• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Marduks texttema bakom Arbis nej


Hårdrock är välkommet på Arbis. Bilden är från Skrikhults evenemang Saving Christmass 2017.

 

”Måste uppvisa hög trovärdighet”

 

NORRKÖPING Visst får man provocera på Arbis. Men det finns gränser. Arbis förtydligar varför konsertpalatset backat ur hårdrockkvällen ”December Darkness” med Marduk som huvudakt. Det handlar dels om texterna, dels om att bandet aldrig tydligt tagit avstånd från nazism.

Arbis beklagar det sena beskedet och skapar en manifestation – ”Norrköping Winter Aid” med Simon Kuylenstierna, Kiihjano och Eleonor Léone.

– Först vill vi säga att vi inte hyser några agg mot Marduk eller deras fans. Man får sjunga om sånt som är obehagligt och provocerande. Även på Arbis, skriver Arbis i en lång text som både ligger på Facebook och skickats ut som pressmeddelande.

Biljetter till ”December Darkness” har funnits till försäljning sedan sent i våras. Arbis beklagar att de fick upp ögonen för problematiken först för en vecka sedan.

– Vi gjorde efterforskningar och diskuterade internt. Det var en viktig fråga, och det var viktigt för oss att visa band, arrangör och gäster respekt genom att ta del av de uppgifter som fanns och sedan fatta ett välavvägt beslut.

Som Kultursidan.nu skrev i gårdagens artikel har Marduks ledare Morgan Håkansson nekat till att bandmedlemmar har gjort inköp hos rasistiska NMR. Bandet skrev detta på sin Facebooksida 4 april i år och tillade då att Marduk inte har någon politisk agenda eller ideologi.

”Marduk has no political agendas or ideological associations, National Socialism or otherwise. Our lyrics deal with religion and history, nothing else.”

Det uttalandet tycker Arbis inte är nog. De anser att både bandet och dess medlemmar bör ta avstånd från och fördöma nazism och främlingsfientlighet tydligare.

– I texter och tematik refererar Marduk ofta till krigshandlingar och övergrepp utförda av Nazityskland, ofta ur förövarens berättarperspektiv, förklarar Arbis.
– Bygger man sin tematik runt Nazityskland anser vi att man måste uppvisa mycket hög trovärdighet i att man inte stöder eller sympatiserar med dess ideologi.

– I diskussioner med arrangören förra veckan hörde även vi oss för om möjligheten för Marduk och dess medlemmar att göra ett förtydligande uttalande i linje med ovanstående. För att det inte skulle tolkas som en omvändelse under galgen framförde vi att en tillrättalagd text inte skulle räcka – vi föreslog ett videoinslag med bandmedlemmarna. Vi fick beskedet att det inte skulle vara möjligt.

– Många reagerade på Marduks inlägg i april och efterfrågade just detta. Den högst rankade kommentaren på Marduks inlägg är från ett av deras fans: ”Missed a great opportunity here to condemn Nazism, guys.” Över 200 personer har satt tumme upp på den kommentaren. Trots allt detta: inget förtydligande från Marduk. Varför inte ta chansen och undanröja alla tvivel?

I framtiden kommer Arbis ta större ansvar för vilka akter som bokas, även när det är utomstående arrangörer. Arbis framhåller sina ställningstaganden för inkludering och mot extremism och främlingsfientlighet, bland annat kampanjen #arbismotrasism.

Arbis har i sin tur fått tummen upp för sina Facebookinlägg.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin


TILLÄGG: Efter att detta publicerats har Arbis skapat ett eget arrangemang, ”Norrköping Winter Aid”. Lördagens bortflyttade hårdrockfestival blir nu en helkväll med frivillig entré som helt och hållet går till UNHCR, FN:s flyktingorgan som hjälper flyktingar i hela världen.

”Imorgon lördag 22:a december slår Arbis upp portarna till stöd för människor på flykt. Tillsammans med Simon Kuylenstierna, Norrköpings Musikförening och flera andra skapar vi Norrköping Winter Aid – en gratis helkväll med mat, glögg, livemusik och nattklubb.

Portarna till salongen slås upp 21:00. Vi bjuder på matbuffé och glögg. Vid 22 öppnar vi vårt lilla dansgolv där välkända techno-DJs spelar ända fram till 03. Vid 23 blir det livemusik på stora scen med Simon Kuylenstierna och Amina Myrén. Därefter tar nattklubben vid och fortsätter med två dansgolv till 03:00. Bland kvällens DJs återfinns kända norrköpingsnamn som Anders Grentzelius, Amina Myrén, Johan Schön, Lukas Wxl och Kim Dahlberg. Alla DJs och artister ställer upp utan betalning.

Entré för kvällen är frivilligt – hela entréintäkten går till FNs flyktingorgan UNHCR.

Vår bistro öppnar redan 16:00. För varje varmrätt som säljs skänker Arbis 20 kr till UNHCR.”, skriver Arbis i ett pressmeddelande och fortsätter:

”Arrangören uttryckte i en tidningsintervju att Arbis borde ha genomfört spelningen och låta kvällens vinst gå till flyktinghjälp. Första delen tyckte vi var ett dåligt förslag, men den andra delen tyckte vi var ett utmärkt förslag som vi valde att ta fasta på. Därför skapades ”Norrköping Winter Aid”.”

DYNAMO Norrköping

22 december kl 16–01
Dynamo Darkness
Arr: Skrikhult Production

Marduk

Daniel ”Mortuus” Rostén
Morgan ”Evil” Steinmeyer Håkansson
Magnus ”Devo” Andersson
Fredrik Widigs

Mephorash
Nordjevel
Vanhelgd

 

ARBIS Norrköping

22 december 21–03
Norrköping Winter Aid
Mat, glögg, musik
På scenen: Simon Kuylenstierna, Amina Myrén, Kiihjano och Eleonor Léone
DJ: Anders Grentzelius, Amina Myrén, Johan Schön, Lukas Wxl och Kim Dahlberg
Till förmån för UNHCR
Arr: Arbis med vänner

LÄNKAR
UNHCR hemsida
Marduk hemsida Facebook Wikipedia
Arbis Bar & Salonger hemsida Facebook  FB-evenemang
Skrikhult hemsida Facebook
December Darkness flytt till Dynamo reportage Kultursidan.nu 19/12 2018

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Marduks texttema bakom Arbis nej

  1. Pingback: December Darkness flytt till Dynamo – KULTURSIDAN.nu