• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Andra filmberättelser av KSM-studenter

Vad är väl ett jobb
Perspektiv. Varför är politiker så fokuserade på arbete och inte på arbetstidsförkortning? Frågan ställs i filmen Vad är ett jobb? av Christoffer Mannsorff Djurberg.

 

Kärleken till The Hives avgjorde

 

NORRKÖPING Studenters blick. Bland de många projekt som framför allt KSM:s studenter visar upp ingår även film. Producent för filmvisningen Lia Ortega presenterade tre dokumentärer med den ifrågasättande agendan som gemensam bas på Cnema sista söndagen i maj.

Filmen Vad är väl ett jobb? lyste framför de andra. Men så har Christoffer Mannsorff Djurberg ägnat sig åt film i flera år, efter att ha passerat KSM även gått Marieborgs filmskaparlinje. Vilket inte hindrar att Vad är väl ett jobb? är en suverän korsbefruktning mellan teater, forskarintervjuer och kreativ filmfantasi.

Idén är strålande och resultatet lysande. Christoffer använder Kaoskulturs teateruppsättning av Den lille prinsen från 2015 som tolkningsraster för intervjuerna med uppmärksammade filosofen Jonna Bornemark och arbetskritiske sociologen Roland Poulsen kring arbetets nödvändighet och värde. Inslagen förklarar varandra illustrativt och pedagogiskt.

Att Norrköping används som miljö, bland annat med hjälp av drönarfotografering, är ytterligare ett plus. Den här dokumentärfilmen kommer att erövra festivalerna. Den bör omedelbart köpas in av SVT och återkommande sändas av UR.

 

Drömmen om Fagersta
Hemvändare. I Drömmen om Fagersta ses Alma Paz och bästa kurskompisen vid Universitetet i Mexico City.

 

Tacka ösrockarna The Hives för att Alma Paz flyttade till Sverige. KSM-studenten backar bandet i sin dokumentär Drömmen om Fagersta där hon söker spåren av sig själv. Hon reser tillbaka till Mexico och bästisen som egentligen älskade det svenska bandet mer än Alma.

Än en gång reser de till Sverige tillsammans och den här gången kommer de hela vägen fram till Fagersta. Fagersta är lika dött som det blev när rockgruppen övergav hemorten för att erövra världen. Det är ingen kvalificerad gissning vilket band som står för soundtracket.

På köpet får vi ett intressant utifrånperspektiv på Sverige och svensk kultur. Alma Paz intervjuar nämligen sina efterföljare vid kursen i svenska på universitetet i Mexiko City. Där hon själv startade sin resa mot Sverige för ett antal år sedan. Enkel biljett i livet.

 

Sofi Pousette
Musiker. Sofi Pousette vill göra queer musik på sina egna villkor.

 

Musikern Sofi Pousette skapar sin egen musik – ”musik för queers”. Malin Zingmark och Sally Altaies intervju är tyvärr inte färdigklippt. Den stannar vid intervjun, visar några bilder med musikern men kärnan, musiken och tankarna, har de inte hunnit klippa klart. Fördjupande fortsättning följer, förhoppningsvis.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin

© Foto: Lia Ortega och respektive filmare

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

https://www.flickr.com/photos/kultursidan/albums/72157697875758645

CNEMA Norrköping

27 maj 2018
Secret Cnema
Dokumentärfilmsvisning
Urval och presentation: Lia Ortega, producent

Sofi Pousette
av Malin Zingmark och Sally Altaie

Vad är väl ett jobb?
av Christoffer Mannsdorff Djurberg

Drömmen om Fagersta
av Alma Paz

LÄNKAR
KSM info Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.