• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Tysta i klassen om introverta våndor


Comfortzoner. Hanna & Emma gestaltar i Tyst i klassen en rad situationer där det är svårt att ha en introvert personlighet. 

 

”Det är okej att säga nej”

 

RECENSION/NORRKÖPING Hur gör man när man står inför något man inte har lust med, men ursäkterna börjar sina? Föreställningen Tysta i klassen, som gästade Teater Bråddgatan 34 och 3:e Kammaren i tisdags, skildrar hur livet som introvert kan vara.

I Facebookevenemanget beskrivs föreställningen så här:
”Pjäsen handlar om att vara introvert. Hanna och Emma gestaltar två socialt trötta personer. Dom berättar bland annat om telefonskräck, ensamhet och behov av att ibland bara ha det helt tyst. Och när det egentligen okej att tacka för sig och gå hem?”

Att vara introvert i ett samhälle där idealet är att vara extrovert är inte lätt. Att tala inför människor eller få en oförberedd fråga. Orden fastnar eller kommer inte ut som de ska.

Bli bjuden fest är inte heller någon höjdare och man kommer med ursäkter till varför man inte kan vara med. Inte för att det inte är kul att bli inbjuden till saker men det tömmer en på energi. Då vill man bara vara ensam och ladda batterierna.

Telefonen ringer, jättehögt och skrämmande. Vänner som vill ha med en på en massa saker och man hittar på ursäkter till varför man inte kan. Efter ett tag börjar det bli ont om ursäkter. Man behöver hjälp!

 

Tysta i klassen
Party. Jo, det är kul ett tag, men resten av kvällen då?

 

Skådespelarna Hanna Adolfsson och Emma Krafft spelar alla rollerna och gestaltar våndorna. På scenen har de varsin låda som de kryper ner i. Det är deras ”comfort zone”.

Emma Krafft söker hjälp hos en psykolog. Men denne har samma inställning som lärarna i skolan. Att hon ska gaska upp sig och ta för sig.

När fokuset skiftar till Hanna försöker en före detta introvert coacha henne.
– Innan var jag precis som du.

Nu ska dom på fest och byter om till tonerna av AC/DC:s High Way To Hell. Dom verkar faktiskt ha kul. Men blir snabbt trötta.

Hanna vill gå hem. Den omvända kompisen blir besviken, men då frågar Hanna:
– Vad vill du egentligen?
– Jag vill sitta i soffan, äta chips och titta på Så ska det låta, erkänner kompisen efter viss vånda.

 

Tysta i klassen
”Nej tack!” När prinsen kommer på sin vita springare vill prinsessan inte alls bli räddad ur det höga tornet.

 

När uppdraget att gå på fest är slutfört så sitter nu Emma Krafft med en prinsesskrona i sitt torn och trivs. Då kommer prinsen på sin häst.
– Jag har kommit för att befria dig från ditt fängelse.
– Fängelse? Men jag vill ju sitta här.

Prinsen fortsätter att tjata men prinsessan säjer nej.

– Det är okej att säga nej ibland. En bal på slottet kan vara trist och långtråkig. Punkt!

– Är det okej att gå nu? frågar Emma.
– Ja, det är okej, svarar Hanna.

Humorn finns med genom hela föreställningen och lockar ofta publiken till skratt. Även galghumor finns. Till exempel berättar dom om två olika dejter på kafé. I Hannas dejt flyter allt på och hon gifter sig och lever lyckligt i alla sina dar.

Emmas dejt slutar efter första försöket och hon köper katt och läser Karin Boyes samlade dikter innan hon dör ensam vid nittiotvå års ålder.

Tysta i klassen är en välgjord och underhållande föreställning som alla kan ta till sig. Oavsett om du är introvert eller inte.

© Text och foto: Anton Augustsson


TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

8 maj 2018
Tysta i klassen – en föreställning om att vara introvert
Idé, manus och medverkan:
Hanna Adolfsson och Emma Krafft
Prod: Hanna & Emma

LÄNKAR
Hanna & Emma hemsida Intervju/Kulturbloggen
Kvartersteatern hemsida Facebook
Teater Bråddgatan 34 Facebook
Hanna & Emma ger Tysta i klassen reportage Kultursidan.nu 7/5 2018

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.