• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Vaxkupan och Stadsbiblioteket prisas 2013

Bibliotekarierna kan mer än läsa böcker. Här hjälper de besökare tilrätta med den moderna tekniken.

Folkbildning modell 2013. Bilden är tagen vid Get online week i våras då Norrköpings stadsbibliotek presenterade internet för många nybörjare och startade studiecirklar i ämnet.

 

NT:s Broocmanpriset till folkbildare

 

Folkbildare. Stadsbiblioteket, självklart. Men Vaxkupan, en skivbutik med vykort? Broocmanjuryn skriver det inte i sin motivering, men det är en aspekt man kan lägga på den ståndaktiga skivbutiken som står upp för fasta värden i den digitala strömmen. De två institutionerna, en kommunal och en privatägd är 2013 års mottagare av Norrköpings Tidningars kulturpris Broocmanpriset.

Norrköpings Tidningar uppger att 101 kandidater nominerades till Broocmanpriset. Det om något visar bredden på kultur- och samhällsengagemanget i tidningens spridningsområde. Juryn har inte haft ett helt enkelt val. Årets två pristagare får dela på 40.000 kronor som utdelas vid en högtidlig ceremoni i början av november.

 

Norrköpings stadsbibliotek är en av årets Broocmanpristagare.
Norrköpings stadsbibliotek är en av årets Broocmanpristagare

 

100-årsjubilerande Stadsbiblioteket har sin grund i det moderna samhällets framväxt. Det krävs ett visst mått av gemensam ekonomisk grund och organisation för att skapa kulturinstitutioner som är öppna för gemene man. Särskilt som de kommunala folkbiblioteken tillhandahåller fria boklån. I historiken man kan hitta på bibliotekets hemsida påminner man om att där fanns flera bibliotek i Norrköping tidigare, från Arbetareföreningens till privata lånebibliotek där man fick låna mot betalning.

1902 öppnade nybildade Norrköpings Biblioteksförening ett bibliotek som elva år senare, år 1913 flyttade in i Villa Swartz (byggd 1901 och nu donerad av ägaren Carl Swartz). I dag är Villa Swartz en mindre del av Stadsbiblioteket. 1973 flyttade verksamheten in i Sten Samuelssons breda låda i betong och glas, dessutom finns en rad filialer med nyinflyttade till Mirum som senast tillkomna och bokbuss. Bibliotekets hemsida är den mest ambitiösa inom hela kommunen en del av den stora satsningen på att öppna biblioteket mot omvärlden, och ge besökarna tillgång till cyberrymden.

Biblioteket lånar ut böcker, musik, film. Verksamheten har växt allteftersom med föreläsningar, läsecirklar, sagostunder, barnteater, samtalsgrupper. Intressenterna är många, fler föreningar än Norrköpingsrummets vänner använder biblioteket som samlingspunkt.

Under Kulturnatten är Stadsbiblioteket en given samlingsplats från morgonens lyrikstund över dagens barnaktiviteter och dansuppvisningar till nattens musik. Biblioteket är en mötesplats. Hit kommer nästan alla.

Genom åren har Stadsbiblioteket uppmärksammats med priser inom sin egen sfär. Nu alltså även med Broocmanpriset som bibliotekets nuvarande chef Birgitta Hjerpe får ta emot.

 

Bläddra i skivbackarna och lyssna i hörlurar före köp.
Vaxkupan står för ett stycke levande kulturhistoria. En mötesplats för musikvänner.

 

Vaxkupan spelar inte i samma division men är också en viktig plats för många Norrköpingsbor. För även om även Stockholmare, Katrineholmsbor och en och annan från Tyskland bläddrar i skivbackarna i den lilla butiken i hörnet av Drottninggatan och Knäppingborgsgatan så är det Norrköpingsborna som är den viktigaste målgruppen.

För skivförsäljningen. På cd och vinyl, nytt och begagnat, med genrebredd. Rentav så att Vaxkupan är en ö som angörs av en växande skara av vinylälskare. Med hörlurar för den som vill lyssna före inköp – det ser precis ut som förr i tiden.

Vaxkupan säljer också vykort: konstkort, porträtt av kända människor, en förkrossande majoritet av dem är män, tagna av klassiska fotografer. Eller av okända, för ingen vet längre vem som stod bakom kameran en dag när August Strindberg lät porträttera sig i en ateljé iklädd ullkostym och ljus hatt.

Hur Vaxkupan lyckas genomföra konserter i den trånga butiken vet bara de som pressat in sig. Johnossi lyckades med den detaljen i mars, Dead soul månaden därpå.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Ann-Charlotte Sandelin och Sven Åke Molund

 

NORRKÖPINGS TIDNINGAR

14 oktober 2013
Broocmanpriset

MOTTAGARE & MOTIVERING

Norrköpings stadsbibliotek

för sitt mångåriga folkbildande, läs- och litteraturfrämjande arbete
som når Norrköpingsbor i alla åldrar och med olika bakgrund.
NSB är stadens mest populära kulturinstitution
som gör en insats långt utöver vad ett folkbibliotek normalt åstadkommer.

Vaxkupan

för att med passion och engagemang ha skapat en lokal mötesplats
för musikvänner i en tid av betydande förändringar i musikbranschen
som påverkat både vårt sätt att lyssna och att skapa musik.

 

LÄNKAR
Norrköpings stadsbiblioteks historik hemsida
Vaxkupan hemsida
Norrköpings Tidningar hemsida

FLER BILDER FRÅN BROOCMANPRISTAGARNA – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157636532421044″]

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Vaxkupan och Stadsbiblioteket prisas 2013

  1. Pingback: Dagen innan Stadsbiblioteket fyller 100… - KULTURSIDAN.nu