• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Se mig i ögonen i ett möte på Stadsmuseet


Prova på. En omdiskuterad huvudbonad. Slöjor av sjaltyp finns i den uppställda provhytten.

 

”Starkare tillsammans i en färgrik stad”

 

NORRKÖPING ”Norrköping ska rymma alla. Vi blir starkare tillsammans.” Stadsmuseets nya utställning Se mig i ögonen är skapad av en grupp personer som har flykten gemensam. Berättelserna är glada, vemodiga, viktiga och framför allt personliga.

Missa inte heller Kvinnor i Afghanistan som hänger kvar en trappa upp på Hyllan en kort tid till.

Norrköpings Stadsmuseum är verkligen aktuellt i sin utställningsverksamhet. Nyligen stängde fotoutställningen Romska röster och nu rustas Färgerisalen för en ny känslostark utställning Se mig i ögonen som har vernissage nu på fredag.

 

Utställningen i stora Färgerisalen
Nya vinklar. Utställningen ryms i Färgerisalen.

 

Se mig i ögonen

 

Se mig i ögonen är en lokal utställning. Den är skapad av flyktingar som kommit till Norrköping. De använder bild, text, film och lite till.

”Vi som har flytt klumpas ofta ihop till en grupp. Det blir väldigt missvisande för inom den gruppen finns vi individer, och ofta är flykten nästan det enda vi har gemensamt. Vi varierar. Vi kan vara snälla, generösa, elaka, retsamma, tråkiga. Precis som alla andra.” Så beskriver de utgångspunkten för sitt arbete.

Yahya Moazin, Hadeel Said Ali, Omar Makram, Kati Haidary, Elian Thaljeh, Abdifatah Aden och Merry Massoud, bidrar var och en med sin del. De kommer från Syrien, Egypten, Libyen och lite till, några är födda i Sverige. De är egentligen som folk är mest. Alltså olika.

Möjligen är de numer vana vid att mötas över gränser och det är det som är deras viktigaste budskap: att se någon annan i ögonen ger nya perspektiv.

Som Elian Thaljeh säger i en av de många miniintervjuerna: ”Norrköping ska rymma alla. Vi blir starkare tillsammans i en stad med vackra färger.”

 

Hadeel från Libyen
Miniintervju: Hadeel vågar se utmaningarna. Och vill hitta lösningar.

 

Gruppens medlemmar samlades för cirka ett år sedan i en workshop om hur de upplevde sin vistelse i Norrköping. Det var starten på verksamheten i föreningen Bred Blick som nu resulterat i en utställning med stöd av Norrköpings Stadsmuseum och ABF Östergötland.

Bilder, beskrivningar och filmer fyller museets Färgerisal. En julgran står tänd i ett hörn, det finns en arbetshörna men också ett omklädningsrum där man kan prova hur man tar sig ut i slöja.

En del av utställningen handlar också om hur det är att vara ”före detta muslim” – inte bara en fråga om tro utan också om att riskera livet.

En vägg är tom. Där skulle 17-åriga Kati Haidary från Kabul i Afganistan visat sin berättelse. Under arbetets gång utvisades hon från Sverige till Tyskland där hon inte heller fått uppehållstillstånd.

Utställningen är inte någon klagan och eländesbeskrivning utan en berättelse om hur dessa unga människor ser på Norrköping och sitt liv här hos oss.

 

Kvinnor i Afghanistan
Engagerad. Intendent Ellika Kyndel vill i sitt arbete ge Stadsmuseet dess berättigande i en tid då Norrköping är fullt av utmaningar. Murad Sharifis konstutställning på Hyllan visar den bakgrund några av våra flyktingar har lämnat.

 

Det andra könet – Kvinnor i Afghanistan

 

Det är ännu en dryg vecka kvar på utställningen Det andra könet – Kvinnor i Afghanistan av Murad Sharifi. På Hyllan en trappa upp i Stadsmuseet hänger en serie målningar som visar hur kvinnor betraktas som, inte andra klassens medborgare, utan som ägodelar utan egenvärde. I talibanernas rike är kvinnan mannens slav.

Murad Sharifi drev en organisation för kvinnors rättigheter i Afghanistan till dess att han var tvungen att fly. Nu visar han sina målningar i naivistisk stil på så många platser han kan. Själv tvingades han lämna sina fingeravtryck i Ungern, alltså får han inte asyl i Sverige.

© Text och foto: Sven Åke Molund och Ann-Charlotte Sandelin

SE MIG I ÖGONEN – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

KVINNOR I AFGHANISTAN – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

STADSMUSEET Norrköping

5 maj – 1 oktober 2017
Se mig i ögonen
Utställning
Yahya Moazin, Hadeel Said Ali, Omar Makram
Kati Haidary, Elian Thaljeh, Abdifatah Aden och Merry Massoud

Prod: F
öreningen Bred blick i samarbete med ABF och Norrköpings stadsmuseum

8 mars – 14 maj 2017
Kvinnor i Afghanistan – Det andra könet
Målningar av Murad Sharifi

LÄNKAR
Norrköpings stadsmuseum hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.