kärrbrink.

Det är tanternas tur nu, Lillys och Lydias. Det är pressvisning och Eva Carlsson och Malin Kärrbrink har klätt upp sig i hellång kjol, sammetscape och hattskrållor med luftiga strutsfjädrar. Som från en annan tid.

– Dom har tappat bort sina föräldrar. Kanske de växte upp i Afrika. De kan lite andra saker, säger Eva Carlsson.

 

Dag Norgård
Musikmaskin. Regissören Dag Norgård agerar tekniker och sufflör vid pressvisningen.

 

De två skådespelarna har skrivit manus. Som de sedan satt i händerna på erfarne regissören och dramaturgen Dag Norgård. Malin Kärrbrink har tagit med sig sin favoritregissör till Teater Pelikanen. Tillsammans har de tre arbetat fram föreställningen.

– Det är ett sökande hela tiden, påpekar Dag Norgård och exemplifierar med att det vadderade täcke som Lilly och Lydia breder ut som utflyktsmatta inte varit lika självklart från början som det ser ut vid pressvisningen.

– Det stora arbetet har varit att få ihop alla delarna till en helhet.

Scenografin är i stort sett obefintlig. Rekvisitan ryms på en fullpackad gammal barnvagn, i resväskor och askar.

– Det ska vara så enkelt som möjligt. Vi ska kunna komma på en gräsmatta, förklarar Eva Carlsson.

De två tanterna och alla deras pynklen är nämligen fulla av berättelser. Som den afrikanska sagan om ”Det egoistiska lejonet”, Oscar Wildes berättelse om ”Jättens trädgård” och titelberättelsen ”Folket flyger”, hämtad från slavarnas sagor i södra USA. Dessutom har de berättelsefragment från barn som flytt.

– Det känns viktigt att inte väja för de svåra frågorna, framhåller Malin Kärrbrink och tillägger att det viktiga är hur skådespelarna hanterar det.

 

Folket flyger
Det egoistiska lejonet. Föreställningen kastas mellan olika format, skådespeleri och dockspel.

 

Efter söndagens premiär vill Teater Pelikanen ut i parkerna i både Norrköping och resten av Östergötland i sommar. Och till hösten in i skolorna, föreställningen vänder sig till barn från 5 år upp till grundskolans årskurs fyra.

Från och med i höst riktar de in sig på Skapande skola-projekt. Då vill de komplettera föreställningen med flera workshops, som gör att de kan återkomma till klasserna med olika teman som knyts till olika sagor i föreställningen.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

9 april 2017 kl 15
Folket flyger

av och med Eva Carlsson och Malin Kärrbrink
Bearbetning och regi: Dag Norgård
Kostym & rekvisita: Eva Carlsson
Teknik, musikinspelning: Marcho Marchev
Prod: Teater Pelikanen

LÄNKAR
Dag Norgård hemsida
Teater Pelikanen hemsida Facebook
Teater Bråddgatan 34 hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.