• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Marcus Fyrbergs egen armé på Gubbens


Framåt marsch! Vid söndagens genrep bjöds mammorna in, en av många fina traditioner från Arbis som Marcus Fyrberg för vidare.

 

”Jag vill betala tillbaka för alla år de stöttat mig”

 

NORRKÖPING ”Jag skulle aldrig vilja göra lumpen!” När förslaget om återinförd värnplikt kom fick Marcus Fyrberg sin idé till sommarens musikal i Gubbens trädgård. Musikalartisten Susanna Karlsson har ryckt in som hans närmaste medarbetare.

– Jag kom på idén när snacket gick om att återinföra värnplikten. Jag skulle aldrig vilja göra lumpen, det väcker så många konflikter inom mig.

Driftige Marcus Fyrberg tog tag i de inre konflikterna och gestaltar dem nu i Gubbens trädgård på Saltängsgatan. Den lummiga caféträdgården blev hans sommarscen med Gubbens hotell förra året, ett lättsamt äventyr med förvirring, fnurror och sång och dans. I år har han kallat in en hel armé!

 

Gubbens armé
Nöjesgeneral. Marcus Fyrberg har aldrig gjort lumpen. Nu har han skrivit en musikal om det istället. I bakgrunden Marthina Sjöström som har en drivande roll i Gubbens armé.

 

– Marcus gör det han vill göra. Han har inte fokus på pengar, utan på själva idén, säger Susanna Karlsson som leder Gubbens armé tillsammans med Marcus Fyrberg.

Är han generalen med övergripande ansvar, så är hon överste. För det var till henne han gick med sin idé. De spånade fram ett synopsis, som han utvecklade till ett manus. Många vändor fram och tillbaka och nu regisserar och koreograferar de sommarens föreställning tillsammans.

– Det är svårt att hitta någon som man kan lägga över ansvaret på. Vi har ofta tänkt samma tankar, säger Marcus om Susanna.

– Marcus är driven, målinriktad, energisk och ödmjuk, kontrar Susanna Karlsson.

Susanna Karlsson är bonddottern från Valdemarsvik som gav sig ut i världen och kom hem igen. Det började med Musikalgymnasiet i Valdemarsvik. När utbildningsprogrammet lades ner fortsatte hon till Norrköping där hon gick på Film- och musikgymnasiet på dagarna och repeterade på Arbis på kvällarna. Musikalen om Zara Leander var den första produktionen hon deltog i. Den följdes av flera.

– I Teaterbåten dansade jag med Daniel Mitsogiannis i ett nummer samtidigt som jag var ansvarig för Arbis integrationsprojekt, berättar hon och jag drar mig till minnes ett dansnummer som kändes som en hyllning till de tidigaste showdansarna.

 

Gubbens armé
Nöjesöverste. Susanna Karlsson samarbetar gärna med vännen Marcus Fyrberg, i sommar är det Gubbens armé som gäller.

 

På Arbis togs Susanna Karlssons växande kompetens i bruk. I Arbis fina uppsättning La Cage Aux Folles var hon swing, alltså en ensembleartist som kunde hoppa in för sjuka rollinnehavare.

– Det är viktigt att lära sig hela historien och jättebra att kunna allas repliker, kommenterar hon.

Efter gymnasiet har Susanna gått på Lunnevads folkhögskolans danslinje, följt av två år på Danscenter i Stockholm och toppat med ett år på dansskola i New York.

– Sedan åkte jag hem och blev kvar. Min familj har en mjölkgård utanför Valdemarsvik. Jag vill betala tillbaka för alla år de stöttat mig, säger Susanna Karlsson och berättar om kor som ska mjölkas och traktorer som ska köras.

Det dröjde inte länge förrän hon stötte på gamle Arbis-vännen Marcus Fyrberg som drog med henne på Chopp Events Julshow på Stadsvakten. Bondgårdsjobb på dagarna och nöjesjobb då och då på kvällarna, som allsång och musikquiz. Det var förresten hemma på gården som de bubblade fram alla idéer till årets musikal tidigt förra hösten.

Under vintern och våren har Marcus arbetat vidare med produktionen, som att sy alla kostymer och fixa scenografin, medan Susanna ägnat sig åt korna och traktorn.

 

Gubbens armé
Trumpna lumpare. Jonas Johansson och Oskar Lindström har inte självmant hamnat i det militära.

 

Gubbens armé handlar om ”3 odugliga karlar” som på 1940-talet tvingas in i det militära. De tre spelas av Marcus Fyrberg, Oskar Lindström och Jonas Johansson, båda unga begåvningar som setts en hel del på olika scener under de senaste åren.

Huruvida det bara är 1940-tal när en hippietyp ingår kan diskuteras men sant är att Marcus Fyrberg har ett gott öra för musikaliska örhängen från lite äldre tider. Många melodier har han skrivit nya texter till men en del får vara kvar. Min soldat rör man inte ostraffat.

Också kvinnor, kanske mer stridsdugliga, söker sig till det militära av olika osaker. Förutom Susanna Karlsson ses Marthina Sjöström, som setts i vinterns 90-talsshow på Kopparhammaren, och Alva Turdén, som sina unga år till trots arbetat en hel del tillsammans med Marcus Fyrberg.

Dessutom har en trupp dansare kallats in under fanorna.

Rattar hela tillställningen gör Erica Fyrberg, Marcus syster. Fotbollstjejen har lockats in i musikalernas värld och ansvarar för tekniken där hon sitter bakom datorn med textmanuset vid sidan om.

– Det är effekter, myggor som ska på och av, ringsignaler… Mycket att hålla reda på, sammanfattar hon uppgiften.

– Jag känner mig som en del i det hela. Det är väldigt likt en lagsport, viktigt att hålla en öppen dialog. Jag ser det som en väldigt stor utmaning, säger Erica Fyrberg.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

GUBBENS TRÄDGÅRD Norrköping

4 juli – 9 augusti 2017
Gubbens armé

Musikal
Manus, regi: Marcus Fyrberg / Susanna Karlsson
Prod: Marcus Fyrberg

MEDVERKANDE
Susanna Karlsson, Marcus Fyrberg,
Oskar Lindström, Alva Turdén,
Marthina Sjöström, Jonas Johansson

Dansare:
Tilda Lundqvist, Lisa Ederth
Jaana Salo, Carolina Bertlin

Swing: Melissa Nordqvist

Biljetter säljs endast i kassan.

LÄNKAR
Teatern flyttar ut i sommarlänet 2017 listan Kultursidan.nu 2/6 2017

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.