• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Olle Persson mästerlig som galen kung med SON (recension)

Olle Perssons galne kung våndas

Pity me. Olle Persson gestaltade den engelske kungen med stark inlevelse i varje del av en ton. I bakgrunden ensemblen ledd av Michael Francis, alla med fågelmasker. (Foto från onsdagens repetition.)

Dukat för sorg, undergång och vårliga toner

 

Han tar sig friheter – Symfoniorkesterns konstnärlige ledare Michael Francis bjöd in publiken att dela ett av hans ungdoms mest minnesvärda musikaliska ögonblick. Eight songs for a mad king skrevs 1969 av Peter Maxwell Davies. Kungen ifråga är George III, som med åren blev sinnesförvirrad och miste regentskapet mot slutet av sitt långa liv. George III var den kung som förlorade kolonierna i Nordamerika, påpekade Michael Francis.

Men först den engelske renässansmästaren Henry Purcells begravningsmusik till Drottning Mary om än i Steven Stuckys version. Mary II var regerande engelsk drottning vid sin död strax för nyår 1694, begravningen hölls i mars 1695. Scenen i De Geerhallen stod dukad enbart för blåsare, ett praktiskt drag med tanke på vad som komma skall. Sorgens pukslag mötte oboe och fagott i de ledande stämmorna i en återhållsam orkester.

Librettot till Sir Peter Maxwells Davies Eight songs for a mad king är skrivet av Randolph Stow men bygger på den brittiske kungens egna ord. Librettot leker med allitterationer som i ”the key of the Kingdom”. Själva partituret bär spår av inspirationen, kungens komponerande för fåglar som han ville lära sjunga. Musiken är icke-harmonisk och kräver ett tajt samspel med ensemblen som bär fågelmasker och som trakterar sin mer eller mindre vanliga instrument (flöjt, klarinett, cello… men även didgeridoo, fågelvissla, hammare mot städ…). Merparten av musikerna i den skickliga sjumannaorkestern är hämtade ur SON:s egna led men har kompletterats med pianisten Mats Jansson och violinisten Jannika Gustafsson, på tillfälligt återbesök från Kungliga Hovkapellet.

Ursprungligen skrevs sångcykeln för skådespelaren och sångaren Roy Hart som studerat röstens förmågor bortom sångröstens etablerade gränser. Tekniken har mest satt spår inom den experimentella teatern.

Olle Persson, operasångaren från Norrköping, har sjungit Eight songs for a mad king sedan 1990-talet. Han har lärt sig den teknik som tillåter honom att lämna sin ordinarie barytonstämma och kliva neråt såväl som uppåt, till överklanger bortom sopranregistret. Han viskar, väser, dånar och piper.

Gestaltningen av den förvirrade kungen, vacklande mellan galenskap och insikt är en fascinerande upplevelse. Inte enbart för den tekniskt krävande prestationen med snabba växlingar mellan de olika lägena. Han väcker också en stark medkänsla med mannen vars tankevärld växlar mellan konkreta förhållanden och abstraktioner, att även Gud är en kung, att en kung har plikter, att han saknar sin älskade.

Det är en syn att se kungen i en liten badbalja, i fjärde sången ”Att sjungas på vattnet – Färjkarlen”. Den gyllene manteln har fallit av barfotakungen. Det är sorgligt – och strålande bra. Stående ovationer och SON-publiken har mycket att samtala om i pausen.

Ytterligare ett stycke av Henry Purcell, värdiga Chaconne i g-moll utgjorde en pendang till begravningsmusiken, men nu med stråkorkester.

Beethovens femma, avslutade kvällen, äntligen med fulltalig orkester. För som Michaels Francis kommenterade ”Den optimistiska Ödessymfonin är det enda stycke som kan komma efter A mad king.” Det gjorde den, som en vårvind som leker bort vintern i de österrikiska bergen.
Konserten gavs kvällen därpå även i Linköping, i Konsert och kongress.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

  • LOUIS DE GEER Norrköping

  • 17 januari 2013 kl 19
    Eight songs for a mad king
    Norrköpings Symfoniorkester
    Dirigent: Michael Francis
    Solist: Olle Persson, baryton

    • MUSIK AV
      Purcell/ Stucky Funeral Music for Queen Mary
      Maxwell-Davies Eight Songs for a Mad King
      Purcell (arr. Britten) Chaconne g-moll f stråkorkester
      Beethoven Symfoni nr 5 c-moll  ”Ödessymfonin”

LÄNKAR
Norrköpings symfoniorkester hemsida
Symfoniorkesterns konserter i De Geer våren 2013 reportage Kultursidan.nu 8/1 2013

FLER BILDER FRÅN REPETITIONERNA – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157632535912897″]

 

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.