• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

En Ture Sventon för 2000-talets barn


Filminspelning på spåren. Ture Sventon har hittat till Folkparken i Norrköping. Robert Gustafsson spelar den skarpsinnige detektiven i nyskrivna tv-serien.

 

”Inspirera till mysterielösning”

 

NORRKÖPING Håll utkik efter den flygande mattan! Skarpe detektiven Ture Sventon ska rädda världen. En viktig pusselbit är Lejongropen i Folkparken när Nordisk Film TV spelar in en svensk familjedeckare för C More och TV4. Fast Robert Gustafsson har tröttnat på semlor.

Från inspelningar i Åby och Kneippen ena dagen till Lejongropen i Folkparken i Norrköping den andra. Det är dags att spela in några kvällsscener. Filmteamet är på topp och skådespelare, hemligt vilka, rör sig i vår närhet. Ännu en arbetsseger för Norrköpings filmfond.

– Vi ville ta Ture in i 2000-talet och låta en ny generation lära känna detektiven Ture Sventon och hans värld. Barn fascineras av actionhjältar och vi vill ge dom en klassisk detektiv men han har i vår tolkning fått lite James Bond-karaktär. Han är den som kan rädda vår värld.

– Vi vill också inspirera till lusten att lösa mysterier, berättar Nordisk Film TV:s producent Helena Larand som ansvarar för Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet, en helt ny tv-serie, för C More och TV4.

 

Helena Larand, Nordisk Film TV, och Johan Karlsson, Norrköpings kommun
Samarbete. Helena Larand, producent på Nordisk Film TV, uppskattar Norrköpings olika stadsmiljöer. ”Lägerelds-TV”, säger Johan Karlsson på Norrköpings filmfond och hoppas på miljonpublik för tv-serien.

 

Norrköpings filmfond har bidragit med 1,15 miljoner kronor till den totala budgeten på 36,5 miljoner. Inte så stor andel kan tyckas, men villkoret är att en viss del av filminspelningen ska göras i kommunen. Norrköpings filmkonsulent Johan Karlsson har ställt upp som guide.

– Norrköping har de där stadsmiljöerna som vi vill ha och ligger strategiskt till när det gäller att rodda logistik. Det är enkelt att ta sig hit med tåg eller bil. Naturligtvis spelade Crazy Pictures en roll och Filmfondens stöd var en viktig del i pusslet, framhåller Helena Larand.

Inspelningarna innebär dessutom att lokala filmarbetare, skådespelare och statister får jobb under kortare eller längre tid. Förutom bolag inom filmbranschen köper man tjänster som transporter, hotell och catering. Och hyra av en och annan lämplig inspelningsmiljö förstås. Kallt räknat kommer pengarna förr eller senare tillbaka till kommunens skattkista.

 

Robert Gustafsson spelar Ture Sventon
Flygande matta? Eller bara Tant Jörgensens Transportservice?

 

Författaren Åke Holmberg skrev böckerna om Ture Sventon mellan 1948 och 1973. De har filmatiserats vid flera tillfällen, men med Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet skriver manusförfattarna Pehr Simonsson och Stefan Roos en ny originalserie på Åke Holmbergs grund.

– 2019 års ger oss en Ture som är klassisk men ändå väldigt nutid. Han är hjälten som löser hotet mot vår värld som Ville Vessla vill ställa till med. På ett sätt är det en klassisk mysterieberättelse men ändå action. När det gäller effekter har vi en del extraordinära att bjuda på, håll utkik efter vår tidskapsel och den flygande mattan.

En avgörande del för att filmen skulle bli verklighet var att hitta rätt person till rollen som Ture Sventon. Robert Gustafsson är som klippt och skuren för rollen menar Helena Larand.

Dialekter är lite av Robert Gustafssons signum och han är mästare på att gestalta personer med ett karaktäristiskt kroppsspråk.

Min fråga blir: Vilken dialekt kommer Ture Sventon att få?

– Ture talar rikssvenska men när han förklär sig har han naturligtvis behov av olika dialekter. I filmen kommer han att bland annat använda sig av östgötska, skaraborgska, göteborgska och rikssvenska, svarar Robert Gustafsson.

– Tures styrka är falkögat, han kan direkt läsa av en person. Han ser detaljerna som inte en vanlig människa ser och han är en karaktär med höga ideal.

 

Robert Gustafsson spelar Ture Sventon
Tystnad – Tagning. Robert Gustafsson spelar Ture Sventon i nya tv-serien som visas på TV4 och CMore kommande höst och vinter.

 

Ture Sventon är också en mästare på förklädnader. I sin väska har han med sig allt han behöver i den vägen.

– Han lurar sin omgivning, vi har medvetet arbetat med det. Tittarna kommer ibland inte veta vem av förklädnaderna som är Ture, för det är så ett klassiskt mysterium är uppbyggt, säger Robert Gustafsson och avslöjar: – Med förklädnaderna glömmer han ibland bort vem han är själv.

Det finns många bottnar och djup i karaktären som ger skådespelaren utrymme att leka med. Själv är Ture Sventon fåfäng, pedantisk och elegant. Han har en faiblesse för skräddarsydda, rutiga kostymer i skotsk ull.

– Tures fåfänga går lite åt Sten Broman och Ernst-Hugo Järegård-hållet.

Och hur var det då med temlorna?

– Jag är just nu fruktansvärt trött på semlor! Det är nog uppåt 200 semlor som gått åt under inspelningen, avslutar Robert Gustafsson.

Den 26 april är sista temlan/semlan uppäten och filminspelningarna klara. Sedan återstår ett mastodontarbete med efterproduktionen. Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet har premiär sent i höst.

© Text: Christina Wernersson
© Textredigering: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Josefina Dernsjö

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Robert Gustafsson spelar Ture Sventon

NORRKÖPING

April 2019
Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet
Filminspelning
Nordisk Film TV för C More och TV4
Med stöd av Norrköpings Filmfond m fl

LÄNKAR
Ture Sventon Wikipedia
Norrköpings filmfond hemsida Facebook

Drömstart för Filmfondens första 4 år reportage Kultursidan.nu 20/12 2018

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.