• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

ScenGalej länets barnteatermässa 2013

Jonglörerna Patrik & Wes

En upplevelse för unga mellan 10 och 15 år? Between soneonesons med jonglörerna Patrik & Wes som deltog i utbudsdagen ScenGalej.

 

Barnkultur är viktig i alla tider

 

– Cykla bak å fram vill ha bärhjälp! I den sjudande röran av teatergrupper och besökare på ScenGalej kastar Östgötamusikens producent Katariiina Matthiessen fram ett nytt problem att ta ställning till för riksteaterkonsulenten Ulf Thörn, spindel i nätet. Ska han hjälpa till att bära nu, senare, finns andra som kan hjälpa till, och hinner han se den föreställning han sett fram emot? När han just fick en oplanerad intervju i knät.

ScenGalej är länets utbudsdag som serverar teater och musik för representanter från förskolor, skolor och teaterföreningar, här kan de se innan de köper in. I Kulturkammarens foajé och i Dynamos stora konsertsal samlas grupperna från skolorna.

– Har ni fått utvärderingspapper, frågar Ulf Thörn ett gäng lågstadieelever som sitter tillsammans med sina lärare. På utbudsdagen väger också elevernas ord tungt när skolan ska avgöra vilken kultur man ska satsa på.

 

Riksteaterkonsulten Ulf Thörn arrangerar ScenGalej tillsammans med kulturförvaltningarna i Norrköping och Linköping samt Östgötamusiken. 

 

Dagen blir lång, 17 föreställningar är tre fler än fjolårets 14. Föreställningar för yngre åldersgrupper inleder dagen, sen eftermiddag och tidig kväll spelas produktioner för de äldre, högstadiet och gymnasiet. Nåt åt det hållet i alla fall.

Utöver lokala grupper inifrån länet kommer också teatergrupper från andra håll, något som kan vara känsligt när konkurrensen är hård. Ulf Thörn talar om ”grindvaktsfunktion” och att vara varsam.

– Jag försöker föra in ny kultur i Östergötland men också hjälpa till att föra ut vår kultur till andra delar av Sverige, säger han och exemplifierar med dansgrupperna Blauba och Tromäki som visat upp sig på utbudsdagen i Västerås respektive Dansmässan i Stockholm och Teater Fenix som spelade på jurybedömda Bibu-festivalen förra våren.

Sedan smiter han iväg, om det nu är för att hjälpa till att bära eller för att se en föreställning.

 

Mingel är en viktig del av ScenGalej.
Mingel är en viktig del av ScenGalej.

 

Hemmastadda skådespelare minglar med besökarna, kollegor eller inköpare. Marinella Rolfart från Berättarteatern Papanella är klädd som hustomte, en av hennes rollfigurer. Martin Waerme från Ung scen öst samtalar med Eva Carlsson från Teater Pelikanen. Ung scen öst ska presentera kommande vårproduktioner medan Teater Pelikanen väntar på sin tur att spela Lille Viggs äventyr på julafton, ”en gammal moralkaka som vi gjort om för turnébruk.”

Eva Carlsson som själv turnerar runtom i Sverige med sina föreställningar välkomnar grupperna som kommer utifrån. De är utvalda för att komplettera det lokala utbudet och har hög kvalitet. Jonglörerna Patrik & Wes visade upp sin koreograferade show Between Someonesons på dansmässan och har bjudits in. Teater Fryshuset visar hyperaktuella Förorten brinner. Claranna och Ljudstråle riktar sig till särskolan med Vi rymmer!

– Jag tycker om att se andra grupper, det inspirerar. Och det är viktigt att de kommer för att utveckla kulturutbudet för barnen i länet.

 

Claranna och Ljudstråle
Claranna och Ljudstråle ger Vi rymmer för särskolan.

 

Eva Carlsson har också ett önskemål för framtida ScenGalej. Hon vill utveckla utbudsdagen med föreläsningar och föreslår Suzanne Osten eller ett samarbete med Tema Barn eller Tema Samhälle vid Linköpings universitet.

– Att föra samman verkligheten och teatern, för teater handlar om livet, säger Eva Carlsson och fortsätter: Då ökar man insikten om betydelsen av barnkultur, hur viktig den är, även i sämre tider. Inte minst i sämre tider!

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Ann-Charlotte Sandelin, Kristin Lidell, Martin Skoog, Einar Kling Odencrants samt CaFez

 

KULTURKAMMAREN Norrköping

2 oktober 2013
ScenGalej
Utbudsdag

 

FLER BILDER FRÅN SCENGALEJ – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157636120760036″]

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.