• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Nyårspromenad med miljötema


Droppvis. Tjåsa Gusfors isskulptur Flickan med facklan symboliserar hur angelägen klimatfrågan är.

 

Hjältar mot alla odds

 

NORRKÖPING Hjältar, mod och en utmaning lika stor som livet. Norrköpings officiella nyårsfirande startade på Grytstorget. Årets talare från Crazy Pictures frågade om världen behöver fler långfilmer. Efter vindlande nyårspromenad mötte Flickan med facklan på Tyska torget. Den droppande isskulpturen tydliggjorde hur tiden är på väg att rinna ut.

Tänd ett ljus och låt det brinna. Damkörens traditionella start fick ny mening med Nyårspromenadens klimat- och miljötema – ”…det är mörkt nu”.

 

Victor Danell och Olle Tholén från Crazy Pictures
En känsla av oro. Victor Danell och Olle Tholén från Crazy Pictures talade om att våga möta utmaningar, deras väg mot sin långfilmsdröm och drömmen mot en hållbar framtid.

 

– Vi tror inte att världen är i så stort behov av fler långfilmer, sade Victor Danell och Olle Tholén från Crazy Pictures efter att ha beskrivit den långa vägen från drömmen om Sveriges första katastroffilm.

– Vi står inför en enorm utmaning, det är lätt att drabbas av klimatångest och säga att ”det går aldrig”.

”Det går aldrig” – var typen av det bemötande de unga Norrköpingsfilmarna fick på Svenska filminstitutet. Åtta år senare har deras Den blomstertid nu kommer gjort svensk och internationell skrällsuccé – mot alla odds. Gjord i Norrköping, där Norrköpingsbor stöttade på alla sätt.

– Låt oss drömma om en klimatsmart och hållbar framtid tillsammans. Mot alla odds, manade Victor Danell och Olle Tholén och tillade allvarligt: Det måste gå.

 

Bunch of Tulips
Upprättelse. Ljuskonstverket Bunch of Tulips blommade upp på lagom till nyårspromenaden. Här sett från Cnemas och Visualiseringscenters gård.

 

På nyårspromenadens vindlande väg tävlade Kastanjeträdet utanför Swartzens valv och ljussättningarna på byggnader och broar med ”Norrköping Light Festivals” ljuskonstverk, som nu går in på sista veckan.

Arbetets museums chef Niklas Cserhalmi kunde belåtet höra hur årets besökssiffror peaka uppåt när de tickade av alla gäster som tittade in på glögg och pepparkaka. ”Ät mindre kött”. ”Åk mera tåg”. Handfast inspiration mötte på Laxholmstorget där Naturskyddsföreningen, Klimatfolket, Fair Trade och andra organisationer uppmanade till nyårslöften i klimatets tecken – att skriva på tygremsor och ta med.

 

Anna-Clara Rydell, Christer Persson, Birgitta Hillerström och Anders Wikström
Klimatrörelse. Anna-Clara Rydell och Christer Persson från Naturskyddsföreningen ville tillsammans med Birgitta Hillerström och Anders Wikström från Fair Trade inspirera till Nyårslöften med klimatet i åtanke.

 

Cirka 300 hängde upp sina löften på Tyska torget som blev nyårspromenadens nya slutstation.  Dansakademiens unga dansare skyndade genom folkmassan med svingande blå ljussstavar. PyromaniArts lysande eldshow. Inte helt lätt att se för dem som inte stod närmast. Danskompaniet House of Silfver intog en uppbyggd scen på rådhustrappans topp och dansade bakom kraftigt skyddsgaller.

Kommunfullmäktiges ordförande Olle Vikmång talade från Rådhusets balkong. Han hyllade 2018 års hjältar och började med all räddningspersonal som kämpade mot sommarens alla skogsbränder.

– Med klimatförändringarna kommer extremväder. Vem vet hur det blir 2019, blir det en regnsommar?

Olle Vikmång ser hur klimatförändringarna ställer krav på såväl modiga politiker, kunniga personer, som Erik Kjellström, SMHI:s nye professor i klimatologi och enskilda medborgare, kort sagt hjältar.

Olle Vikmång, fram till i höstas ordförande för Kultur- och fritidsnämnden, lyfte också fram en hjälte i ett helt annat tufft klimat. Varma applåder fick Yvonne Anglesjö, som avgick som ordförande för Vita Hästen bara för några dagar sedan efter hot och trakasserier.

Ett personligt tillägg från en tacksam pappa efter en höst på barnsjukhus ägnades åt alla som arbetar inom vård och omsorg.

– Men hjältar behöver resurser och förutsättningar. Jag vill synliggöra dem. Börja drömma om en hållbar framtid, där vi alla är hjältar, uppmanade Olle Vikmång.

 

Tjåsa Gusfors – Flickan med facklan
Hårstyrka. Flickan med den röda facklan har en fläta som hämtad från sagan om Rapunzel, hon med det långa håret.

 

Det är bråttom nu. Under nyårskvällen slog vädret om och blev allt mildare. Droppandet från Tjåsa Gusfors isskulptur Flickan med facklan blev en tydlig symbol för hur tiden är på väg att rinna ut för inte bara isbjörnen hon på samma gång rider på och omfamnar så hårt. När naturens känsliga ekologiska system trasas sönder försvinner även grunden för människans fortlevnad. Klimatförändringarna är en utmaning stor som livet självt.

Inte att undra på att flickan är både rädd och allvarlig, trots kraften i den sagolikt tjocka Rapunzelflätan som stöttar henne. Facklan lyser rött, fångar upp Rådhusets lysande fönster-”julkalender”.

 

PyromaniArt
Happy New Year! PyromaniArt bidrog med två ljusshower på Tyska torget. Karin Oscarsson sjöng från Rådhusets balkong.

 

Happy New Year. Karin Oscarsson sjöng från Rådhusets balkong och PyromaniArt eldade på igen.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Moa Martinson på Grytstorget

GRYTSTORGET – TYSKA TORGET Norrköping

31/12
Nyårspromenad

16.00 Grytstorget
Damkören
Crazy Pictures
tal

16–18 Laxholmstorget
Klimatfolket tipsar

16–17.45 Strömparken
Tomtefar och Tomtemor
Dansakademin dansuppvisning
House of Silfver dansuppvisning

18.00–18.30 Tyska torget
Dansakademin dansuppvisning
House of Silfver dansuppvisning
PyronamiArt eldshow
Tjåsa Gusfors isinstallation
Förskolor Ljuslyktor
Olle Vikmång, Kommunfullmäktiges ordförande 
 Nyårstal
Karin Oscarsson sång – Happy New Year.

LÄNKAR
Upplev Norrköping Facebook FB-evenemang
Norrköping går Klimatspåret på Nyår reportage Kultursidan.nu 29/12 2018
Färgglad ljuspromenad nära Strömmen recension Kultursidan.nu 23/12 2018

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.