• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Fredriksson tänder solen på NP33

Ulla Fredriksson ställer ut på NP33.

Gående bord. Ulla Fredrikssons ben bär upp glaskonst som tillverkats i Sverige, Tjeckien och Italien.

 

Kommer Paradisträdet från Murano?

 

– Det är något privat med att ta av sig skorna och stå i strumplästen. Norrköpingskonstnären Ulla Fredrikssons utställning i Chambertska rummet på NP33 går in på sista veckan. Snart går hennes Gående bord bort och tar all glaskonst med sig. Tre små Svarta moln, ett Timglas och Paradisträdet.

Bordets vita skiva vilar på fyra par ben, klädda i strumbyxor i starka färger, handfast humor. Kroppsdelar har Ulla Fredriksson visat förr, nu bär benen nyare konst. Ett stipendium tog henne till klassiska glasblåsarön Murano i Venedig i Italien.

 

Ulla Fredriksson – Paradisträdet (glas)
Paradisträdet av Ulla Fredriksson.

 

– Jag tycker om att samarbeta med andra, se vad som växer fram i dialogen mellan oss, säger hon.

Två lysande verk i tung glasmassa drar blickarna till sig, Paradisträdet och Ormgrop. Kring det sensuellt fruktiga trädet i rött, orange och grönt slingrar sig en blå orm, varv på varv innan den lägger huvudet till vila på en gren. Kanske den rymt från de andra ormarna som tampas med varandra.

Verken har olika uttryck. Inte konstigt då de är tillverkade i samarbete med glasblåsare i flera länder, Italien, Tjeckien och Sverige. Bordet rymmer skira Gengångare och  ett Timglas som inte släpper igenom tiden. Med mera.

Från Giftormar är steget inte långt till Kluvna tungor. Ulla Fredriksson tycker om att ”arbeta med orden, betydelser, dubbeltydigheter”.

 

Ulla Fredriksson – Soltavlan (trä, plexiglas, lysrör) och Dammen (gips, glasskiva)
Soltavlan och Dammen av Ulla Fredriksson.

 

– Jag har inte favoritmaterial, uttrycket avgörs av idén.

Då är det inte att undra på att de vita gässen landat i Dammen, en svart glasskiva. De mjukt formade gässen, gjorda av gips, lockar att lyfta upp i kupad hand. Bakom dem lyser Soltavlan starkt. Installationen ger intryck av en tidig morgon, innan fåglarna ens orkat öppna näbbarna.

– Precis som solen så är det svårt att fokusera – en ordlös känsla.

Solen skiner över Ulla Fredrikssons utställning.
Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

CHAMBERTSKA RUMMET, NP33 Norrköping

28 september – 20 oktober 2013
Ulla Fredriksson
Skulptur

 

LÄNKAR
Ulla Fredriksson hemsida
NP33 hemsida

FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157636493801003″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.