• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Casa Nostra i familjens sköte (recension)

Casa nostra – som att titta i ett familjealbum i svartvitt.

Casa nostra. Syskonen återförenas när pappan dör.

 

Poetisk road-trip till källaren

 

Casa Nostra är Nathan Nicholovitch hyllade franska långfilmsdebut. Tidigare har han producerat kortfilmer. Redan formatet på filmen sticker ut. Bilden på filmduken är fyrkantig och filmen visas i svartvit. Det ger en viss känsla av gamla familjefoton och det är där någonstans vi befinner oss, i familjens sköte och i dess minnen som förenar.

Först får vi se ett nedslag i syskonens Helenes, Mathildes och Bens vardag. Syskonen lever sina egna liv och jag får känslan av att det inte är mycket som förenar dem i vardagen. Så kommer beskedet att pappan är dålig och en road-trip inleds där syskonen förenas och banden dem emellan intar en självklar plats. Minnen från barndomen återupplivas och syskonkärleken tycks självklar, en kärlek som även innehåller tjuvnyp och bråk.

Tyvärr hinner inte syskonen hem i tid. Men pappan har redan figurerat i det teaterstycke sonen skriver på. Ingenting är enkelt eller självklart, vare sig i sonens teaterstycke eller i filmen. Äldsta systern smygläser manuskriptet, liksom hon smyglyssnar på den intervju den yngre systern gjort. Hittar hon några svar? Ödet spelar henne ett spratt och den graviditet hon trodde att hon var inne i visar sig vara falskt alarm. Kanske är den krassa verkligheten svar nog.

Sent omsider anländer de till barndomshemmet där mamman öppnar sin famn för dem. Systrarna tar farväl av sin döde far medan sonen befinner sig i källaren. Där hittar han en gammal film. Trots att jag aldrig får se den förstår jag att den handlar om syskonens barndom. Avslutningsvis har alla utom mamman samlats i källaren, både släkt och vänner får man förmoda, trots att det inte klart uttalas. De ser filmiska fragment av det som nu håller syskonen samman.

Filmen är poetisk och därmed inte fokuserad på den reella handlingen. Större betydelse har de förväntningar, besvikelser och historier som kretsar kring familjen och som dyker upp under den road-trip syskonen förenas i, en road-trip som fortsätter bortom pappans död, ända till den smalfilm som avslutningsvis visas i barndomshemmets källare.

Text: Carina Johansson
Foto: Filmbolaget / Flimmer

FLIMMER Norrköping

5, 13 oktober
 2013
Casa Nostra 2012
Drama
Regi: Nathan Nicholovitch

 

LÄNKAR
Casa nostra imdb 
Flimmer hemsida
Norrköpings filmfestival Flimmer 2013 reportage Kultursidan.nu 2/10 2013

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.