• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Anna Rosenbäcks nya landskap på NP33 (recension)


Detalj. Anna Rosenbäcks kraftfulla vertikala drag bryts ibland, avsiktligt eller oavsiktligt. Nya avslöjanden uppstår.

 

Inte olikt ett brinnande norrsken

 

RECENSION/NORRKÖPING Skickliga konservatorn Anna Rosenbäck avlöjar de gamla konstnärernas målningar. Konstnären Anna Rosenbäck lägger nya hinnor över sina egna. På Galleri Sander på NP33 ställer hon ut landskap besläktade med norrsken.

En konstkonservator med rätt att lyfta fernissans slöja från gamla målningar kan allt. Kan varje teknik, varje material, varje konstnärs egenhet. Med all denna kunskap, vad kan då konstnären Anna Rosenbäck göra nytt?

Tanken kommer för mig när jag ser hennes utställning på Galleri Sander på NP33. Hon lägger hinnor över sina målningar. Inte fernissa den här gången utan låter målningen dölja sig själv.

 

Anna Rosenbäck
Hemlighetsfullt. Anna Rosenbäck skapar nya landskap, nya världar.

 

Vertikala drag med bred spackel eller kniv suger tag i den ännu fuktiga färgen. Det som var ett landskap försvinner och återuppstår i ny gestalt. Inte olikt ett brinnande norrsken. Fast med horisontlinje, speglingar i ”vatten”, stadens ljus för den som så vill.

Den ursprungliga målningen finns till hälften kvar under, om det vittnar sprickor och transparanta ytor. Den anas fortfarande betraktad på långt håll, då hela utställningen skvallrar om årstidernas växlingar i sprakande färgglädje.

 

Anna Rosenbäck
Grönt. Anna Rosenbäcks målningar öppnar sig för betraktarens egen fantasi.

 

Utanför utställningen finns andra verk av Anna Rosenbäck. Hon deltog i galleriets samlingsutställning i januari. Jo, där finns hav och land, mer tydligt framträdande. Där har allt inte transponerats till en annan värld.

Uppenbarligen ett konstnärskap i rörelse.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

GALLERI SANDER / NP33 Norrköping

8 april – 3 maj 2017
Anna Rosenbäck

Måleri

LÄNKAR
Anna Rosenbäck hemsida
Galleri Sander/NP33 hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.