• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Skön julstämning med Matilda och Jesper


Storfamilj. Matilda Grün samlade släkt och vänner till julfest i De Geerhallen i helgen.

 

Tryggt, bekvämt och alldeles kärleksfullt

 

RECENSION/ NORRKÖPING Mäktigt och glittrande glatt. Matilda Grüns jul rymmer det mesta, traditionella jullåtar, till pop, rock och klassiskt, rentav operanummer. Tillsammans med Jesper Sjöberg, kör, barnkör och orkester blir stämningen familjär.

Så var det äntligen dags för lite julstämning i Louis De Geers vackra salong. Trots att det är 10 år sedan jag flyttade till Östergötland och Norrköping, så är detta första gången jag ser Matilda Grün live.

 

Matildas jul
Stråkar. Strålande inramning av artister, kör och orkester ger julkortskänsla à la Disney.

 

Scenen känns stor och det är inte så konstigt, för med sig denna afton har hon inte bara skådespelaren och komikern Jesper Sjöberg, utan också kör, kompband, gäster och en stråkorkester.

Att belysning hör julen till har de verkligen tagit till sig i denna julshow. Det dröjer inte länge förrän jag sitter där med glittrande ögon och ler år de fantastiska ljuseffekter som möter både scen och salong.

 

Jesper Sjöberg och Matilda Grün
Röstkvalitet. Matilda Grün rör sig lätt mellan olika genrer men så har hon också sjungit på Europas musikalscener, företrädesvis i tysktalande länder.

 

Matilda Grün visar upp sin bredd i en perfekt balans denna julshow. Vi klappar med till alltifrån traditionella jullåtar, till pop, rock och klassiska sådana. Vi får också njuta till riktigt storslagna operanummer där Matilda verkligen får visa vad hennes röst går för. Stråkorkestern gör sig verkligen passande och ett flertal gånger ryser jag. Det är mäktigt!

Tillsammans med Jesper Sjöberg varvar hon kvällen med duetter, likaväl som de får varsina stunder i rampljuset. Matilda skojar om att Jesper inte helt har fått kläm på sin östgötska ännu trots att han nu varit med i 4 år. Förra året blev det tydligen ”fiasko” så ikväll gör han ett nytt försök med dialekten. Huruvida han gjorde bra ifrån sig eller inte är jag som ursprunglig västgöte inte att döma, men det blev i alla fall en lättsam stämning i salongen.

Den fantastiska kören känns noga utvald, släkten är ändå bäst. Josefin, Anki, Frida och Oskar har koll på sina stämmor och passar verkligen bra tillsammans. Enskilt kan de sjunga också, vilket märktes extra tydligt när Josefin sjunger duett med Matilda i mäktiga Pie Jesu.

Vi möts av sketcher med lättare rekvisita där allvar blir till humor och där skådespelartalanger får ett utrymme denna afton, likaväl som morbror Janne och hans imponerande solo på dragspel. Vi möts av berättelser från förr och en påminnelse om vad julen faktiskt innebär. Det är en tid för frid, att vara sams och framförallt att spendera med de personer vi tycker så mycket om.

 

Jesper Sjöberg och Matilda Grün
Gemenskap. Jesper Sjöberg ingår numera i samma artiststall som Matilda Grün och hennes släkt och vänner.

 

Familjen är bland det viktigaste vi har och det märks nog extra mycket kring julen, men också denna julkonsert. Matildas kusin och vår allas musikalartist Peter Johansson är inte med i årets julshow, men hans dotter Millie är med och så är även några andra barn vars föräldrar finns med i ensemblen. För vad vore julstämningen utan en barnkör?

Den familjära känslan finns i luften och ibland känns det som att vi befinner oss hemma i vardagsrummet. Det känns tryggt, bekvämt och alldeles kärleksfullt.


Vi har klappat och även dansat tillsammans denna afton. Njutit till stråkar och stämsång. Vi har också skrattat. Alldeles nöjd med julshowen lägger jag märke till vilken positiv påverkan sång och musik har på oss människor och framför allt kring julen. Här samlas vi tillsammans likt en familj för att skapa och uppleva stämning tillsammans, precis som det ska vara.

Att det lades till denna extra konsert kan jag förstå, likaväl som jag förstår den stående ovationen av denna kväll. Jag känner mig laddad inför en God Jul hemma med familjen.

© Text: Josefina Dernsjö
© Foto: Carl Adam Tillberg

DE GEERHALLEN Norrköping

16 december 2017
Matildas Jul
Matilda Grün
Jesper Sjöberg
Orkester
Kör
Barnkör

LÄNKAR
Matilda Grün info Facebook
Jesper Sjöberg info Facebook
PNM Music hemsida

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.