• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Galet snygg Den blomstertid nu kommer

Den blomstertid nu kommer
Midsommar. Crazy Pictures trollbinder publiken med magiskt foto och fantastiska miljöer i Den blomstertid nu kommer.

 

Intressant att leka med tanken

 

RECENSION/ NORRKÖPING Mästerligt foto och filmmusik i världsklass. Den blomstertid nu kommer är både relationsdrama och actionfilm. Även om allt inte håller samma höga klass är det bättre än all annan svensk film vi kommer att få se på ett bra tag.

Den blomstertid nu kommer, Norrköpingsbaserade Crazy Pictures första långfilm, är en väldigt speciell film för att komma från Sverige. Den är till lika delar relationsdrama som actionfylld katastroffilm. Och den är snygg, väldigt snygg.

Filmen startar i ett långsamt tempo med en kanske något för lång tillbakablick, men man förstår ändå varför. Karaktärerna byggs upp och man ska få en känsla för dem innan allt brakar loss och det gör det verkligen.

 

Den blomstertid nu kommer
Kalla Kriget-vibbar med Pia Halvorsen i full krigsmundering.

 

Sverige hamnar under attack av en främmande makt och vi får följa musikern Alex (Christoffer Nordenrot) som är tillbaka i sin födelseort. Det som sedan följer är en inre och yttre kamp för Alex. Han måste kämpa för sitt liv och samtidigt brottas med sina känslor gentemot sin gamla kärlek Anna (Lisa Henni) och frånvarade far (Jesper Barkselius).

En hel del saker sprängs och många välgjorda, skickligt filmade actionscener följer. Och allt ser väldigt dyrt och fint ut. Det är intressant att de leker med tanken på hur Sverige skulle agera vid en attack, och då speciellt under midsommarhelgen (då det sägs av de mer konspiratoriskt lagda att vi är mest sårbara). Vi får se många skyddsrum, underjordiska gångar och militära fordon, rena rama kalla kriget-pornografin.

Filmens foto är verkligen mästerligt, både i de lugnare delarna och i de mer fartfyllda. Jag kan inte minnas senast jag en så här vackert filmad svensk film, men de för tankarna till Hoyte Van Hoytemas foto i Tomas Alfredsons Låt den rätte komma in (2008). Och det är ett galet bra betyg.

Något som även förtjänar ett omnämnande är Gustaf Spetzs musik. Den är oerhört stämningshöjande och håller stundvis världsklass. Den höjer filmen helt klart och är något som sticker ut, garanterad Guldbaggevinnare där.

 

Den blomstertid nu kommer
Lisa Henni levererar trots ett något svagt manus.

 

Tyvärr lider filmen av en del brister. Det är främst skådespeleriet jag stör mig på stundtals, det känns väldigt amatörmässigt i en annars så ambitiös film. Christoffer Nordenrot har uppenbara problem att axla en huvudroll.

Men här ska jag väl även passa på att hylla Pia Halvorsen, hon levererar verkligen. Lisa Henni är också bra, även om det är en ganska otacksam roll hon får jobba med. Manuset lider även det av en del oklarheter och logiska luckor.

Med det sagt så är absolut det här inte det sista vi ser av Crazy Pictures. De har bara börjat och den här filmen är bättre än all annan svensk film vi kommer att få se på bio på ett bra tag!

Om de nu fortsätter att göra film inom Sveriges gränser. För det här är nästan för snyggt för att inte få en chans på andra sidan Atlanten.

© Text: Fredrik Frank
© Foto: Den blomstertid nu kommer/Crazy Pictures

FILMSTADEN Norrköping

18 juni 2018
Den blomstertid nu kommer
Thriller – galapremiär/smygpremiär
Skådespelare: Christoffer Nordenrot, Lisa Henni, Jesper Barkselius, Pia Halvorsen m.fl.
Prod: Crazy Pictures

LÄNKAR
Crazy Pictures hemsida Facebook YouTubekanal
Galen premiärkväll med Crazy Pictures reportage Kultursidan.nu 19/6 2018
Crazy Pictures inför galapremiären reportage Kultursidan.nu 12/6 2018
Crazy Pictures släpper första teasern reportage Kultursidan.nu 20/12 2017
Crazy Pictures får första filmmiljonen reportage Kultursidan.nu 15/7 2015

Tagged . Bookmark the permalink.