• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Nära urpremiär för Ringleken på Löfstad


Ramberättelse. På scenen mellan portalerna utspelas den Ringleken, där kofferten med den underbara rikedomen byter ägare, gång efter annan.

 

”Det är fritt, lekfullt och högt i tak”

 

NORRKÖPING ”Det känns extra ansvarsfullt.” När författaren och dramatikern Torgny Lindgren gick ur tiden i mars hade han lagt sista handen vid sin och Eric Åkerlunds pjäs Ringleken. Regissören Göran Sarring och ensemblen har lekt med teatergenrerna.

– När jag läste manuset till Ringleken var jag både förtjust och undrande. Den var svårbedömd genremässigt, full av roliga parafraser på genrerna och med citat från Norén, Tjechov. Där är Tennessee Williams, O’Neill och stämningar från Beckett, berättar Göran Sarring som sätter upp sin tionde sommarteater.

 

Göran Sarring
Spelledare. Sommarteater nr 10 för regissören Göran Sarring.

 

På fredag 26 maj har Ringleken urpremiär. Till bakgrundshistorien hör att Torgny Lindgren och Eric Åkerlund skrev pjäsen för flera år sedan. Sedan blev den liggandes. Men så hörde pjäsförfattarna av sig, de hade plockat fram sin pjäs och bearbetat den för Göran Sarrings ensemble, väl medvetna om sommarteaterns satsning på teater i commedia dell’arte-traditionens skugga.

– Så den är skräddarsydd för oss, säger Göran Sarring stolt och tillägger att med Torgny Lindgrens bortgång känns det extra ansvarsfullt att förvalta pjäsen.

Ringleken handlar om ett rånbyte som går ur hand i hand. De fyra skådespelarna kastar sig alltså från en roll till en annan i jakten på en skatt som blir allt mer rik och betydelsefull för varje förflyttning från en person till en annan. Ett spel om makt och framförallt om girighet, ett ständigt aktuellt tema.

– Axel, Bertil, och så vidare i bokstavsordning till H, räknar Göran Sarring. I andra akten går det från H till A, som i ett musikens rondo. Torgny Lindgren var mycket musikalisk.

Göran Sarring regisserar och sin vana trogen har han en liten roll i föreställningen.

– Jag är spelledare, säger han och tar på sig en ’Arlecchino-mössa med stor röd fjäder.

 

Willy Boholm, Ida Breimo och Göran Sarring
Miljö. Willy Boholm, Ida Breimo spelar i Gästabudssalen för första gången.  Göran Sarring bär sin ’Arlecchino-mössa.

 

– Det är en av de bästa uppsättningar jag varit med om. Det är fritt, lekfullt och högt i tak, beskriver skådespelaren Nicolas Silfverskiöld repetitionerna som pågått sedan tidigt i april.

Nicolas Silfverskiöld är frilansande skådespelare, bland annat från Östgötateatern, och en av tre nya aktörer i ensemblen. Ida Breimo, musikalartist på Teater Sörmland håller med. Som frilansande skådespelare ser hon fördelen att välja de projekt hon vill arbeta med och efter att ha sett flera av de tidigare uppsättningarna, där studiekamrater spelat med, så vet hon vad hon gett sig in på.

– Det här ger mig möjlighet att jobba med ren teater, talteater, och med folk med mer och annan erfarenhet än vad jag har.

Erfarenhet i rikt mått har pensionerade skådespelaren Yvonne Lundeqvist, tidigare fast anställd på Östgötateatern. Hon är den i ensemblen som varit med förr och hon njuter av försommarnöjet.

– Det här är adrenalinmedicin som räcker ända in på hösten. Jag hoppas att det smittar av sig på publiken, strålar Yvonne Lundeqvist.

Kollegan Willy Boholm, utvilad pensionär sedan augusti 2016, håller med.

– Tre månaders jobb och nio månaders vila är inte helt fel.

 

Nicolas Silfverskiöld och Yvonne Lundeqvist
Kofferten. Nicolas Silfverskiöld och Yvonne Lundeqvist står i tur att dyka ner i rikedomens djup.

 

Ringleken blir den femte uppsättningen i Gästabudssalen på Löfstad slott. Den här gången har scenen placerats framför den stora öppna spisen och publiken sitter på upphöjda gradänger. Två dörrposter markerar scenens gräns, eller kanske inte; publiken kan se rakt in skådespelarna som väntar på sina entréer, kanske redan är i spel.

Scenografin är alltså inte något alltför betungande uppdrag för medarbetaren Lennart Holmqvist, som gett ena dörröppningen ”fin” prägel medan den andra är ”enklare”. Han pekar på en låg målad balustrad.

– Där bakom ska det föreställa en brant.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin och Christina Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

GÄSTABUDSSALEN, LÖFSTAD SLOTT Norrköping

26 maj – 22 juni 2017
Ringleken

Av Torgny Lindgren och Eric Åkerlund
Regi: Göran Sarring
Scenografi: Lennart Holmqvist
Kostym: Bibi Holmqvist
Teknik: David Söderström
Produktion: Sarring Kulturproduktion AB / Göran Sarring

SKÅDESPELARE
Yvonne Lundeqvist
Willy Boholm
Ida Breimo
Nicolas Silfverskiöld

LÄNKAR
Torgny Lindgren Wikipedia
Eric Åkerlund Wikipedia
Sarring Sommarteater hemsida Facebook FB-evenemang
Löfstad slott hemsida Facebook
Göran Sarring spelar färsk fars i sommar KortNytt Kultursidan.nu 5/12 2016
Teatern flyttar ut i sommarlänet 2017 listan Kultursidan.nu 2/6 2017

Tagged . Bookmark the permalink.