• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Klubbgig med Hammerfall & Astral Doors


Sagoberättare. Joacim Cans dirigerar publiken mästerligt genom Hammerfalls spelning.

 

Musiken dunkar i blodomloppet

 

RECENSION/ NORRKÖPING Headbangs & horns up. Power metalgenren är lite som att komprimera en hel fantasyserie. Torsdagens spelning med Hammerfall och förbandet Astral Doors på Arbis dunkade i blodomloppet.

Power metalgenren är lite som att få en hel fantasyserie komprimerad till ett album eller en timmes show. På torsdagskvällen fylldes måttet av Hammerfall och förbandet Astral Doors på Arbis Bar & Salonger.

 

Astral Doors
Astral Doors. Showen är teatralisk och storvulen, som det ska vara i den här genren.

 

Astral Doors texter för oss in i mytologins och sagans värld. Barden berättar i sin sång om episka stridigheter. Som i fantasylitteraturen är det rätt stereotypiska schabloner men det har en charm, även som vuxna behöver vi få fly undan vardagen ibland.

Astral Doors bjuder på en bra show, det är teatraliskt och det är storvulet som det ska vara i den här genren. Det är refränger som de flesta kan sjunga med i, låtar som känns igen.

Jag föredrar absolut ett mindre klubbgig istället för en stor arenaspelning. Det blir mycket intimare, publik och artister möts i en magisk och kärleksfull energi som strömmar mellan artist och publik. Det headbangas och horns up.

Arbis har blivit en av Norrköpings bästa scener med starka bokningar oavsett genre. När det gäller rockkvällarna så finns det ett bra samarbete med Svärtingebon Olof Wikströms Skrikhult Production.

 

Hammerfall
Kontakt. Joacim Cans tillsammans med gitarristen Oscar Donjak.

 

Tidsschemat är tight, Astral Doors går av, deras backdrop sänks och ersätts av Hammerfalls. Publiken fyller på i pausen, sorlet djupnar. Förväntningar handlar om vilka låtar de kommer att spela – guldlåtarna genom bandets historia eller mer inriktat på senaste albumet?

För ganska exakt ett år sedan kom deras senaste platta ”Built to last” som mottagits mycket väl av både fans och branschen. Under våren har Hammerfall varit på resande fot genom Europa, till festivaler och de stora arenorna. Nu är de sugna på att få möta fansen ute på mindre klubbgig

Rökmaskinerna värms upp, folkmassan värmer lokalen …spotlightsen ändrar färg och fokus. Ett ensamt ljud från trummorna hörs…trummisen är först ut på scen. När röken skingras lätt fylls musikväggen på med gitarr och bas.

Publiken är tänd. Vi väntar på vår siare, vår ciceron och Joacim Cans vet exakt när han ska gå på. Scenspråket och rösten tar oss genom kvällen. Även om de är rutinerade och hållit på sedan 1997 näralbumet Glory of the brave kom så märks det att de fortfarande har kul. Att se att spelglädjen och lusten att bjuda på en bra show är absolut den viktigaste ingrediensen och den finns där.

 

Hammerfall
Teckenspråk. Det flirtas med publiken och vi låter oss förföras.

 

Det flirtas med publiken och vi låter oss förföras. Mellansnacket ligger bra, det bjuder in oss i berättelsen och Joacim dirigerar oss mästerligt. Vi får låtar från bandets hela karriär. Vi vet när vi ska sjunga, vi vet när näven ska höjas och när vi ska skandera bandets namn. Det är endorfinkick, det är svettigt och musiken dunkar i blodomloppet.

Det här är andra setet av Sverigeturnén, och det är första gången som de äntrar scenen på Arbis i Norrköping. Nästa vecka är det andra som får se och höra dem men ikväll är de våra heroes.

Joacim säger: ”Låt er inte luras av det yttre, av lite grånade hårstrån och ett äldre yttre för vi är alla i våra hjärtan förenade via musiken och den kommer alltid att hålla oss unga i själ och hjärta.”

Setet tar slut och de går av scenen. Ett rungande golvstampande, busvisslingar och skanderande gör naturligtvis att vi får ett extranummer. När Hammer High bränns av är det inte långt ifrån att taket lyfter.

© Skribent: Christina Wernersson
© Foto: Tony Oldenburg/Tonaphoto

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Astral Doors

ARBIS Norrköping

9 november 2017
Hammerfall
Förband: Astral Doors
Arr: Skrikhult Productions

HAMMERFALL
Joacim Cans, sång
Oscar Donjak, gitarr
Pontus Norgren, gitarr
Fredrik Larsson, bas
David Wallin, trummor

Hammerfall ligger på tyska skivbolaget Nuclear Blast. Omslag görs av Samwise Didier, känd från Warcraft-serien. Hammerfalls mest stilbildande album är Glory of the Brave och Renegade, lika betydande kommer Built to Last att bli.

ASTRAL DOORS
Nils Patrik Johansson, sång
Ulf Lagerström, bas
Johan Lindstedt, trummor
Joachim Nordlund, gitarr
Joakim Roberg, keyboard

Astral Doors har funnits sedan 2002. Den viktigaste plattan är nog Astralism från 2006. 2017 kom albumet Black Eyed Children.

LÄNKAR
Astral Doors hemsida Facebook
Hammerfall hemsida Facebook
Arbis Bar  & Salonger hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.