• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Arkösunds friluftsteater spelar nyskrivet (recension)

Hysch-hysch! Alice får inte se att Marianne är på besök hos Gustav.

Varför får Alice (Farida Fahmy) inte se att Marianne (Malin Samuelsson) är där? Gustav (Lars Lundin) döljer tydligen ett och annat under morgonrocken.

 

Affärer av moraliskt tvivelaktigt slag

 

– Pengarna. Jag är här för att hämta pengarna!
– Jaha. Ni är en sådan där producent.

Med lite humor och en hel del missförstånd grundar man en fars. Carl Adam Tillberg späckar manus med vitsar och en och annan villfarelse i sin första fars som han skrivit för Arkösunds friluftsteater. Fylld som sig bör med affärer av moraliskt tvivelaktigt slag.

Regissören Gustav har en affär med Marianne som varken hans fru Alice eller Mariannes man Hans inte vet om. Dessutom har han en affär med Bikerchefen som inte heller den tål dagens ljus. Och nu står filminspelningen helt stilla.

Med lite mer fart på spelet kan Tystnad! Tagning! Kameran går! bli riktigt underhållande. Tisdagens urpremiär på Kvarnbergets topp var både solig, varm och fullsatt. Skratten var däremot få och minimerade till leenden och fniss i första akten, även om det gick åt rätt håll i den andra.

Manus är alltså hemkört. Carl Adam Tillberg har skrivit dramatik förr, men oftast inom mer seriösa genrer. Nu har han gått i närkamp med fars, eller fri-spel som han kallar det, och har snurrat ihop en galen historia som utspelas i filmvärlden där en regissör är nästan lika sexig som en amerikansk president. I snurren ingår ett kriminellt motorcykelgäng som bland annat ägnar sig åt låne- och indrivningsverksamhet.

Humor kräver dock mer än ett roligt manus. Tajming och undertexter måste till och där är inte Arkösunds friluftsteater riktigt framme.

Men amatörerna gör så gott de kan och det räcker långt, särskilt när publiken främst är goda vänner och grannar ute i Arkösund (och de är ju ganska många  där ute). Raffig kvinna i päls nummer ett är bitska Alice, som Farida Fahmy gör till en självupptagen kvinna som inte kan se skillnad på en städerska och en skådespelerska. Raffig kvinna i päls nummer två är just skådespelerskan Marianne. Malin Samuelsson gestaltar en Alice-wannabee fast kanske tio år yngre. Inte bara pälsen har de två gemensamt, båda verkar precis lika trötta på sina respektive män. Vad har Alice i kikaren eller, snarare, i andra änden av telefontråden?

Det finns likheter även mellan regissören Gustav och skådespelaren Hans, båda har en liten fräck hårsvans i nacken och båda har en usel ekonomi som grundas på missbruk av olika slag. Lars Lundins Gustav har pondus men leds vilse så fort han tror sig ha en flicka på gaffeln. Något som Carl Adam Tillbergs intrigante och påhittige Hans vill dra växlar på.

Det kriminella gänget, vi ser Bikerchefen storma in som hastigast i Christina Bergenrups barska gestalt, består ändå främst av Berra Biker. Per Lundblads ligamedlem ser precis ut som man förväntar sig att en biker ska göra, men beter sig tvärt emot. Att han inte tål alkohol är bara början på en mycket roande rollfigur.

Undrar om Reportern, Bertil Bergenrup, lyckats få med allt? Han med frågorna, som aldrig tycks få några svar.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

KVARNBERGET Arkösund

9 – 20 juli 2013 kl 19
Tystnad! Tagning! Kameran går!

av Carl Adam Tillberg
Prod: Arkösunds friluftsteater

MEDVERKANDE
Lars Lundin, Farida Fahmy,
Carl Adam Tillberg, Malin Samuelsson,
Per Lundblad,
Christina Bergenrup,
Bertil Bergenrup

 

LÄNKAR
Arkösunds friluftsteater hemsida
FLER BILDER FRÅN FÖRESTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157634575114185″]

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Arkösunds friluftsteater spelar nyskrivet (recension)

  1. Pingback: Teatersommaren 2013 i Östergötland - KULTURSIDAN.nu