• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Marieborgs Folkhögskola fick 5i12-priset


Överraskande. Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist delade ut årets 5i12-pris till Jerry Wiklund, rektor på Marieborgs Folkhögskola. Dessutom får skolan även en mer matnyttig gåva på 5.000 kronor.

 

Hedras för solidariskt integrationsarbete

 

NORRKÖPING Fem i tolv-priset 2017 gick till Marieborgs Folkhögskola. För deras framgångsrika integrationsarbete och stora insatser för nyanlända. Rektor Jerry Wiklund var på plats i Dominohuset för att ta emot priset.

Fem i tolv-priset delas varje år ut till en person eller organisation som verkat för mänskliga fri- och rättigheter och mot främlingsfientlighet. Priset delas ut på flera ställen i landet och även i Norrköping.

Det är de sista skälvande minuterna innan tillkännagivandet av årets vinnare av Fem i tolv-priset i Dominohuset. Brottsförebyggande rådets medlemmar samt Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist väntar tillsammans med en skara människor, som är nyfikna på vem som blir årets pristagare.

– Bakom varje organisation finns det enskilda människor som jobbar och som har ett engagemang och en glöd och i det här fallet så är det ganska många människor. Två av dem finns här som har sett till så att den här organisationen på ett väldigt praktiskt och konkret sätt har bidragit till att människor som har flytt från krig och förtryck har fått en ny chans till en ny start i Sverige, säger Lars Stjernkvist.

De två som han syftar på är Jerry Wiklund, rektor för Marieborgs folkhögskola, och på Roger Källs, som agerat ”mullvad” och lurat med sig rektorn till Domino. Överraskningsmomentet är en del i ceremonin.

”Marieborgs folkhögskola bedriver utifrån en solidarisk värdegrund, ett framgångsrikt integrationsarbete och har gjort stora insatser för kommunen och framför allt för väldigt många nyanlända.” Så lyder motiveringen till årets pristagare.

 

Jerry Wiklund
– Jag är övertygad om att utbildning och bildning är det absolut starkaste instrumentet för att lyfta människor, säger Jerry Wiklund.

 

Marieborgs Folkhögskola är verksam i Norrköping och finns på olika ställen i staden med ungefär 600 studerande. Många av dessa är nyanlända, inte minst unga ensamkommande. Skolan jobbar framför allt för att ge dem kunskap i svenska språket och en utbildning motsvarande grund- och gymnasieskolan.

– Det handlar om solidaritet i praktiken och att styra så mycket av de resurser vi har till dem som har fått minst med sig, förklarar Jerry Wiklund, rektor på Marieborgs Folkhögskola och fortsätter:

– Jag är övertygad om att utbildning och bildning är det absolut starkaste instrumentet för att lyfta människor till att få en möjlighet att styra över sitt eget liv. Få en inkomst och att bli etablerad.

© Text: Anton Augustsson
© Foto: Sven Åke Molund

DOMINO Norrköping

5 december 2017 kl 11.55
5 i 12-priset

Marieborgs folkhögskola

Arr: Brottsförebyggande rådet och Norrköpings kommun

TIDIGARE MOTTAGARE
2016 – Ett Norrköping för alla
2015 – Hela människan i Norrköping
2014 – Lennart ”Nenne” Carlsson – församlingspedagog
2013 – Det handlar om kärlek – sammerkansgrupp/metod
2012 – KFUM Norrköping
2011 – Desirée Ljungkrantz – Norrköping Pride
2010 – Robin Karlsson – Arbisteatern
2009 – Norrköpings Boxningsklubb Akilles
2008 – KRIS och UNGA KRIS
2007 – Stefan Hellberg – IF Sylvia
2006 – Orlando Cardenas – Föreningen Mångfalden
2005 – Johan Paldanius och Norrköpings Atletklubb
2004 – Föreningen Cityfiske i Norrköping
2003 – Juno Gyllander – Kvinnoprojekt i Marielund
2002 – Eva Lips – Diskrimineringsbyrån i Östergötland
2001 – Stephan Andersson – rektor i Navestad
2000 – Susanne Wiman, dansprojekt i Marielund
1999 – Fritidsgården Frinavet i Norrköping

LÄNKAR
Marieborgs folkhögskola hemsida Facebook
Norrköpings kommun 5i12-priset

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.