• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

I dina ögon mot samhällets syn på ADHD

Thomas Nybom bemöter omvärldens reaktioner på dotterns ADHD i sin bok I dina ögon.

Rapport från livet. Jag ville att någonting skulle bli vunnet av allt det eländiga, Shara är värd det, säger Thomas Nybom om sin bok I dina ögon.

 

”Jag trodde att de som behöver får hjälp”

 

Hennes ögon är speciella. Det ena är lite brunt och annorlunda, och det andra är vanligt blått. Shara Nyboms pappa, Thomas Nybom, har skrivit boken I dina ögon där han både förklarar sin kärlek för dottern och ur ett anhörigperspektiv berättar om svårigheterna med att leva i ett samhälle som inte förstår sig på ADHD och andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Trots att familjen hade sökt hjälp många år tidigare när hon bara var en liten flicka, fick Shara sin diagnos först när hon var femton år gammal. Utredningen visade att Shara har ADHD och drag av Aspergers syndrom.

– Sedan Shara var liten har jag kunnat se i hennes ögon hur hon har mått, ögonen är ju själens spegel, säger Thomas Nybom, och det riktigt syns på honom hur mycket han älskar sin Shara.

Han bor utanför Norrköping och började skriva för ungefär sju år sedan. Då var det mest brev till olika myndigheter. Thomas Nybom har fått kämpa för att hans dotter ska få rätt hjälp. Han har mött misstro och tillsammans med Sharas mamma fått skulden för dotterns problem.

– De har inte förstått de bakomliggande orsakerna till Sharas koncentrationssvårigheter och impulsivitet, och förstår man inte anledningen skärper man blicken på fel sak, säger han.

Thomas Nybom önskar att samhället kunde förstå att ADHD är något som man föds med och inte något som kommer av en skilsmässa eller en dålig uppfostran. Han framhåller att självklart kan problem förvärras i en instabil miljö, men i grunden är ADHD biologiskt och något som föräldrar inte borde få skulden för.

– Det är inte kul att be om hjälp, så gör man det borde man få hjälp också. Jag växte upp i tron om att samhället gav hjälp till de som behövde det, och den tron föll pladask när jag märkte att det inte var så, säger han, och fortsätter:

– När två föräldrar som inte bor ihop söker hjälp för deras barn och inte får den hjälpen innebär också det ytterligare påfrestningar för den relationen.
I dina ögon  – av Thomas Nybom
Boken inleds med historien om hur han träffar Sharas mamma. Det finns också med en förlossningsberättelse som beskriver dagen då Shara föddes.

– Det var dramatiskt, hon var alldeles blå och de tog tag i hennes fötter och bar iväg henne. Jag berättar om känslorna som sveper förbi då, förskräckelsen när jag tror att hon är död och lyckan när jag förstår att hon inte är det. Att livet vänder är något som jag ofta återkommer till.

Flera namn på både behandlingshem och personer har blivit fingerade. Thomas Nybom vill inte hänga ut någon men ändå uttrycka sin besvikelse över att ha blivit kränkt av olika instanser som brustit i kompetens och bemötande. Samtidigt lyfter han i boken konkreta exempel på situationer och metoder som har fungerat bra och personer som har varit ett stort stöd. De vill han hylla, utan censur. Bokskrivandet tog fart för ungefär ett och ett halvt år sedan, femtio sidor myndighetsbrev kunde inte få vara allt som blev kvar.

– Jag kände att det var någonting jobbigt som jag hade varit med om, att jag inte klarat av att ta hand om mitt eget barn. Jag ville att någonting skulle bli vunnet av allt det eländiga, Shara är värd det. Hon har varit med på att ge ut boken redan från början. Hon skäms inte för sin historia utan är stolt för den hon är.

Och stolt, det är Thomas Nybom också. Det är något som märks. Utan dottern Shara Nybom hade han aldrig skrivit boken, och utan henne tror han inte heller att han hade haft lika god förståelse för andra människor som har det svårt.

I tjugo år har han själv arbetat med människor som har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, och på ett sätt har Shara varit en “djup fallbeskrivning”.

– När jag träffar andra människor med problem tänker jag att det här lika gärna hade kunnat vara mitt eget barn, så jag vill verkligen göra allt jag kan för att hjälpa, säger han med en uppriktig blick.

Thomas Nybom ser inte sin historia som unik. Han tror att han har satt ord på känslor och tankar som många andra känner igen, för redan nu har 180 exemplar av boken blivit reserverade runt om i Sverige.

– Responsen har varit att det är en nödvändig bok. Innan jag hade skrivit den gnagde det på samvetet, men nu kan jag börja se framåt fullt ut.

Shara Nybom ser också framåt, boken slutar lyckligt avslöjar hennes pappa. Och bokomslaget som hans bror står för visar de speciella ögon vars historia förhoppningsvis kommer att både beröra känslomässigt och påverka politiskt.

Text och foto: Melinda Reyes Hiltunen

 

DOKUMENTÄR

I dina ögon
Thomas Nybom
Vulkan förlag

BOKRELEASE

22/7 kl 17–21
Grenstigen 15, Snöveltorp

15/8 kl. 18–20 samt 19/8 kl. 18–20
NVB,
 Repslagaregatan 11, Norrköping

 

LÄNKAR
I dina ögon hemsida
Vulkan förlag hemsida
NP Vision hemsida

FLER BILDER – KLICKA
[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157634600849647″]

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to I dina ögon mot samhällets syn på ADHD

  1. Pingback: I dina ögon av Thomas Nybom (recension) - KULTURSIDAN.nu