• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Många Fula gubbar på Galleri Kronan

Kent Anderssons skulptur till vänster, Ulf Rahmbergs teckningar till höger.
En fallen Ikaros tillsammans med vass 1970-talssatir. Kent Anderssons skulptur delar rum med Ulf Rahmbergs teckningar.

 

Underhållande ouppfostrat

 

Snuskhumrar, girigbukar, egoister, härskartyper, sluskar och lögnhalsar trängs på Galleri Kronan just nu. Kronans curator för året, Stefan Teleman, dirigerar utställningen Fula gubbar, satirisk liksom föregående Carema min vän. Det spretar, medverkande konstnärer har fått välja sina egna bidrag. Några har lokal-regional anknytning, andra kommer från ett bredare kontaktnät.

– All konst ska vara så välartad nuförtiden, det mesta är anemiskt och abstrakt. Jag vill att det ska vara ociviliserat, ouppfostrat, provocerar Stefan Teleman som bjudit in ”såna jag  tror kan infria mina förväntningar”.

Resultatet är också både ouppfostrat, underhållande och lite vad man kan förvänta sig.

Kent Anderssons tre fula skulpturer gjutna i plast har en central plats i vart och ett av de tre rummen. En kvinnogestalt i päls, peruk och piska räcker både ut tungan och ett förolämpande finger åt mot besökaren som stiger in i galleriet. I ett annat rum står en Ikaros med brutna vingar, men inte en yngling utan en maktens man. Att säga att han står med byxorna nere är en underdrift, han stolpar omkring helt byxlös. Den tredje är en i allra högsta grad politiskt inkorrekt skildrad kvinnogestalt, kopplad till en dammsugare både bak och fram är hon måhända konstnärens version av lyxhustru. Stämningssättare alla tre!

 

Ulla Wennberg – grafik
Ulla Wennberg. Grafik.

 

Fula gubbar är inte minst beteckningen på snuskhumrar och än värre sexualbrottslingar. Ulla Wennberg påminner om dem i sin grafik. Ibland är männen djur i hennes bilder, groda, elefant, etc. Hon skildrar även utsattheten i relationer, men också i ett mer anonymt skymningslandskap.

Christer Temptanders enögda Kannibal Kapitalist har blått huvud och blod på händerna. Bilden ger ett collageartat intryck, uppbyggd av olika grafiska element och uppförstorad.

Äldst och vassast är Ulf Rahmbergs satirteckningar från 1970-talet, i svart-vitt-blödande rött. En teckning där kalla krigets generaler utan misskund hugger in på Afrika är rasande skickligt gjord. Teckningsstilen med varierade linjebredder och skarpa kontraster påminner om EWK, en jättehög med mynt som övergår till att bli döskallar sänder tankarna till en av EWK:s Maoteckningar. Varför känner inte jag, representant för den halvbildade allmänheten, till Ulf Rahmberg som medverkade i tidningen PUSS tillsammans med Lars Hillersberg och Carl Johan De Geer?

– Visst är han skicklig, men han är lite otäckare än EWK som alltid hade en förmildrande humor i sina bilder, kommenterar Stefan Teleman.

Vassare. Elakare. Då blir man inte älskad.

 

Olle Schmidt

Olle Schmidt – Bröder.

 

Olle Schmidt fyller en vägg med ovala porträtt à la släkttavlor. Någon tycks dock mer utomjordisk, en är en porträttlik Lars Norén, dramatikern, en annan ståtar med lång näsa. Kan det där vara baron von Münchhausen? Och så vidare. Mitt bland alla Bröder finns en till synes vanlig ung man med något i handen, konstnären som speglar sig själv (vem vet vilka fula tankar han bär)?

Lotta Lagercrantz fula gubbar är inte mer än knähöga där de står på halvklot. De kan alltså hålla sig upprätt även när det gungar i världen. En Obama här och en annan politisk ledare där. Gubbarnas kläder och ansikten består av klistrade bilder, som underlättar tolkningen. Ansiktena har tydliga ljusa och mörka sidor, det är mer än skuggeffekt – janusansikten?

Dag Källmans målningar med kombinerad känsla av textil och skräck från tidigt 1990-tal har i någon mån bearbetats och fått pinfärsk årtalsbeteckning. Roande ruggiga.

Jan-Erik Frisendahl visar klotter samt en satirteckning över en Nobel gubbe kringvärvd av rök och blod. Dessutom bjuder han på interaktiv konst, en fastspikad cykelkedja kan petas på med pinnar och slingras till vilken obehaglighet man så önskar. För maximal effekt – använd dynamit.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

GALLERI KRONAN Norrköping

28 september – 13 oktober
Fula Gubbar

MEDVERKANDE 

Ulla Wennberg, Christer Themptander, Ulf Rahmberg
Olle Schmidt, 
Dag Källman, Lotta Lagercrantz
Kent Andersson 
och Jan Erik Frisendahl

LÄNKAR
Kronan hemsida

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Ulla Wennberg – grafik

Tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Många Fula gubbar på Galleri Kronan

  1. Pingback: Jan Erik Frisendahls Färglära på 7B – KULTURSIDAN.nu

  2. Pingback: Broderi och collage på Galleri Kronan - KULTURSIDAN.nu