• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Alma Uhr debuterar i Konstforums Studio


Gruppövning. Alma Uhr samspelar med miljön där hennes bilder utspelas.

 

Frågor utan svar, med en ton av grått

 

NORRKÖPING Gråzonsgestalter. Fotografen Alma Uhr gör sin debututställning i Konstforums Studion. Hon är intresserad av människor men inte av porträtt. I stället arrangerar hon känslomässiga tillstånd med en smittande Weltschmerz.

Två dagar innan vernissagen stod Alma Uhr och hängde, så jag vet inte exakt hur utställningen blev. Men så mycket vet jag att den består av tre delar.

Den första delen består av fem bilder i stående format. Färgbilder, men med dominerande gråskala. Uhr är intresserad av människor, och de utgör alltid huvudmotivet i hennes bilder, men de är inga porträtt. Nej, figurerna är helt anonymiserade, som gestalter. Och bilderna är strikt arrangerade.

– De handlar om känslan av att befinna sig i en gråzon, säger hon. Om att vara mittemellan. Att lämna och gå vidare.

 

Alma Uhr
Anonymiserad ångest. Varje bild är noga arrangerad. Gråskalan är förhärskande.

 

Det är ingen rolig känsla, det ser jag. Figurerna på tre av bilderna är helt förvridna av ångest. De tre andra verkar snarast förlamade av detsamma. Mittersta bilden har två gestalter som passivt stöttar varandra från att falla ihop. Ett avsked snarare än en omfamning.

Omgivningen är grå, grå, grå. Man ska inte ha elektriska apparater på badkarskanten. Och lampan kan inte belysa det nakna ansiktet genom en hylla. Sladden är förresten inte i, och det är rumpan som är bar. Sitt ordentligt! Ligg i sängen!

Det flimrar från tre lådor. Anonyma ansikten både genomskinliga och dolda. Porträtt? Nej, det var ju inte det. Allmänmänskliga. Med en smittande Weltschmerz.

Liar, liar pants on fire är en välkänd (men förbryllande) engelsk ramsa. Liar, liar heter den sista sviten om tre stora bilder. Lögnen bakom våra handlingar gör oss alla till lögnare. De kan vara vita eller svarta, men vi är alla lögnare, säger Alma Uhr.

Ser jag tre svarta och förvridna lögner? Och en vit som går i motvind? Det brinner i byxorna, kanske.

Alma Uhr är född 1995 och går på fotolinjen i Hemse på Gotlands folkhögskola. Vi lär få se mer av hennes fotorebusar i framtiden. Hon ställer frågor, men ger inga svar. Det här är hennes första separatutställning.

© Text och foto: Michael Strandhed

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Alma Uhr

KONSTFORUM, Studion Norrköping

22 oktober – 5 november 2017
Alma Uhr
Fotografi

LÄNKAR
Konstforum hemsida Facebook FB-evenemang

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.