• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Historiska torn för barnen i Söderköping

Barbro Mellqvist visar bilder och ett tittskåp.

Titta in hos både Nu och Då. Barbro Mellqvist leder Medeltidscentrum som står bakom den sex små tornen  som man kan hitta lite här och var i Söderköpings gamla kvarter.

 

Små sagotorn med mycket att titta på

 

Lite här och där i Söderköping kan man hitta Nu och Då, som bor i sex små sagotorn. Där Vintervadsgatan och Hospitalsgatan skiljer sig åt börjar en slinga som leder genom de små kvarteren ner mot ån, där turisterna gärna går. Vuxna tittar på husen och trädgårdarna och lyssnar till guiderna som kan berätta om forna tider. Men vad ska barnen göra? Titta på tornen förstås! Se och röra.

– Vi har en fantasi om två barn, de heter Nu och Då. De är lika gamla men det skiljer 800 år, berättar Barbro Mellqvist som är chef för Medeltidscentrum i Söderköping som står bakom tornen som ska stå ute hela sommaren och hösten.

Tornen innehåller mycket fast de är små: tittskåp och bilder och en källarhåla att kika ner i. Man kan vrida på ord- och bildmaskiner och på så sätt skapa nya ord och bilder. På varje torn finns en serie – om Räven på jakt – att följa och man kan trycka på en Lyssnarknapp.

Inte ett torn är det andra likt. Vart och ett har ett tema, som det här med Varelser. Vi får möta olika varelser man fantiserade om då – och upptäcka att vi har en massa fantasifigurer även nu. Sak samma med övriga teman: Berättelser, Saker, Tider, Världar och Söderköping. Historien kommer nära på ett lekfullt sätt.

– Det är författaren Johan Althoff och serietecknaren Robert Nyberg som gjort dem.

Johan Althoff står för konceptet och har skrivit texterna medan Robert Nyberg har gjort teckningarna och de små tittskåpen. Snickeriarbetet har gjorts lokalt, av konstnären och scenografen Sonny Löfvall. Till och med konservburksinstallationer finns i tornen.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

CENTRALT Söderköping

Sommar – höst 2013
Tornen i Söderköping
En lekfull vandring med Nu och Då

Prod: Medeltidscentrum och Tekniska förvaltningen i Söderköpings kommun
Koncept, manus och texter: Johan Althoff
Teckningar och tittskåp: Robert Nyberg
Konstruktion och tillverkning: Sonny Löfvall
Ljudproduktion: Lars Jonsson
Konservburks‐installationer: Ola Niklasson

 

LÄNKAR
Medeltidscentrum i Söderköpings kommun hemsida

FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157634564380570″]

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.