• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Full fart nedåt för Rabalder på Arbetets


Bokstavstroget. Ett skrivbord, en telefon och en stol. Mer behöver inte rulla in på scenen för att göra ett revynummer. Och så ett och annat missförstånd förstås. Claes Martin Hoffsten och Micke Scott spelar revy på Arbetets museum denna vecka.

 

”Både jag och Classe har väldigt livlig fantasi”

 

NORRKÖPING Situationer och imitationer. Samhällsproblem och vardagshumor utlovas inför Teater Rabalders sommarrevy som spelas på Arbetets museum denna vecka. Två män på en naken scen. Allt material är egenskrivet.

– Det är så lätt när man kan bolla idéer med varandra. Både jag och Classe har väldigt livlig fantasi, säger komikern Micke Scott.

Classe är Claes Martin Hoffsten, Norrköpings och Sveriges nyaste imitatörkändis som gjort viral succé. Men imiterat har han gjort så länge han kan minnas och de som såg Teater Rabalders förra sommarrevy mötte flera av hans ”gubbar”.

Både kriminologen GW och Kjell Bergqvist lär komma igen, tillsammans med andra typer. Claes Martin vill göra seriösa imitationer med ett humoristiskt manus och då är rösten viktig.

– Det är bara män i mitt galleri. Det är en större utmaning att göra en kvinna, förklarar Claes Martin Hoffsten och drar sig till minnes att han faktiskt gestaltat en äldre kvinna i teatersammanhang.

– Jag spelade en bitter gammal mamma. Då var utmaningen att inte göra en löjlig figur utan undersöka hur hon lät och förde sig.

Nå, i revyn blir det inte bara imitationer utan även karaktärer som krockar med varandra i de olika numren. Micke Scott och Claes Martin Hoffsten har skrivit och bearbetat allt material tillsammans och nu repeterar de på Folksamsalens scen på Arbetets museum.

De har lite olika uppfattning om hur det kom sig att de flyttat inomhus efter att ha spelat fars i ett plaskvått Knäppingsborg 2014 och revy på småfuktiga Färgargården 2015. Här är de nu och ska vänja sig vid att använda myggmikrofoner i stället för att anstränga de egna röstresurserna för att nå till översta bänkraderna.

– Vi vill bevara lekfullheten, att vi känner den lika mycket som publiken, säger Micke Scott om valet av att göra en minimalistisk revy, med så lite scenografi och rekvisita som möjligt. Och så är vi ju bara två.

– Det bli en annan energi när vi inte förankrat oss i en koreografi, fortsätter Claes Martin Hoffsten.

De understryker att de vill ha en improvisationsberedskap både för vad som kan hända på scenen och i förhållande till publiken.

– Det blir lite som en tårtbit, att vi tar bort fjärde väggen till publiken ibland. ”Är ni med? Då kör vi igen!”, förklarar Micke Scott.

 

Full fart nedåt
Humorister. Claes Martin Hoffsten och Micke Scott både skriver och spelar. Riktningen är klar – Full fart nedåt.

 

En revy ska vara rolig men också ge möjlighet till eftertanke. Idéer har de hämtat både från egna problem i vardagen – vardagshumor som Claes Martin säger – och från samhället i stort.

En unik källa är Micke Scotts vänner på LSS-boendet där han arbetar och som han bjudit in att se föreställningen – ”man bjuder familjen” som han säger.

– De har förmågan att se igenom en, hur man mår. De betyder väldigt mycket för mig och de kommer nog att känna igen en hel del.

Efter den intensiva föreställningsveckan, fyra föreställningar på fem dagar, blir det paus. Senare i oktober åker Teater Rabalder på miniturné till Tranås, den bygd som sett Micke Scott födas och utvecklas som komiker.

– Alltid kul att komma tillbaka till sina rötter, säger Micke Scott som till och från tagit hem sina föreställningar för att visa gamla vänner och bekanta.

– Jag har alltid velat att Tranås ska bli en teaterstad. Sedan är det folk från Småland som börjat åka upp hit och se vad vi gör här i Norrköping.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

FOLKSAMSALEN, ARBETETS MUSEUM Norrköping

1 – 5 augusti 2017 kl 15
Fullt fart nedåt – en liten revy med stora frågor
Av och med Micke Scott och Claes Martin Hoffsten
Regiöga/Teknik:
Sarah Stjärnestrand och Markus Lundahl
Prod: Teater Rabalder

LÄNKAR
Rabalder Facebook FB-evenemang
Underhållande Rabalder vid stuggaveln recension Kultursidan.nu 24/7 2015

Teatern flyttar ut i sommarlänet 2017 listan Kultursidan.nu 2/6 2017

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.