• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Ulf Karlström vann lokalt Berättar-SLAM (reportage)


Vinnare. Ulf Karlströms berättelser hade flera vinnande poänger. Huruvida de var sanna förtäljer inte historien.

 

En god historia måste inte vara sann för att uppskattas

 

Först en spännande berättelse om en påkörd älg och sedan en fräck historia om en tappad hundralapp. Debutanten Ulf Karlström visade sig vara en driven historieberättare och tog hem segern i gårdagens Berättar-SLAM på Antikvariatet i Norrköping och får därmed tävla i SM i Berättar-SLAM i Nynäshamn i sommar.

Medlemmarna i Berättarnät Norrköping uppskattar alltid en god historia, oavsett om den är sann, falsk eller någonstans däremellan. Ungefär en gång i månaden bjuder man in till berättarkväll under enkla former, gärna med något tema. Nyligen genomfördes en berättarkurs. En gång om året står tävling på programmet – slam – för att utse en representant till svenska mästerskapet, som i sin tur skickar vinnaren vidare till det nordiska mästerskapet.

Berättar-slam och poetry slam har mycket gemensamt. Det går på tid, juryn utses i publiken och man tävlar i två omgångar. Poängbedömningen ser ut som i konståkning, mellan 0,0 och 10,0 och sker omedelbart efter varje framförande. Kvällens ceremonimästare Lena Lundman höll både i hatten, trådarna och räkningen.

Efter en drastisk kalibreringsberättelse gick de sex deltagarna ut i första, lottade omgången. En spännande rysk folksaga följdes av reseminnen med förhinder och märkliga skeenden vid tunnelbanan. En fågel knackade uppfordrande på ett fönster och en älg sprang ut framför bilen innan ett traumatiskt barndomsminne satte punkt. Med andra ord en högst omväxlande samling berättelser med tyngdpunkten lagd på jag-berättelser, fina detaljer och humor. Huruvida de var sanna förtäljer däremot inte historien.

Tre erfarna berättare gick vidare till final, Gunnel Sundström, som berättade ytterligare ett reseminne, Marinella Rolfart, som drog en skröna om en sent upptäckt husförsäljning, och Ulf Karlström, som tappade en hundralapp och upptäckte en annan. Med den historien tog han hem segern och bjöd publiken på en segervits.

– Ulf Karlström är  ny medlem i Berättarnät Norrköping sedan i vintras, kommenterar Marinella Rolfart, mångårig medlem i Berättarnätet, som fick se sig slagen av nybörjaren.
– Ulf kom och tittade och lyssnade när vi i Berättarnät Norrköping var arrangörer av SM i Berättar-Slam 27 augusti 2011 och blev heltänd. Sen har han varit med på en del av våra träffar och på Berättarkursen som vi hade 21 april med Göran Hemberg, som haft flera berättarkurser och är känd berättare från Stockholm.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

  • ANTIKVARIATET Norrköping

  • Tisdag 22 maj 2012 kl 19
    Berättar-SLAM
    Arr: Berättarnät Norrköping och Antikvariatet

 

LÄNKAR
Antikvariatet hemsida
Berättarnät Norrköping hemsida
Berättarnätet Sverige – SM 2012 hemsida
Kort sagt förhandsartikel Kultursidan.nu 21/5 2012

 

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Ulf Karlström vann lokalt Berättar-SLAM (reportage)

  1. Pingback: Berätta mera | KULTURSIDAN.nu

  2. Pingback: Hör och häpna | KULTURSIDAN.nu