• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Crazy Pictures får första filmmiljonen

Victor Danell och Olle Tholén samt Kikki Liljeblad.
Den första långfilmsmiljonen. Victor Danell och Olle Tholén berättar vad de ska göra med pengarna som de fått från Norrköpings kommuns filmfond där Kikki Liljeblad varit med och bedömt ansökningarna.

 

Den blomstertid som kommer på filmkartan

 

Så var det dags för Norrköpings kommun att dela ut det första filmmiljonen ur Norrköpings Filmfond. Spänningen är olidlig… den går till…

…Crazy Pictures! Det var ju kanske ingen högoddsare. Frågan är om man fått ens pengarna tillbaka om man spelat på det. Inte är de oförtjänta – tvärtom! De fullkomligt dominerar Norrköpings filmliv. Senast 26 november hade de en egen filmfestival, Poesi för fiskar, med de sex senaste kortfilmerna de gjort. Det är det ingen annan filmgrupp i staden som mäktar. Än, är kanske bäst att tillägga.

 

Vid premiären för Poesi för fiskar 2014
I november i höstas bjöd Crazy Pictures in till sin egen filmfestival, Poesi för fiskar, där de premiärvisade sex nya kortfilmer.

 

För det är meningen att detta ska ge ringar på vattnet. Filmfondens syfte är att det ska produceras mer film lokalt. Eller som det heter:

Filmfonden ska berika näringsliv, utbildning och kulturliv samt förstärka Norrköpings roll som ledande i regionens filmliv.

Det ska sätta Film-Norrköping på kartan. Dels (som i det här fallet) genom att stödja lokala förmågor, men också (som även här) att filmer spelas in i omgivningen. Man har sneglat på Trollhättan, men här är det en kommun och inte en region som satsar. Film i Skåne har man goda kontakter med, helhetstänkandet inspirerar. Man räknar med att få tillbaks mångdubbelt det man investerar.

Det är tre miljoner per år i fyra år som är budgeterat. En interimberedning bestående av Johan Karlsson, Kikki Liljeblad och Helen Styrenius har behandlat de ansökningar som kommit in sedan den 6 maj då ”skylten hängdes upp”, som Cnemas Johan Karlsson uttrycker det. Ett 10-tal andra projekt var med och diskuterade. Två ansökningar kom in.

Det är alltså inte bara att hämta pengar. Man måste ha ett projekt. Och det får inte vara påbörjat – Norrköping vill vara med från första början. Och antagligen kommer det att skrivas in i avtalet att pengar ska återbetalas vid vinst, men det är inte klart än. Projektet kan vara långfilm, kortfilm eller TV-drama. Man kan även söka utvecklingsstöd för manusarbete. Men i det här fallet ska det bli en långfilm.

 

Johan Karlsson och Kikki Liljeblad
Filmkonsulenten Johan Karlsson har gått igenom ansökningarna till filmfonden tillsammans med politikern Kikki Liljeblad och Helen Styrenius.

 

Det har varit Crazy Pictures stora dröm från början. Tanken föddes för fem år sedan. I två år har de jobbat på manus. Sedan det blev klart i julas har man testat idén på delar av filmbranschen. Den var positiv.

Hur mycket är då en miljon för en långfilm? Inte mycket. Nu är ju Crazy Pictures unika genom att de sex personerna i filmkollektivet gör allting själva. Under sju år, sedan ett år efter studenten, har de funnits som företag. De är uppfödda på film och behöver inte hyra in experter. Men kärntruppen sväller till ett 30-tal vid behov. Tanken är fortfarande att det ska vara småskaligt, och därför kommer filmens budget att bli liten.

14 miljoner räknar de med att kalaset ska kosta. Alltså kommer 8 procent från fonden. 70 procent av pengarna kommer att spenderas i Norrköping.

– Investerare börjar bli klara, men de första pengarna är oerhört viktiga, säger Olle Tholén, som är producent för filmen.

Man kommer också att använda sig av crowdfunding när trailern har släppts. Men det har den inte än. Det är en trailer till en film som inte finns. Crazy Pictures har 12 miljoner visningar på sin YouTube-kanal, så den kommer nog att nå ut när den släpps i höst. Så den kan de inte visa. Men av det vi får se kan jag berätta att det tar andan ur en.

– Handlingen börjar en midsommardagsmorgon, berättar regissören Victor Danell.

Flyglarmet går. TV, radio, internet och mobiltelefoni är utslaget. Trygga Sverige är under attack! Den blomstertid nu kommer ska skildra hur vanliga människor upplever krisen. Det handlar alltså om hur folk interagerar under ett yttre hot och inte om krisen i sig.

– Den skulle, utan alltför stor omskrivning av manus, kunna vara något helt annat, medger Olle Tholén.

Det såg dyrt ut, tycker jag, och får ett skratt som svar. Flygkraschen var oerhört realistisk. Den är filmad med en modell mot en greenscreen, berättar de. Vi lät planet falla och hade kameran under. Så ingen datoranimation? undrar jag. Ingen datoranimation! Snabbt och enkelt. Småskaligt.

Vi kommer att känna igen miljöer från Norrköping i filmen. Röda Stan var lätt att känna igen i trailern. Men det var omöjligt att se att scenen på motorvägen hade filmats på F13:s landningsbana. Vi får väl se vad det blir. Om en två tre år sisådär kommer Norrköping på filmkartan (glöm Strul med Björn Skifs).

Kanske borde stadens namn stå med stora vita bokstäver på en kulle… Vänta! Har inte Håkan Thornell redan satt upp dem?

Text: Michael Strandhed
Foto: Michael Strandhed, Ann-Charlotte Sandelin och Crazy Pictures

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

LÄNKAR
Crazy Pictures hemsida Facebook YouTubekanal Folkbladet-artikel Expressen-artikel
Norrköpings kommun om filmfonden ansökan
Cnema hemsida om filmfonden
Succepremiär för Crazy Pictures reportage Kultursidan.nu 28/11 2014
Norrköping går före med filmfond reportage Kultursidan.nu 4/7 2014

Tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Crazy Pictures får första filmmiljonen

  1. Pingback: Crazy Pictures inför galapremiären – KULTURSIDAN.nu

  2. Pingback: Fem nya lokala filmprojekt får fondstöd | KULTURSIDAN.nu