• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Jan Erik Frisendahls Färglära på 7B


Svartfläckad detalj. Hela verket heter Bräda och ligger på golvet i 7B där Färglära – objekt av Jan Erik Frisendahl visas under en veckas tid.

 

Uppenbarelse i grått universum

 

NORRKÖPING Rött. Blått. Gult. Jan Erik Frisendahl arbetade intensivt med grundfärgerna i sitt konstnärskap. Anna Frisendahl som förvaltar faderns arv ställer ut ”Färglära”, färgsprakande brädor, vinklar och knutar på 7B, den nya mötesplatsen på Knäppingsborgsgatan, åtminstone över sommaren.

Det är inte rättvist att möta ett konstnärskap på sluttampen. Kultursidan.nu har bara sett och skrivit om ytterst lite av Jan Erik Frisendahls verk. Njutit av de bitska bidragen till Galleri Kronans samlingsutställningar ”Konst eller klocka”. Glatts av den uppmuntrande 90-årsutställningen på Konstforum i januari 2018. Nämnt att Konsthallen Passagen i grannstaden Linköping gjorde ett axplock året innan, med urval genom 55 år.

– Jan Erik stod för något nytt när han kom till Östergötland från Stockholm i början av 1960-talet. Under alla sina år har han haft experimentlustan kvar, alltid kommit med något nytt och oväntat i sitt konstnärskap, sade konsthallens chef Lars-Ove Östensson inför utställningen på Passagen.

 

Jan Erik Frisendahl – Färglära
Färglära.

 

7B – två smala rum i en gammal butikslokal på Knäppingsborgsgatan, agerar galleri när Anna Frisendal och sambon Hans Eriksson gör ett urval. En minst sagt fläckig utställning, Vinklar möter redan i skyltfönstret mot gatan.

– Idén till utställningen började med den här tavlan, säger Anna Frisendahl.

Hon häktar av Färglära från spiken i väggen och vänder fram tavlans baksida. Där står versrader ur Gunnar Ekelöfs dikt Kategorier ur ”Färjesång”.

De som ännu kan se att grått är grått
Som vet att livet har ett otal valörer:
/ – – – /
De som ser nerver av svart och vitt i allt det ändlösa grå,
/ – – – /
De som aldrig har glömt att grått är grått
/ – – – /
Där, på den tredje sidan av livet,
där är det svarta, det grå och det vita ingendera delen
Och av de trenne skapas ett otal valörer
Bortom alla sanningar och lögner

Hela dikten står att läsa invid den lilla målningen.

Färglära är som en uppenbarelse i ett grått universum. Ett par händer håller färgrymdens beskrivning, strängt men levande handtecknad, mot centralperspektivets linjedjup.

Mina associationer knyter an till Leonardo da Vincis teckningar, till Goethes färglära, till Einar Höstes universum vars största uttryck finns just i skulpturverket i Ringdansen i Norrköping, så jättelikt att det är svårt att uppfatta.

Är det här som Jan Erik Frisendahl finner sitt uppdrag, sin blick att tolka världen? (Den som besöker stora personalmatsalen på Vrinnevisjukhuset, byggt sent 1980-tal, kommer att känna igen sig.) Om han än gör utflykter till andra håll släpper han det aldrig helt.

Ger dessa röd-blå-gulfläckiga bräder, sågade och spikade vinklar, hopknycklade papper glimtar från andra universa (ett universum, flera universa) med helt andra och flera dimensioner?

– Det kan vara så att man ligger på bryggan och tittar ner i vattnet. Pappa berättade om ett sådant barndomsminne.

Anna Frisendahls ord tar ner mig på jorden. Dessutom visar hon på verktitlar som Vattenvinklar och Akvarium. Ja, så kan man också se det, som förtydligat trefärgat prisma i krusat vattenblänk. Rentav att där är en svart fläck mitt i alltihop, kan det vara en skugga, en sten eller en fisk?

 

Jan Erik Frisendahl-utställning i 7B
Lekfullt. Skulptur och objekt i Jan Erik Frisendahl-utställningen i 7B.

 

I det inre rummet dominerar de tre grundfärgerna på brädor, vinklar, knutar av papper i en uppsjö av format och konstruktioner. Rentav så att det går att det går att konstatera att kulörerna kan ha olika nyanser i ett verk jämfört med ett annat.

Här finns också två textila verk, en flagga och en jättehand, båda i sköra lakansväv, kanske gjorda för tillfället.

Det yttre rummet visar hur konstnären prövar mer lågmälda färgsammansättningar, som självfallet ryms i färglärans geometriska konstruktion. Beigebrunt men också svart, vitt – och grått.

Här hänger en jättelik målning (hallå Konstmuseets Vänner!) med de tre färgerna som blänk på ett rutnät ut mot den grönskande världen. Men också triptyken Rött, blått, gult.

 

Jan Erik Frisendahl-utställning i 7B
Blandat. Den stora målningen dominerar yttre rummet i 7B.

 

Ett verk har Anna Frisendahl och Hasse Eriksson tillfört. Mats Tinnervall, estetlärare på De Geerlärare, har filmat parets promenad med den längsta av bräderna från konstnärens hus på Bråboplan till 7B. Det blir som en rit, Jan Erik Frisendahls verk förs genom stadsrummet där han verkade.

Vernissagen i kväll fredag lär bli publiktät. Pentti Salmenrantta kommer att framföra sin egen tolkning av Färglära.

7B på Knäppingsborgsgatan verkar alltså ha en framtid efter Mats Erikssons utställning ”Alla grät” i februari. Inte bara som galleri. Än så länge sträcker det sig över sommaren.

– Vi är sju personer som talar om det som en mötesplats för konst, musik, teater, säger Hasse Eriksson och tänker bland annat på unga Norrköpingskonstnärer som studerar på högre utbildningar.

I alla händelser finns fler sidor av Jan Erik Frisendahls konstnärskap att visa. Både med och utan färgkonstellationen rött-blått-gult.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin


BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Jan Erik Frisendahl – Vinklar

7B Knäppingsborgsgatan 7B, Norrköping

12–18 april 2019
Färglära – objekt av Jan Erik Frisendahl
Utställning
Prod: Anna Frisendahl och Hasse Eriksson

Öppettider: Fredag 12 april 17.00-20.00, vernissage 17.30. Lördag 11–15, söndag 12–15, tisdag–torsdag 15–18.

LÄNKAR
Färglära FB-evenemang


Alla grät III – I den bästa av världar reportage Kultursidan.nu 13/2 2019
Konstforum hyllar Jan Erik Frisendahl reportage Kultursidan.nu 12/1 2018
Jan Erik Frisendahls axplock på Passagen KortKort Kultursidan.nu 31/1 2017
Konst eller Klocka 8.0 på Galleri Kronan reportage Kultursidan.nu 31/3 2017
Samlingskonst för jubilarer på Kronan reportage Kultursidan.nu 30/3 2016
Djur, sommar och färg på Kronan reportage Kultursidan.nu 22/3 2015
Årets andra jubileumsutställning reportage Kultursidan.nu 6/10 2014
Glatt och varmt med Konst eller klocka 5.0 reportage Kultursidan.nu 21/3 2014
Många Fula gubbar på Galleri Kronan reportage Kultursidan.nu 3/10 2013
Konst eller klocka 2.0 på Galleri Kronan reportage Kultursidan.nu 27/3 2011

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Jan Erik Frisendahls Färglära på 7B

  1. Pingback: Erik Söderholm visar vått måleri i 7B – KULTURSIDAN.nu