• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Norrköping går Klimatspåret på Nyår


Äntligen hemma. Tjåsa Gusfors ser fram emot att få skapa en isskulptur för Norrköpingsborna till nyår.

 

”Ett ljus i mörkret för framtiden”

 

NORRKÖPING – Hon tänder ett hopp! Tjåsa Gusfors isskulptur Flickan med facklan blir nytt inslag när Norrköpingsborna bjuds in till nyårsfirande med promenaden utmed Strömmen.

Crazy Pictures talar på Grytstorget. Karin Oscarsson sjunger på Tyska torget som blir ny slutpunkt när fyrverkerierna fasas ut. Klimat och miljö är Nyårspromenadens tema.

Det står ett stort paket på Tyska torget, framför Rådhusets trappa. Innanför foliepresenningen reser sig ett mer än två meter högt isblock hämtat från Torne älv.

– Det är den tjockaste naturfrusna isen vi kan få tag på här, säger Tjåsa Gusfors och vet inte om hon med ”här” menar Skandinavien eller hela världen.

Det hon vet är att isen från Torne älv är den allra vackraste. Att isblocket får liv och spel av syreslöjor, små luftbubblor.

– Isen är organisk. Om du låter en isskulptur stå tillräckligt länge så böjer den sig, förklarar hon.

 

Isblock
Motorsåg. Isblocket från Torne älv ska bli en vacker skulptur lagom till nyår.

 

Tjåsa Gusfors kan sin sak. Hon är nyss hemkommen från årets arbete på ishotellet i Jukkasjärvi. Den här gången blev det en svit med sagotema, Wisdom of the Oak, med proportioner som gör gästerna små som ekorrar eller fåglar. Byggd och ljussatt tillsammans med sönerna Sam och Hannes. Första gången för dem, artonde gången för Tjåsa.

Hur det nu kommer sig att skådespelaren, scenografen och dockmakaren Tjåsa Gusfors blev isskulptör…

– Jag var på turne med Teater Papagena för Norrbottenmusiken och kom till Jukkasjärvi som hade sommarutställning i ett fryshus. Jag blev helt förälskad.

Hon presenterade sig och fick inbjudan som konstnär. Att hon blev kvar beror troligen på hennes intresse för att experimentera med isen, hon gjorde saker som andra inte gjort.

– Jag började med att spränga isen, gjorde en fiskmosaik i en korridor.

Efter arton år med is har hon inte tröttnat utan är fortfarande nyfiken på vad fruset vatten har att ge. Hon arbetar med is, slush (issörja) och snö, blandar dem med varandra. Och med ljuset.

Nyårsfirandet har miljö och klimat som tema. Nyårspromenaden startar på Grytstorget där Damkören sjunger och Crazy Pictures håller tal. Den som vill kan avlägga ett klimatsmart nyårslöfte under nyårspromenaden. Nätverket Klimatfolket hjälper till med klimattips på vägen.

Promenaden blir sig lik och följer Light of Festival-spåret med Tomtefar och Tomtemor i Strömparken där också Dansakademien och House of Silfver uppträder.

Men sedan styrs folkströmmens fackeltåg inte till Saltängsbron och gatorna vid Strömmen utan till Tyska torget. Norrköpings kommun nu går nämligen före och slopar sitt fyrverkeri.

I stället blir det eld på en mer mänsklig nivå när PyromaniArt visar showen som vann Fire Artist World Cup tidigare i år. Förskolebarnens ljuslyktor som lyste utanför Värmekyrkan under Barnkonventionens dag kommer till användning ännu en gång. Danskompaniet House of Silver skyndar från Strömparken till Tyska torget. Olle Vikmång, kommunfullmäktiges nytillträdde ordförande, håller tal och skådespelerskan och sångerskan Karin Oscarsson sjunger Happy New Year.

 

Tjåsa Gusfors
Konturerna anas när ett dygn återstår.

 

– Det är som att Norrköping sträcker på sig och vill leva upp till att vara kulturstad. Det är positivt, tycker Tjåsa Gusfors och ser hur hennes skulptur blir ännu ett bidrag till nyårets budskap om en hållbar värld.

Äntligen får Tjåsa Gusfors göra en isskulptur hemma i Norrköping, hon som skulpterat i is världen runt, så långt bort som i Japan och i Mojaveöknen i Kalifornien. (Ska sanningen fram så gjorde hon en i Hörsalsparken för femton år sedan men den är smält och borttorkad sedan länge.)

– Det blir fint med många barn som tänder ett ljus. Och fackeltåg.

– Jag vill göra en flicka som håller en fackla, ett ljus i mörkret för framtiden. Jag har inte bestämt mig om hon ska rida på en isbjörn eller en enhörning.

Tjåsa tänker på klimataktivisten Greta Thunberg, Sveriges i dag mest kända 15-åring, men också på isbjörnen som symbol för alla djur som hotas av klimatförändringarna. Enhörningen står för oskuld och för visioner och skapande fantasi.

– Jag har tänkt, vi har ett problem med att offra sig för en bättre värld. Vi går ju inte in i en presentlek med 500 kronor när alla andra går in med 50 kronor. Jag flyger inte, men när alla andra flyger…

– Vi måste göra en satsning även när inte andra gör det. Greta gör det. Hon tänder ett hopp. Hon offrar sig. Hon har en stor betydelse.

I helgen drar hon igång motorsågen. På nyårsafton är Flickan med facklan färdig.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin, Tjåsa Gusfors och Josefine Höijer

GRYTSTORGET – TYSKA TORGET Norrköping

31/12
Nyårspromenad

16.00 Grytstorget
Damkören
Crazy Pictures
tal

16–18 från Grytstorget till Tyska torget
Klimatfolket tipsar

16–17.45 Strömparken
Tomtefar och Tomtemor
Dansakademin dansuppvisning
House of Silfver dansuppvisning

18.00–18.30 Tyska torget
Dansakademin dansuppvisning
House of Silfver dansuppvisning
PyronamiArt eldshow
Tjåsa Gusfors isinstallation
Förskolor Ljuslyktor
Olle Vikmång, Kommunfullmäktiges ordförande 
 Nyårstal
Karin Oscarsson sång – Happy New Year.

LÄNKAR
Tjåsa Gusfors hemsida Facebook
Klimatfolket hemsida Facebook
Norrköping Light Festival hemsida
Upplev Norrköping Facebook FB-evenemang
Färgglad ljuspromenad nära Strömmen recension Kultursidan.nu 23/12 2018

Tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Norrköping går Klimatspåret på Nyår

  1. Pingback: Nyårspromenad med miljötema – KULTURSIDAN.nu