• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Crazy Pictures inför galapremiären

Den blomstertid nu kommer
Dystopi. Sverige utsatt för en attack – det är utgångspunkten för Crazy Pictures film Den blomstertid nu kommer som har premiär om en vecka.

 

”Vi satte upp en post-it-lapp”

 

NORRKÖPING Det otänkbara. Utan att avslöja alltför mycket bjöd filmkollektivet fansen till en helkväll i Flygeln med intervjuer, filmklipp och en liten tävling på måndagen. Om en vecka har katastroffilmen Den blomstertid nu kommer galapremiär på Filmstaden med efterföljande smygpremiärer i alla salonger.

Siffror: 420 specialeffekter. 182 inspelningsplatser i Norrköping. 106 inspelningsdagar. 98 procent väntan. 70/30-balansen. 19 krascher. 18,5 miljoner kronor. Såld till 15 länder. 6 timmar under en filt.

– Vi satte upp en post-it-lapp, berättar Olle Tholén.

”Tredje världskriget” står det med stora bokstäver på den gula lappen. Iden föddes när ”hesa Fredrik” tjöt en måndag kl 3. Tänk om…

 

Lina Skandevall, Lars Stjernkvist och Johan Karlsson
Tidiga understödjare. Lina Skandevall fick veta kommunalrådet Lars Stjernkvists favoritfilm är Notting Hill. Cnemachefen och filmkonsulenten Johan Karlsson är en av få som redan sett Den blomstertid nu kommer.

 

Crazy Pictures är största, bästa och läskigaste filmkollektivet i Norrköping just nu. Onsdag 20 juli har deras första långfilm Den blomstertid nu kommer premiär i Sverige. Fast i Norrköping är det galapremiär med efterföljande smygpremiärer redan måndag 18 juni.

– Det är några platser kvar. Vi har bokat hela Filmstaden.

Norrköpings kommun bjöd in till en intim sittning med de 600 närmaste kickstarterstödjarna, alltså mest Norrköpingsbor, i Flygeln i måndags kväll. Upplagt som en talkshow där varje gäst introducerades till känd filmmusik från Star Wars och Mission Impossible till Rosa pantern och Life of Brian.

Lina Skandevall betar i rask takt men utan stress av filmmakare, kommunala understödjare, skådespelare och andra, blandat med filmklipp och bilder i och bakom Norrköpings första hemmagjorda långfilm som i förhandsrecensioner jämförs med Hollywoodklass.

– De har gjort en film på amerikansk nivå men gjort allt själva och för mycket lite själva, berömde Jonatan Blomberg från MovieZine.

Och då hade kommunens filmkonsulent Johan Karlsson redan klämt till med att ”musiken av Gustav Spetz är i världsklass”.

 

Lina Skandevall, Albin Pettersson, Olle Tholén, Hannes Krantz, Rasmus Råsmark, Victor Danell
Crazy Pictures. Albin Pettersson, Olle Tholén, Hannes Krantz, Rasmus Råsmark och Victor Danell. Den ende som saknades var kompositören Gustaf Spetz.

 

Det är lite av Knatte, Franke och Tjatte över filmkollektivet Crazy Pictures. De är kompetenta, samspelta och lekfulla på en och samma gång. Och än en gång får vi höra den inte helt sanna, men nästan sanna, berättelsen om hur de träffades på gymnasiet och bestämde sig för att göra film ihop. Drömmen om långfilmen – vilka unga filmare bär inte på den – som växt med dem och blivit sann.

– Vi började utforska vårt filmskapande genom Nakenlekar, minns Rasmus Råsmark från 2009.

De är vuxna nu. De kan mer än de flesta, genom att ständigt utmana sig själva och söka efter lösningar. Och genom att vara öppna för samarbete, fråga om hjälp, råd och dåd.

Vi får se hela filmteamet på bild, bra många fler än den handfull som styr. Många är det. Filmarna Malin Buske och Johan Falklind är två, som sitter i Lina Skandevalls soffa, och det viktigaste ordet för dem verkar vara ”problemlösning”.

Hantverket är viktigt för filmmakarna. När andra omgången av kortfilmsserien ”Poesi för fiskar” släpptes sent i november 2015 var Crazy Pictures angelägna om att berätta om hur det gjorde bakom kulisserna. Erfarenheter som de kunnat dra nytta av i den apokalyptiska thrillern där det alltid tycks regna, av de trailers och filmklipp publiken beståtts hittills.

För redan före premiären av Den blomstertid nu kommer har kickstarterstödjarna fått valuta för pengarna med en lång räcka av dagboksfilmer från inspelningarna.

 

Gissningslek
Gissningslek. Var är scenerna filmade? Det märktes att publiken kan sitt Norrköping.

 

Filmen har kostat 18,5 miljoner kronor. Norrköpings nystartade filmfond ställde upp med den första miljonen 2015. Fansen med nästan lika mycket, 800.000 kronor. Sedan har pengarna kommit in från flera olika håll. Det är så film finansieras, i småskvättar.

Och så alla som gör mycket för väldigt lite pengar men för stor gemenskap. Som Östgötateaterns skådespelare Jesper Barkselius som har en av huvudrollerna, den förre stridspiloten Björn. Vi får se några korta scener där han är med, en där han råkar illa ut.

– När jag såg filmen glömde jag bort att jag var med. Jag satt och skrek ”Spring för fan” år mig själv.

För Jesper Barkselius handlar det inte om action och dramatik utan om utmaningen i karaktärsarbetet, dialogen och närvaron. Scenen där hans kläder börjar brinner får vi inte se. Men han berättar om inspelningen.

– När jag skulle brinna. Då vill man inte brinna och vara i karaktär utan vill därifrån. Men jag skulle brinna, vara i karaktär och vara nostalgisk samtidigt.

– Jag låg 6 timmar under en filt, berättar statisten Cia Pettersson och tillägger: Det var bara mysigt

– Det är 98 procent väntan och två procent filmning, förklarar statistkollegan Peter Mattsson.

Peter uppskattar att han lagt mellan tio och femton dagar på filmen där han växlade mellan fem eller sex olika roller. Det förvånar inte att amatörskådespelaren Peter Mattsson, känd från Vikbolandsspelet, Söderköping och Kvartersteatern, fick utmärkelsen ”Årets bästa manliga statist” vid Statistföreningens Guldtackegala. Inte för flitens skull – nu är han igång med Inga Lindströmfilmerna som spelas in i Norrköping – utan för skicklighetens.

 

Leksaksbilar
Planering. Hur ska bilarna köra för att ge liv åt ännu en av 19 kraschscener?

 

Filmkvällen fokuserar på tekniken. Innehållet med Alex (Christoffer Nordenroth), genom vars blick den katastrofala attacken på Sverige upplevs, får publiken vänta på. Här handlar det om hur krascher görs med bilar och helikopter. Victor Danell förklarar det där med 70/30-balansen – att 70 procent är äkta film medan 30 procent är fejkat på ett eller annat sätt. Som att en scen i Stockholm i verkligheten filmades ute på Bråvallas gamla landningsbanor.

Såld till 15 länder. Men då blir det en engelsk titel, den svenska sommarpsalmen Den blomstertid nu kommer är inte fullt begriplig för de som aldrig varit med om en svensk skolavslutning med eller utan hällregn. The Unthinkable bör duga bra – för vem kan tro att detta kan hända i Sverige?

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

https://www.flickr.com/photos/kultursidan/albums/72157697372745434

FLYGELN Norrköping

11 juni 2018
En kväll med Crazy Pictures
Talkshow med Lina Skandevall och gäster
Arr: Norrköpings kommun

 

FILMSTADEN Norrköping

18 juni 2018
Den blomstertid nu kommer
Thriller – galapremiär/smygpremiär
Skådespelare: Christoffer Nordenrot, Lisa Henni, Jesper Barkselius, Pia Halvorsen m.fl.
Prod: Crazy Pictures

LÄNKAR
Den första svenska katastroffilmen är en nagelbitare recension/moviezine
Crazy Pictures hemsida Facebook YouTubekanal
Crazy Pictures släpper första teasern reportage Kultursidan.nu 20/12 2017
Crazy Pictures får första filmmiljonen reportage Kultursidan.nu 15/7 2015

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Crazy Pictures inför galapremiären

  1. Pingback: Galen premiärkväll med Crazy Pictures – KULTURSIDAN.nu