• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

December Darkness flytt till Dynamo


Det blåser upp igen. Marduks rykte tvingar December Darkness att flytta från Arbis. Basisten Devo, Morgan Håkansson, överst, sångaren Mortuus längst fram och trummisen Widigs.

 

”Hur klara bevis krävs det?”

 

NORRKÖPING Rykten – och en ip-logg – förföljer Marduk. Några dagar före minifestivalen ”December Darkness” backar Arbis Bar & Salonger från spelningen. Arrangören Skrikhults Olof Wikström flyttar till spelningen Dynamo och tror på hårdrockbandets oskuld i frågan om NMR-beställningar. Finns sanningen på sociala medier eller ligger den djupare än så?

”Bra beslut!” ”Förjävligt” ”Häxjakt!” ”Ryggrad!” Heta utrop och argument för och emot på Facebook har följt Arbis beslut att backa från minifestivalen ”December Darkness” nu på lördag, vilket annonserades på tisdagen.

”Då bandets musik och vissa bandmedlemmar sammankopplats med extremism känner vi att bandet inte bör spela hos oss.”, skriver Arbis Bar & Salonger på Facebook.

Arrangören Olof Wikström, Skrikhult Production, har snabbt lyckats flytta över helkvällen med fyra band till Dynamo. Förutom huvudakten Marduk spelar Vanhelgd, Nordjevel och Mephorash.

I och med flytten till Dynamo blev det biljettstopp. Dynamo rymmer 300 personer, klart mindre än Arbis.

– Jag skulle inte ta med ett uttalat nazistband med tång, men kräver hårdare bevisning än detta för att svartmåla folk helt enkelt, säger arrangerande Skrikhult Olof Wikström. Någonting vi alla måste fråga oss i dagens samhälle är hur klara bevis som krävs för att förstöra en människas karriär och svartmåla hen?

Marduk ingår i det stall av artister som Skrikhult arrangerar konserter för i Sverige. Det som nu har hänt påverkar inte Marduks stallplats.

– Marduk är ett band som spelar i en extrem genre och gillar att provocera. Detta har gjort att de har granskats under lupp i över 20 år och inget annat har kommit fram än detta. När så många saker talar emot det. Skulle du förstöra en god väns karriär och livsverk på dessa grunder?, frågar Olof Wikström som arrangerar konserter över hela Sverige för bandet som ingår i Skrikhults artiststall.

Det är inga nyheter som dragits fram. En IP-logg där bandmedlemmarna Fredrik Widigs, trummor, och sångaren Daniel Rosténs, namn och adresser förekommer i beställningar hos Nordiska motståndsrörelsen, presenterades i ett Facebookinlägg hos Hårdrock mot rasism redan i april då tidningen ETC grävde fram dem ur ”Nordfrontfilerna”, filer som läckt ut från den nazistiska organisationens servrar efter en hackerattack 2017. Nyheten plockades direkt upp av Gaffa.se som fortsatte att rapportera.

Att Marduks ledare gitarristen Morgan Steinmeyer Håkansson direkt förnekade att någon av bandmedlemmarna hade beställt något från NMR hjälpte inte. Bandet avbokades från metalfestivalen ”Stockholm Slaughter” på både Fryshuset i Stockholm i samma veva.

Nu kommer historien ifatt Marduk i Norrköping, staden som en gång såg bandet födas då bandledaren kommer härifrån.

Att beställningarna är lagda verkar otvetydigt. IP-adresserna, som hittas via diskussionen hos FB-sidan Hårdrock mot rasism, är graverande omständigheter. Ett obekräftat rykte pekar mot att någon närstående till bandet utnyttjat dem dels under pågående turné i Schweiz dels strax efter hemkomsten. Alternativet är att Morgan Håkansson inte känner alla sina bandmedlemmar så väl som han tror.

En svaghet i beställningens autenticitet är frågan varför etablerade vuxna musiker skulle beställa klistermärken och flygblad. Inget de kan dela ut eller klistra upp under sina långa Europaturnéer.

– Ja. Det är alltför barnsligt och speciellt trummisen är den mest politiskt ointresserade jag kan tänka mig. Det finns helt enkelt för många luckor i detta för att jag ska kunna ta det på allvar, säger Skrikhults Olof Wikström.

– Jag har väldigt svårt att tro på uppgifterna. Mycket beroende på att jag känner grabbarna. Förutom det här finns det ingenting som pekar på att de är nassar eller har sådana åsikter. De har tagit avstånd från nazismen offentligt, fortsätter han och framhåller: De ligger på ett tyskt skivbolag som är väldigt starka anti-nazister och som stöder dem till 100 procent.

Om att Arbis ställde in spelningen kommer Olof med ett förslag: att Arbis kunde gått ut med att de skänkte kvällens profit till flyktinghjälp.

– I så fall hade de inte riskerat att förstöra för hundratals fans som rest över hela Europa för att komma hit. Och göra en reell insats som går stick i stäv med nazismen istället för ett ställningstagande som bara gör folk arga, avslutar Olof Wikström.

Själv räknar han nu med att gå plus minus noll på ”December Darkness”.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Pressfoto: Marduk

DYNAMO Norrköping

22 december
Dynamo Darkness
Arr: Skrikhult Production

Marduk

Daniel ”Mortuus” Rostén
Morgan ”Evil” Steinmeyer Håkansson
Magnus ”Devo” Andersson
Fredrik Widigs

Mephorash
Nordjevel
Vanhelgd

LÄNKAR
Marduk hemsida Facebook Wikipedia
Marduk, babylonisk gud Wikipedia
Gaffa.se 19/12 2018 8/4 2018 7/4 2018 4/4 2018
Hårdrock mot rasism inlägg 5/4 2018
Mephorash hemsida Facebook
Nordjevel Facebook
Vanhelgd hemsida Facebook
Skrikhult hemsida Facebook

Marduks texttema bakom Arbis nej reportage Kultursidan.nu 20/12 2018

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to December Darkness flytt till Dynamo

  1. Pingback: Marduks texttema bakom Arbis nej – KULTURSIDAN.nu