• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Anna-Lottas jul finstämd i Hedvig


Finstämt. Ibland sjöng Anna-Lotta Larsson ensam till Andreas Landegrens ackompanjemang.

 

Körmusik passar i kyrkorummet

 

RECENSION/ NORRKÖPING Kärleken till sången. Anna-Lotta Larsson och hennes vapendragare Andreas Landegren sjöng med 90 sångare från fyra körer i Hedvigs kyrka i måndags kväll. En konsert fylld av julens frid, minnen som berör och tårar av skratt.

Julmusik är en sådan där genre som antingen blir väldigt vackert och finstämt eller hysteriskt överkäckt. Konserten ”Anna-Lottas jul” var vacker och finstämd! Hedvigs kyrka är nog en av de vackraste som Norrköping har, interiören är pampig och akustiken oerhört bra.

Kören inleder med Dotter Sion. Körmusik passar bra i kyrkorummet och det är duktiga sångare. Arrangemangen på sångerna genom hela konserten är oerhört bra vilket skapar en fridfull och vacker stämning. Frid är ju också ett grundkoncept i hela julbudskapet.

 

Anna-Lottas jul
Klingande jul. Anna-Lotta Larsson bidrog även som instrumentalist.

 

Återigen firar Anna-Lotta och Andreas jul i Norrköping. I år är det 25-årsjubileum och Andreas har varit med på resan i tretton år. Ett grundkoncept har alltid varit att samarbeta med lokala körer. I Hedvigs kyrka står ViN-kören, Fenixkören, Halsbandet och JÖR-kören framme i koret med Ann-Christin Hallgren som dirigent.

Det är en ros utsprungen – Anna-Lotta Larsson är väldigt avslappnad och naturlig, men det mest slående är att hon utstrålar värme och kärlek. Kärleken till sången smittar av sig på alla som står på scenen och sänder ut värme till publiken.

Åsenpsalmen (Gammal fäbodpsalm) svävar i kyrkan, Anna-Lotta sjunger med inlevelse och timbre. När kyrkoorgeln kommer in blir det hela ännu mer pampigt. Vackra O Helga natt gör hon mycket bra tillsammans med kören. Dock är det något med den låten som gör att jag personligen tycker att det ska vara en mansröst till den.

Stevie Wonders Overjoyed har hon tidigare bara sjungit en gång offentligt, på sonens bröllop och på hans begäran. Man ser på hennes mimik att det är en sång som berör henne ända in i hjärteroten.

 

Andreas Landegren
Andreas Landegren spelar sin Butterflies, ett dramatiskt stycke.

 

Att Andreas och Anna-Lotta har roligt ihop och att de är väldigt samspelta märks väl. Det finns hela tiden en kärleksfylld och vänskaplig humor emellan dom.

De fortsätter konserten med en Jaques Brel-sång som Richard Wolff gjorde den svenska översättningen till. Magi uppstår när Anna-Lotta sjunger De gamla älskandes visa (Hymne d’amour) och tillägnar den till hans minne.

Det är som att Richard Wolff är med på scenen, jag hör ekot av hans röst. Mina tårar rinner. Jag är berörd ända in i själen och för mig är det konsertens höjdpunkt. Även om Leonard Cohens Hallelujah, på svenska, ger mig ultimat gåshud.

 

Anna-Lottas jul
Julrött. ViN-kören, Fenixkören, Halsbandet och JÖR-kören leddes av Ann-Christin Hallgren.

 

Efter denna känslostorm är det den stora körens tur. De framför It’s the Most Wonderful Time of the Year av Pola och Wyle och Koppången av Kalle Moareus. Det låter minst sagt mycket bra.

Anna-Lotta talar varmt om sin mamma sångerskan Margit Larsson som gick bort för tre år sedan. Sista året ringde Anna-Lotta till sin mamma varje dag var hon än befann sig.

– Varje gång var samma procedur, jag slog numret och cirka fyra signaler innan jag i andra änden hörde: ”Hej det är Margit.” Då sjöng jag med min sopranröst lite överdrivet ”Mor, lilla mor… ”. Min mamma var alt och jag sopran, vi skojade alltid om att mamma inte kunde sjunga soprantonerna.

– Jag är 64 år och fortfarande är Kalle Anka klockan 15.00 på SVT 1 ett måste, säger Anna-Lotta som nu i Norrköping ser årets snö för första gången trots att turnén startade uppe i Luleå.

Varpå följer ett otroligt humoristiskt potpourri på alla sånger från Kalle Anka, vi är många i publiken som skrattar så tårarna rinner. En fun fact är att Anna-Lotta gjorde rösten till Snövit 1981.

Efter eftertänksamheten i Stilla Natt avslutas konserten med ett potpourri av Christmas Carols. Applåderna rungar och det blir ett extranummer.

© Text: Christina Wernersson
© Textredigering: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Lena Ljungars och Ann Jonsberg

LÄNKAR
Anna-Lotta Larsson hemsida
Anna-Lotta sjunger med lokal jättekör reportage Kultursidan.nu 14/12 2018

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Anna-Lottas jul finstämd i Hedvig

  1. Pingback: Musik högst på läsarnas 10-i-topp 2018 – KULTURSIDAN.nu