• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Fordringsägare i Hörsalen med KariN (recension)


Avskild. Gustav, Teklas förre man, har följt efter Tekla och maken Adolf till ett badortshotell. I rollerna Johan Hedenberg och Görel Crona.

 

Vi fordrar mer Crona på scen!

 

RECENSION/NORRKÖPING Ett av Strindbergs”nietzscheanska” verk. Triangeldramat Fordringsägare är ett kusligt skickligt kammarspel i naturalistisk anda. Skådespelarna är utmärkta, rent virtuos är Görel Crona, som också regisserar, i rollen som Tekla.

Görel Crona satte upp Fordringsägare på nygamla Strindbergs Intima Teater i Stockholm 2016. Nu turnerar ensemblen och angjorde Hörsalen i Norrköping i torsdags tack vare lokala Riksteaterföreningen KariN.

Fordringsägare av August Strindberg (skrivet 1888–1889) tillhör de ”nietzscheanska”, för en modern sensibilitet provocerande, verken. Men det är också en rolig och tät pjäs med mycket spänning. Det är ett ”antikt” triangeldrama som är beroende av bra skådespelare, framförallt i den kvinnliga rollen som här spelas virtuost av Görel Crona. Säkert är hon bättre på teaterscenen än på film och TV, därav titelns önskan.

 

Fordringsägare
Ovälkommen uppvaktning. Gustav är inte så oemotståndlig som han tror.

 

Adolf är en känslig, deprimerad konstnär som utmanas av ”vännen” Gustav om sin fru Teklas kärlek. Konstnären vet inte att frun och vännen tidigare varit gifta och ser inte att han blir manipulerad att tro på hennes otrohet och vissa tidstypiska teorier om kvinnans ”naturliga” egoism och lättsinne. Gustav tycker sig alltså vara en ”fordringsägare” till Teklas kärlek.

Den yttre handlingen är kanske inte banbrytande men detta är ett kusligt skickligt kammarspel i tidens naturalistiska anda. Kanske det också är inspirerat av tidens man Wagner, jämför Valkyrians första akt, även det inte finns några hjältar här – Strindberg låg som vanligt före sin tid. I den moderna eran skriver man som bekant oftare om antihjältar, vanliga satar som nöts ner av andras provokationer och av omständigheterna.

Fagerudd som den lättantändlige konstnären och Hedenberg som den ”onde” Gustav var också utmärkta.

© Text: Lars Henriksson

© Pressfoto: Elisabeth Ohlson Wallin

HÖRSALEN Norrköping

21 september 2017

Fordringsägare
av August Strindberg
Regi: Görel Crona.
Scenografi: Ulrika van Gelder, Ann-Marie Fritiofsson
Ljusdesign: Ann-Marie Fritiofsson
Kostym: Ulrika van Gelder
Mask: Siv Molin Glans
Musik/Ljuddesign: Christoffer Andersson
Prod: Strindbergs Intima Teater/Görel Crona Produktion
Arr: Riksteaterföreningen KariN

SKÅDESPELARE
Tekla: Görel Crona
Adolf: Johan Fagerudd
Gustav: Johan Hedenberg

LÄNKAR
Strindbergs Intima Teater hemsida
Riksteaterföreningen KariN hemsida Facebook
KariN söker nya scener och ny publik reportage Kultursidan.nu 4/9 2017

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.