• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Drömstart för Filmfondens första 4 år


Filmsuccé. Med Crazy Pictures Den blomstertid nu kommer fick Norrköpings filmfond en drömstart. Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist, filmregissören Olle Tholén och Johan Karlsson summerade de första fyra åren med filmfonden.

 

Synen på kultur förändras

 

NORRKÖPING Ketchupeffekt. Efter Den blomstertid nu kommers segertåg rapporterar Norrköpings filmfond resultatet av de första fyra åren. De 7,7 bidragsmiljoner som hittills betalats ut till 48 projekt har växlats upp och gott och väl kommit Norrköping tillgodo. Filmnäringen växer starkt. Synen på kultur har förändrats.

Allt går förstås inte lika bra som Crazy Pictures långfilmsskräll Den blomstertid nu kommer som fick 1 miljon kronor i bidrag från Norrköpings kommun. Den totala budgeten blev 18,6 miljoner varav 12,4 är spenderade i Norrköping på löner, inköp, hyror – varav en hel del sipprar tillbaka till den kommunala skattkistan.

Och mer kommer när intäkterna kommer från tv-visningar, strömingstjänster, dvd-försäljning i Sverige och alla 94 länder dit filmen sålts.

Att i stort sett 100 procent av alla medieinslag om filmäventyret även nämner Norrköping var en oväntad bieffekt.

– Norrköping har blivit en del av pitchen för filmen. Vad hade det kostat i marknadsföring för Norrköping, frågar Crazy Pictures regissör Olle Tholén retoriskt.

Även i framtiden vill Olle Tholén göra närodlad film. Men säger också att Crazy Pictures måste filma där pengarna finns.

 

Norrköpings filmfond 2014–2018
Bidragsbeslut. 48 filmdrömmar på väg att realiseras. Norrköping har blivit en plats för filmbolag.

 

– När jag satt med i de första samtalen med Norrköpings filmare kunde jag inte i mina vildaste drömmar tänka mig att de skulle ge de fantastiska filmer vi såg nu. Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist har följt med på hela resan med Norrköpings filmfond sedan innan han av kommunens unga och driftiga filmare övertygades om behovet.

Filmfonden blev möjlig när regionala Scenkonstbolaget, nuvarande Scenkonst Öst, bildades och tog över delar av kommunens finansiering av Östgötateatern och Norrköpings Symfoniorkester.

Bidragspengarna ”växlas upp”. Med det menas att villkoret för att få stöd från en bidragsgivare är att bidrag även kommer från andra håll. Ytterligare ett villkor Norrköpings filmfond ställer är att filmen helt eller delvis spelas in i kommunen, det är det som ger pengar tillbaka till kommunen.

– För varje krona som Norrköping ger kommer 3,3 från Svenska filminstitutet, från televisionen, från privata investerare och från crowdfunding, framhåller kommunens filmbas Johan Karlsson.

Filmfondens stöd handlar dels om utvecklingsbidrag, exempelvis till manusskrivande, dels om produktionsbidrag men även produktionsservice som mest handlar om rådgivning.

 

Hockey och höga klackar
Dokumentärfilm. Timslånga Hockey och höga klackar av Johan Palmgren, Vindelfilm, har visats i SVT.

 

Johan Karlsson, som är enhetschef för Cnema är också med och avgör vilka som ska få bidrag av Norrköpings filmfond. Nu presenterar han resultatet av filmfondens första fyra år. Först med blandade filmklipp från 2018 års 10 premiärer på tv, biografer och filmfestivaler. Lite ketchupeffekt har det blivit eftersom det tar tid att göra film.

Det är korta och längre filmer. Dokumentärer, som Hockey och höga klackar, animerade barnserien Lika men olika och så långfilmerna, där Crazy Pictures långfilm blivit Norrköpingsbornas stolthet men även uppmärksammade Goliat. Produktionsservice gäller exempelvis Inga Lindström-filmerna för tysk television.

– På filmnäringsdagen nyligen uppskattades att det är ett hundratal personer som försörjer sig på film. Men det har bara börjat, förutspår Lars Stjernkvist.

De 7,7 miljoner kommunen hittills betalat ut är dryga hälften av de 13 miljoner som hittills beslutats om. I den nära framtiden kommer bland annat långfilmerna Moa Martinson – landsmodern av Maj Wechselmann och nya Jönssonligan. Också på gång är Maja Borgs internationella dokumentärfilmsproduktion Passion.

 

Crazy Picture – ur utvärderingen
Norrywood. När Crazy Pictures utvärderade projektet med Den blomstertid nu kommer spillde stoltheten över på hela Norrköping.

 

Lars Stjernkvist tycker sig ha känt av en förändrad syn på kultur – ”från krydda till drivande”. Norrköping och regionen kanske inte aspirerar på att bli Sveriges filmhuvudstad, därtill är konkurrensen från Stockholm och Film i Väst och andra filmregioner för stor.

Men vår del av landet har mycket att ge, från nyutbildade filmare från skolor och universitetet till blandade miljöer i små och stora städer, i skärgården och på landsbygden. Dessutom alldeles snart med en ny privatfinansierad filmstudio.

– Vi är en ny filmregion med en ny generation som gör på nya sätt, pushar Olle Tholén.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin


BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Stacey

NORRKÖPINGS FILMFOND

2014–2018

100 ansökningar – 48 bifall

20 produktionsstöd
28 utvecklingsstöd
Beslut 13 mkr
Hittills utbetalt 7,7 mkr
Filmbudgetar 95,6 mkr (varav spenderat i Norrköping 26,6 mkr)

Publik 2018

Premiärer med ekonomiskt stöd
Oberon – 149.000
Waryaa – 423.000
Lika men olika – 505.000
Svenska hemligheter: Fängelset – 410.000
Hockey och höga klackar – 231.000
Goliat – 17.000
Den blomstertid nu kommer – 111.000
Med flera.

Premiärer med produktionsstöd
Allt för Sverige (finalavsnittet) – 1.695.000
Die andere Tochter (Inga Lindström) – 5.100.000
Die Braut vom Götakanal (Inga Lindström) – 4.662.000

LÄNKAR
Norrköpings filmfond hemsida Facebook
Norrköping Studios ska lyfta filmarna reportage Kultursidan.nu 2/7 2018
Galet snygg Den blomstertid nu kommer recension Kultursidan.nu 19/6 2018
Crazy Pictures får första filmmiljonen reportage Kultursidan.nu 15/7 2015
Norrköping går före med filmfond reportage Kultursidan.nu 4/7 2014
Öppningar för regional filmfond reportage Kultursidan.nu 16/1 2014

Tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Drömstart för Filmfondens första 4 år

  1. Pingback: Norrköping Studios har hittat hem – KULTURSIDAN.nu

  2. Pingback: En Ture Sventon för 2000-talets barn – KULTURSIDAN.nu