• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Norrköpings filmfestival Flimmer 2013

35 shots of rum – en far och hans dotter i Paris. Engelsk textning.

35 shots of rum. Far och dotter har en god relation. Det är omvärlden som är mer problematisk.

 

15 år fyllda men inte 16? – Gå gratis!

 

Mellan 3 och 13 oktober äger Norrköpings filmfestival Flimmer rum. En fullfjädrad filmfest med galapremiärer, djupa samtal, lättsam underhållning och fantastisk finalfest.

Lisa Langseths Hotell, om Erika och terapigruppen som tar in på hotell för att byta liv och perspektiv, inleder Flimmerfestivalen på torsdag kväll. Därefter rullar filmerna och genrerna förbi: Amerikanske indie, Kvinnliga genier, Panorama, Dansfilm, Konstfilm, FlimmerDox, MidnattsFlimmer, Första gången, Bakom kulisserna och ett rejält Kortfilmspaket samt förfilmer.

Men hur ska man välja i det stora utbudet? På Flimmers hemsida hittar man alla filmer listade efter bokstavsordning, kategori eller visningsordning. Där kan man också boka biljetter och betala. Programmet finns också som bläddervänlig papperstidning som finns utlagd på stan.

 

muvi trilogi web

Mùvi trilogi är en dansfilm. Bland annat inspelad i Norrköping i somras.

 

Kultursidan.nu ger här några tips: i festivalprogrammet har några Eastwoodfilmer smugit sig in, som Första strulet, men också dansfilmen Mùvi Trilogi som bland annat spelades in i Norrköping i somras med Blauba/SHÄR.

About Time är jag intresserad av. Det är Sverigepremiär på denna romantiska feelgood-film där 21-åriga Tim Lake upptäcker att han kan resa i tiden, men inte helt utan att göra misstag. Regissören Richard Curtis är en av Storbritanniens mest framgångsrika och jag tycker att skådespelaren Rachel McAdams är väldigt duktig, lyfter Melinda Reyes Hiltunen fram.

Åsa Husén vill tipsa om: In a world … som jag tror är rolig och viktig. Verkar intressant om en branch som är mansdominerad och utmanas av en cool brud med skinn på näsan. Dessutom verkar Lake Bell, som regisserar och spelar huvudroll, både smart och intressant.

Carina Johansson bidrar med två förslag: 35 Shots of rum – för att den sägs vara en vacker poetisk skildring av en fullt fungerande, kärleksfull relation mellan en pappa och en dotter i Paris arbetarkvarter. Det goda i sådana relationer lyfts alltför sällan fram. Filmen lockar mig även för att den berör övergången mellan olika faser i livet men också för att det är en kvinnlig regissör som gjort filmen, nämligen Clair Denis.

Casa Nostra är en svartvit film som gör mig intresserad just därför. Roadtrip och ett uppriktigt utforskande av de band som förenar individer i en familj ökar spänningen. Att filmen beskrivs som en lysande debut av regissören Nathan Nicholovitch utgör till sist pricken över i:et.

 

about time_web

About time. Tidsresenären Tim gör sina misstag.

 

Filmfestivalen är mer än ett lugnt tillbakalutat ögonkast i Cnemas biomörker.  Lättsamt är Filmquiset på Saliga Munken. Inspirerande är Talkshowen på Östgötateatern. Heta är argumenten för att satsa mer på film i Östergötland. Snabbt är Pecha kuchas Filmpitch där en rad filmare på 6 minuter och 20 sekunder ska sälja in sina projekt för en jury. Festlig är Flimmerfesten i värmekyrkan. Glänsande är Guldsvanen, länets egen kortfilmstävling, där vinnarna går vidare till Novemberfestivalen i Trollhättan (inofficiellt SM för ung kortfilm).

Filmfestivalen Flimmer fyller 15 år i år. Det firar man genom att bjuda alla som fyllt 15 men inte 16 år på gratis film.

För att delta i festivalen måste man ha festivalkort plus biobiljett. Festivalkortet kostar 60 kronor, kan fås för 30 med diverse rabatter och är gratis för unga mellan 15 och 19 år.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

CNEMA Norrköping

3 – 13 oktober 2013
Norrköpings filmfestival Flimmer
Arr: Flimmer

 

LÄNKAR
Flimmer hemsida

FLER BILDER – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157636117571254″]

Tagged . Bookmark the permalink.