• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Färgglad ljuspromenad nära Strömmen


Julkalender. Rådhuset lyser i starka färger som står fram mot den tunga tegelborgens mörka tegel.

 

Mer färg men mindre underfundig

 

RECENSION/ NORRKÖPING Den blev av till slut. ”Norrköping Light Festival” blandar trotjänare med nya verk utmed Strömmen och med en avstickare till Rådhusets lysande julkalender. Visst är ljusfestivalen värd en julpromenad även om den är rejält bantad, inte minst sedan det kanske bästa verket vandaliserades.

”Norrköping Light Festival” blev av till slut. Det var osäkert när Upplev Norrköpings ekonomi gick i botten då sommarens Marvelutställning inte blev den drömsuccé som ledningen räknat med. Med sponsorers hjälp, både privata och kommunala företag, skrapade Upplev Norrköping ihop de 2,8 miljoner som ljusfestivalen kostar, varav en del går till hyra för de ljuskonstverk som hämtats från samarbetsorganisationen Amsterdam Light Festival.

Ljusfestivalen är bantad och det märks. Mer färg men mindre underfundig. Att konstnären och arkitekten John Bells interaktiva Enthalpy sparkades sönder där den stod i Strömparken är en stor förlust, inte bara vad gäller antalet. Enthalpy läste av besökarnas kroppsvärme med infraröd kamera och återgav värmebilden på stora bildskärmar. En gestaltning av hur lika vi är i grunden.

Promenadstart är en öppen fråga. Från Järnvägsparken, som vid invigningen 30 november, eller från Visualiseringscentrums baksida, som blir första stoppet för nyårspromenaden som återvänder till Grytstorget 31 december?

Varför inte starta med årets julkalender? Alltså tunga tegelborgen Rådhuset som lyser i klara färger ut mot Tyska torget (som också blir ny plats för nyårsfirande när kommunen inte längre skjuter fyrverkeri).

”Färgerna som syns i Rådhusets fönster motsvarar färgerna i vår stad”, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Det röda ska stå för tegelbyggnader och kultur, det blå för Strömmen och kunskapsbyggandet, det gröna för naturmiljöer och arbetet med hållbar utveckling. Det oranga och gula för idékraft, kreativitet och spårvagnar. Vart nu referensen till Holmengult tog vägen…

 

Infinita
Skepp ohoj! Infinitas två delar kan tänkas komma inseglande mot centrala Norrköping.

 

Dubbelfraktalen Infinita vilar på Strömmen mellan Saltängsbron och Strömsholmen. Avlånga tetraeder, alltså pyramider med triangelbas, som fogats samman till större och större likformiga enheter, inklusive speglingen mot Strömmens förbiilande vatten. På håll två färgglada kristaller, ensamma på vattnets yta. På nära håll skört öppna strukturer varav några slutna som återspeglar några få lampors ljus.

Carl Johans Park. I <3 Norrköping. 1977 skapades I <3 New York.

Måtte Eye to Eye ha verkan. I Turkiet kallas den här uppförstorade amuletten för nazar och skyddar människor, djur och hus mot onda ögat. Här står den vänd ut mot Refvens grunds vatten, alltså vid en gräns. Skaparen Driton Selmani vill bekämpa den rädsla som påverkat Europa under en längre tid.

Gamlebros undersida är stark medskapare i Alaa Minawis My Light is Your Light. Den grå betongens spel med ljus och skuggor. Trådtunna ljusrör som böjts till sex streckfigurer. Några böjda av livets tunga bördor, flyktingskapets resa. Andra obekymrade flanörer. Och ett barn som betraktar dem lite från ovan.

Konstnären Alla Minawi är palestinsk flykting i tredje generationen i Libanon. Vilket får mig att undra över hur länge flyktingskap ärvs.

I Hästskodammen utanför Louis De Geer växlar trotjänaren Water Fun färg. Verket av Angus Muir Design i Nya Zeeland fanns med redan vid starten 2015.

 

Digital Origami Tigers
Tigerlek. Digital Origami Tigers lurar på varandra. Den här har bollen.

 

Två lekande tigrar hukar och lurar på varandra på torget mellan Flygeln och Värmekyrkan. En har en boll under tassen. Digital Origami Tigers skapades ursprungligen för att fira det kinesiska nyåret på Customs House i Sydney 2010 och har turnerat världen över sedan dess. De är gjorda av återvinningsbara material, aluminium och barrisol, som lyses upp inifrån av LED-ljus, liksom i princip alla verk i ljusfestivalen.

Missa inte Santas renar som flyger över Värmekyrkans gavel. De ingår inte i själva festivalen, men staden är ju fylld av ljusutsmyckningar, offentliga och privata så här års.

Vattnet har alltid fallit i Strömmen. Dess kraft har tämjts, vilket påverkat utformning av bottnar och fall. När ljusdesignern Mikael Hallbert satte färg på Vattenfallet i Värmekyrkans närhet vid millennieskiftet skapades en slittålig tradition, som förstärkt Norrköping Light Festival varje vinter.

Trolska Star Spangled Water kommer åter till sin rätt nere i vattnet under bron till Stadsmuseets entré. Gjord av Norrköpingsbon Jesper Bäckstedt. Det lågmälda verket presenterades första gången för publiken. Jag hoppas återkomsten innebär att det permanentas.

Möbiusbandet Circle of Life nära Kärleksparken är fortfarande populärt, inte minst för färgspelet. Ju fler människor i dess närhet, desto rödare.

När Bunch of Tulips flyttats från tulpanernas stad Amsterdam uppstår andra berättelser, även om tulpanen blivit nyårsblomman framför andra hos oss. På långt håll kontrasterar den färgglada buketten mot baksidan av industrilandskapets slitna tegelbyggnader, där den låsts in i dammen bakom Visualiseringscenter C. Mina tankar går till Charles Dickens tid, som ju också var textilstaden Norrköpings tid.

På nära håll slokar alla tulpaner utom två. Bakom verket står ungraren Peter Koros som studerat transportteknik med inriktning mot uppblåsbara anläggningar. Här fungerar det uppblåsbara inte fullt ut och den glada tulpanbuketten blir ett verk som påminner om vissnande och död, ett vanitas-verk.

Om det nu inte är Upplev Norrköpings uppståndelse och fall det handlar om. Kan de pulserande ljusen i stjälkarna ge pånyttfödelse?

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Bunch of Tulips

CENTRALA Norrköping

30 november 2018 – 6 januari 2019
Norrköping Light Festival
Ljusutställning utomhus, i, över, vid Strömmen
Arr: Upplev Norrköping i samarbete med Amsterdam Light Festival

NORRKÖPING LIGHT FESTIVAL och andra ljus

Rådhuset Tyska torget
Upplev Norrköping och Norrköpings kommun

Infinita Motala ström
Balmond Studios, Ryan Szyani, England

I <3 Norrköping Carl Johans Park
Upplev Norrköping

Eye to Eye Strömparken, norra delen
Driton Selmani, Kosovo

My Light is Your Light Gamlebro
Alaa Minawi, Libanon

Water Fun utanför Louis de Geer
Angus Muir Design, Nya Zeeland

Digital Origami Tigers Torget mellan Flygeln och Värmekyrkan
LAVA (Labour for Visionary Architecture), Australien

Vattenfallet nära Värmekyrkan
Mikael Hallbert, Sverige

Star Spangled Water i vattnet vid Stadsmuseets entré
Jesper Bäckstedt, Sverige

Circle of Life vid Kärleksparken nedanför Stadsmuseet
Rob van Houten, Nederländerna

Bunch of Tulips bakom Visualiseringscenter C
Peter Koros, Ungern

PROGRAM

30/11 kl 18
Invigning med sång av Vanna Mantefors
Start från Järnvägsparken

10/12 kl 17.45
Ljusruset

31/12
Nyårspromenad

16–18
Klimatfolket tipsar
från Grytstorget till Tyska torget

16.00
Körsång
Crazy Pictures
tal
Grytstorget

16–17.45
Tomtefar och Tomtemor
Dansakademin dansuppvisning
House of Silfver dansuppvisning
Strömparken

18.00–18.30
House of Silfver dansuppvisning
PyronamiArt eldshow
Tjåsa Gusfors isinstallation
Förskolor Ljuslyktor
Olle Vikmång, Kommunfullmäktiges ordförande 
 Nyårstal
Karin Oscarsson sång – Happy New Year.
Tyska torget

LÄNKAR
I <3 New York Wikipedia
Norrköping Light Festival hemsida

Tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Färgglad ljuspromenad nära Strömmen

  1. Pingback: Nyårspromenad med miljötema – KULTURSIDAN.nu

  2. Pingback: Norrköping går Klimatspåret på Nyår – KULTURSIDAN.nu