• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Drömsk visuell resa med mullrande pg.lost (recension)


Andra set. Efter konsertens inledning i suggestivt ljus kom stora ljusskärmar upp på scenen.

 

Det såg precis ut som de låter

 

RECENSION/NORRKÖPING Jubileum, för tio år sedan kom första ep:n Yes I Am.  Postrockbanden pg.lost utlovar och ger en visuell konsert på Stora teatern där musiken och det visuella går hand i hand under en timme och lite mer på lördagskvällen. Publiken i den fullsatta salongen får följa med på en drömsk och nästan Lynchsk resa med öronbedövande musik.

 

pg.lost
Möte mellan genrer. Gitarristen Gustav Almberg mot teaterns effekter.

 

Att välja en teaterscen som Östgötateaterns är över förväntan bra för den konsert som pg.lost med mycket känsla och spelglädje levererade på lördagskvällen. Men så är det också två av Östgötateaterns tekniker som fött idén.

De visuella ljuseffekterna och minimalistiska rekvisitan som används på scenen är så abstrakt och surrealistisk att det blir svårt för mig att sätta ord på. Det närmsta jag tror att jag kan komma en rättvis beskrivning är att säga att det visuella såg ut precis så som pg.lost låter.

När de stora blinkande ljusskärmarna kommer upp på scenen efter en alldeles för lång ”black”, eller om det var en paus, så kröp sig den mystiska och briljanta David Lynchska stämningen på och ut över salongen.

Pg.lost, upptäckte jag, är musik som mycket väl lämpar sig för att sitta still i en teaterbänk och ändå uppfyllas av mullret.

Rakt igenom konserten vibrerade varje ben och lem i mig och jag fylldes upp av något jag lika gärna skulle kunna sova till som att ställa mig och headbanga för kung och fosterland. I det breda spannet rör sig nämligen pg.lost, vilket också är deras styrka.

 

pg.lost
Slagverkande. Martin Hjertstedt utnyttjar sitt trumsets hela potential.

 

Att trumslagaren Martin Hjertstedt är en världsartist går inte att ta miste på genom hans sätt att på varje möjliga sätt utnyttja hela potentialen av sitt trumset. Så mycket blandning av allt från cymbaler till bastrumma har jag nog aldrig hört, men också älskade.

Det är visuellt, surrealistiskt, minimalt och kanske också riktigt genialt!

© Text: Carl Adam Tillberg

© Foto: Human Golmohammadi

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN 
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

STORA TEATERN Norrköping

5 augusti 2017
pg.lost – Visuell musik

Efter en idé av Nils-David Carlsson och Oskar Österholm
Ljusdesign: Oskar Österholm
Scenautomation: Nils-David Carlsson
Scenografi: Nils-David Carlsson och Oskar Österholm

PG.LOST
Kristian Karlsson, bas
Martin Hjertstedt, trummor
Gustav Almberg, gitarr
Mattias Bhatt, gitarr

LÄNKAR
pg.lost hemsida Facebook Youtube
Östgötateatern hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.