• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Vilket väder! och vilken kamp om bänken (recension)


Plats för skratt. Många dråpliga situationer uppstår under Teater Fenix clownföreställning Vilket väder! I rollerna Ola Citron och Åsa Forsberg.

 

Med mimik, grymtningar, skratt, gråt och musik

 

RECENSION/NORRKÖPING Väckarklockan ringer. Dags att vakna. Och dags för Teater Fenix nya clownföreställning Vilket väder! På en strand står en bänk. Vem har rätt att sitta på bänken? Spelas som parkteater i sommar.

Två personer iklädda badrockar rör sig runt scenområdet i väntan på start. De hälsar välkomna till de femtiotal människor som har kommit till Folkparken denna soliga julidag.

I mitten står en bänk, en ljusbrun skärm för skådespelarna att gå in och ut från och sist, en blå fondvägg. På ena sidan en liten kulle och på den andra Folkparkens lek- och badplats.

 

Vilket väder!
Skönt med en egen bänk. Ola Citrons väderintresserade clown har det lugnt och fint på stranden.

 

Föreställningen börjar till ljudet av en ringande väckarklocka och ett huvud, en clown, tittar gäspande upp bakom skärmen. Han gör morgongymnastik och byter utstyrsel ett par gånger innan det blir rätt. Han tycks bo precis intill stranden som verkar vara hans trädgård.

Till vänster om scenen står en regnmätare och till höger en flaggstång med en röd flagga i toppen som han noga inspekterar. Han går fram tills han står med näsan mot flaggstången och med den som mått vrider han kroppen en bit och tar några steg bakåt för att kunna få en bra sikt.

Han upptäcker skräp, en tom konservburk. Men när han försöker plocka upp den sparkar han bort den och hamnar bakom skärmen.

In kommer clown nummer två med en vit handduk runt axlarna och en väska. Hon plockar upp mat och dricka ur sin väska och börjar stöka ner.

Hon går ut och in kommer första clownen, beväpnad med skräpplockare och soppåse. Nu ska den motsträviga konservburken allt få ge sig. Men vad nu? Ännu mera skräp?

 

 

Vilket väder!
Rymmare och fasttagare. Åsa Forsbergs clown försöker smita iväg från Ola Citron.

 

Båda clownerna kommer och går utan en aning om varandra och överraskas av vad den andre ställt till med. Till sist står de öga mot öga med varandra och en lekfull kamp uppstår om strandens enda bänk.

Det är mycket som händer och många smarta och roliga lösningar. De flesta i publiken verkar uppskatta det de ser och hela föreställningen igenom kommer det skratt både från barn och vuxna.

Vilket väder är en clownföreställning utan ord, förutom orden ”Vilket väder!”, som sägs då och då i föreställningen. Annars förs handlingen fram med hjälp av mimik, ljud som grymtningar, skratt och gråt, och även musik.

När första clownen till sist äntligen är ensam på stranden igen blir han plötsligt nedstämd. Inget av det han brukar sysselsätta sig med är något roligt längre. Kanske är det inte så tokigt ändå att vara två?

Kan man skaffa sig ensamrätt om en plats bara genom att paxa? Ett barn i publiken säger till sin förälder:
– Dom får ju plats båda två!

Föreställningen vänder sig till barn mellan tre till åtta år. Det är fysisk teater vilket ger tillfälle att i mycket högre grad nå fram genom kroppsspråket, men ger även möjligheter till egna tolkningar för publiken.

Åsa Forsberg och Ola Citron, som tillsammans även skrivit manuset, gör ett imponerande jobb med bra timing och samspel.

© Text: Anton K Augustsson

© Foto: Josefina Dernsjö

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

FOLKPARKEN Norrköping

4 juli 2017 premiär
Vilket väder!
Barnteater för 3 – 8 år
Manus och medverkan: Ola Citron och Åsa Forsberg
Regihjälp: Peppe Östensson
Musik: Martin Brandqvist
Scenografi: Pehr Ellgårdh
Prod: Teater Fenix

SPELAS ÄVEN
5/7 kl 13
Zara Leandermuseet, Häradshammars bygdegård, VIKBOLANDET

26/7 kl 13
Vasaparken

29/7 kl 15
Edgards på Lagnö, SANKT ANNA

LÄNKAR
Teater Fenix hemsida Facebook  Nya Facebooksidan
Vilket väder! det blir för Teater Fenix reportage Kultursidan.nu 2/7 2017
Teatern flyttar ut i sommarlänet 2017 listan Kultursidan.nu 2/6 2017

Tagged , . Bookmark the permalink.